Un terratrèmol de 3,1 graus sacseja Santa Coloma de Farners

Epicentre terratremol

Un terratrèmol de 3,1 graus sacseja al vespre Santa Coloma de Farners

És el segon moviment sísmic de major intensitat a la comarca de
la Selva dels últims catorze anys
  

Un petit terratrèmol va fer trontollar ahir al vespre els armaris i les vaixelles d’algunes cases de Santa Coloma de Farners. El moviment sísmic va arribar a 3,1 graus a l’escala de Richter i, segons alguns testimonis, va durar uns 3 segons, però que van ser suficients perquè fos percebut. No obstant això, no tots els colomencs van percebre el moviment, com va poder comprovar aquest diari. El cas és que a Arbúcies sí que es va sentir, i també a Anglès. És el segon terratrèmol en intensitat de la comarca de
la Selva des del 1994 -el més intens va ser el 21 de juny del 2002, amb l’epicentre a prop de Caldes de Malavella amb 3,4 graus a l’escala de Richter, segons l’Institut Geològic de Catalunya – i és el segon d’aquest any que es registra a la demarcació de Girona -a Cassà de
la Selva, el passat 22 de febrer amb una intensitat de 2,5 graus.
Així, segons va informar Televisió de Catalunya, la “sotragada”, com el va qualificar el moviment un veí de Santa Coloma de Farners, va tenir lloc uns deu minuts abans de les nou del vespre d’ahir. L’epicentre es va localitzar al costat de Santa Coloma i entre aquesta població i Arbúcies. Els testimonis explicaven que el moviment havia fet moure armaris, algunes làmpades i les vaixelles i cristalleries. La magnitud de 3 a 4 no provoca danys. D’acord amb les dades de l’Institut Geològic de Catalunya, la comarca de la Selva és la segona de la demarcació gironina amb un major nombre de terratrèmols des del 1994. Així, si el Ripollès n’ha comptabilitzat fins a 7, la Selva ja en porta sis, amb aquest darrer. El de major intensitat a les comarques gironines va arribar als 4 graus a l’escala de Richter amb l’epicentre al costat de la població ripollesa de Queralbs. 

Aquest era el titular del Diari de Girona del passat 23 de juny, és clar, que potser alguns de vosaltres ho visqué en primera persona. Però no volem que només ens expliqueu la vostra experiència personal, sinó que aprofitem l’avinentesa per a investigar una mica. Després d’aquest petit ensurt, molta gent s’ha fet preguntes del tipus: “per què hi ha terratrèmols a
La Selva?”, “cal que fem les maletes per si en ve un de gros?”, “es pot saber quan tornarà a passar?” Així que, poseu fil a l’agulla i feu un informe on quedin ben clares les respostes a aquestes i altres qüestions relacionades amb els terratrèmols i casa nostra. Penseu que els penjarem al bloc, perquè tothom pugui resoldre els seus dubtes en el tema…   

19 thoughts on “Un terratrèmol de 3,1 graus sacseja Santa Coloma de Farners

 1. Lorena González Román 1r BATX. A

  m’ha agradat aquest article!
  jo el dia del terretrèmol estava a casa, i sincerament jo no vaig trobar res estrany, però la meva mare em va comentar que havia notat un lleuger moviment a la tauleta de nit!
  L’endemà a les notícies u vam veure, i vam saber d’on provenia aquell moviment!

 2. Judith Miró 1batx A

  Ara me n’entero! quina por i quina sort que no visc gaire a prop d’allà. Se’m posen els pels de punta només de pensar en algun desastre natural (terratrèmol, volcà…)

 3. Carlos Garcia 1 batx A

  ”Un terratrèmol de 3,1 graus sacseja al vespre Santa Coloma de Farners”.
  En aquell moment em trobava a la meva habitació, davant de l’ordinador, com ara mateix però era més tard.
  Estava conectat al messenger i un amic d’Arbúcies em va dir que va notar un moviment extrany a casa seva… com un terràtremol… però ho va deixar estar.
  Jo no vaig notar res de res.
  Espero que no passi cap terratrèmol de més graus, encara que si no ha passat abans, ara no crec que passi, però perquè no?

  Fins a la vista!

 4. joelbxt

  això es veritat jo el vaig notar, res de l’altre mon un petit moviment de com si la casa s’anes a moure i a sortir del barri però res més…encara que no men vull trobar en un terratremol que sigui + gran

 5. Jenniffer Muñoz 1r Batx. A

  Hola!
  m’havia passat uns quants cops pel bloc però encara no havia comentat.
  La veritat d’axó del terratrèmol no m’havia enterat, i no entenc com va poder passar tant prop d’aquí. Espero assabentar-me bé fent el treball jeje

  fins el divendres!

 6. Alba 1BtxA

  Uff! M’enrecordo d’aquell dia. Jo era a la meva habitació, estirada al llit, sota hi havia la meva cosina a un matalàs inflable. Estàvem parlant, i aleshores…
  -Què ha sigut això?
  Jo des de un primer moment vaig dir que havia estat un terretrèmol, perquè jo tenia entès que ja hi havia hagut algun que d’altre moviment sísmic. Però, la meva cosina, que pel que vaig suposar el va notar més lleu (potser per la diferència d’alçada entre els llits o perquè la son s’apoderava d’ella) va atribuïr el fet a un vol rasant, o simplemet a imaginacions meves. Però, quan, a les noticies ho van explicar, ja no hi havia cap mena de dubte.
  Hi fins aquí el meu testimoni sobre tres segons de ma vida!
  Hi ara a treballar-se un bon article sobre els terretrèmols a La Selva, que sincerament quan em vaig apuntar a l’humanístic mai vaig pensar en tractar aquest tema!
  Espero que tot vagi bé!
  Salut!

 7. Alba 1BtxA

  [Edito:[…]I fins aquí[…]I ara.. ]
  Uff és que fa mal d’ulls, en què deuria estar pensant…

 8. Estefi

  aquest article m’agrada molt perque jo ho vaig sentir estava a casa quan va passar i no ho se mai m’ho habia passat aixo i clar amb aquest article se perque ha pasat i desde quan no hi havia un altre com aquest, aquest es el meu primer comentari =) .
  fins divendres.

 9. Núria Roca 1Btx A

  Hola! Es el primer cop que comento, però m’havia passat algunes vegades
  per aquí.

  Això del terratrèmol, m’en vaig enterar l’endemà quan ja havia passat.
  Aquell moment estava estirada al sofà mirant la tele
  i no em vaig enterar de res, jeje xD.

  Bueno, espero passar-me pel blog força sovint i comentar més xD
  Bon cap de setmana.

 10. Nina Coll 1 Batx. A

  Holaa!
  Després d’estar-me llegint l’article del terretrèmol m’he dessidit per comentar.
  Tot i que jo no vaig notar res,si que ho vaig llegir al diari. Trobu que ha estat be l’actualització, és intressant.

  per ceert, ahir a la nit et vam enviar el correu de l’astrologia.
  Fins la pròxima!:)

 11. Naiara Ruiz [IES Miquel Biada 1BATtecn.]

  És curiós, perquè sembla que tots aquets fenómens de la Terra siguin d’alló més llunyans a nosaltres, ja que sempre escoltem a les notícies que passen a l’altre punta del món com qui diu.
  L’article fa pensar, ja que no és el primer terratrèmol que hi ha a la Selva.
  Crec que per iniciar està bé el comentari. Me n’aniré animant de mica en mica. Sentim el retard amb el que em començat en participar, hem tingut alguns problemes per poder accedir al blog.

  Desde Mataró que passeu bOn cap de setmana:).

 12. Meritxell

  Benvinguda al bloc!!! Espero que ens segueixis visitant i que més alumnes de l’IES Miquel Biada sa’nimin a participar.

 13. Carme

  Esperem que realment hi hagi una bona comunicació i consulta
  entre els alumnes dels dos IES utilitzant com a mitjà la
  ciència. Anim i endavant que encara queda molt curs per descobrir

 14. Maria Torrent Fontanellas, 1BATX A

  holaaa(:

  Ja m’havia passat un parell de cops, inclòs havia llegit l’article, però mai tenia el moment edecuat per escriure un comentari. I ara estava pensant en la classe d’aquest matí i m’he decidit de fer-lo.
  Com t’he dit, el dia que va passar, jo n’hi me’n vaig adonar, estava tranquilament a casa apunt de anar a sopar, ja que eren les nou de la nit, quant va passar. I el meu veí que està a uns 100 metres el va notar, però s’ha de dir que ell està en una altura diferent. I un altre amic meu, que viu al poble de Massanes, estava sopant quant va passar, i es veu que estava menjant un gelat quant va notar que tot es va moure. Quant m’ho varen explicar, sincerament, no m’ho creia, ja que aquestes coses no solen passar mai per aquí. Més aviat, en sabem d’elles per la televisió o l’internet quant ens ho expliquen d’altres llocs llunyans. I al veure que passa aquí, molt aprop, et don la curiositat i les ganes d’investigar perque passa això.

  Ens veie’m divendres^^

 15. Laura Soria 1batx A

  Hola!
  Després de que m’hagi passat l’atac de nervis provocat per l’ordinador, que ha fet desaparèixer el meu comentari, torno a escriure.
  M’ha semblat molt interessant aquest article ja que ens ajuda a introduirnos una mica més en aquest tema,saber perque s’originen els terratrèmols, com s’originen…
  Molta gent quan li parles dels terratrèmols els relaciona amb un país llunyà, pero hem de ser conscients que no s’ha de rebutjar la possibilitat de que algun dia es pugui produir un a la nostra zona,
  és el cas d’aques estiu.Tot i que va ser de baixa intensitat la gent que ho va presenciar es va escandalitzar i espantar. No es el primer cop ni l’últim que es produeixen terratrèmols aquí i crec que hem d’estar preparats perque en futur pròxim es pot donar el cas d’un altre amb més intensitat, no m’agradaria presenciar-lo, nomes pensar-hi ja hem fa por. Poder he exagerat una mica, pero tot pot ser, m’alegro de estar en una zona on no són frecuent el terratrèmols i el nostre clima, fenòmens…són estables i moderats. Les zones més afectades són les que es troben aprop de les plaques de la terra.

  Fin demà!

 16. Elisabeth Miró 1r Batx A

  La veritat es que sentir parlar de terratrèmols és molt diferent a viuren en 1a persona.
  Jo mai he sentit un terratrèmol (ni tampoc en tinc gaire ganes, més aviat curiositat :p) però la veritat es que impressiona… Una vegada el meu pare en va sentir un a les quatre del matí, jo estava massa profundament dormida per sentir-lo.

  Pel que sembla ser, l’últim treball de terratrèmols ens ha deixat una mica més tranquils, tenint present que segons els estudis que es fan sabem que aquí un terratrèmol massa gros no pot tenir lloc. Menys mal….

  Doncs bé, res, que vagi molt bé!!

 17. Edu 1r Batx A (Hostalric)

  Ui, doncs jo estava al carrer i no em vaig enterar de res.. De fet, com que no feia res en el meu temps de vacances, no em vaig enterar de que hi havia hagut un terratremol fins dos o tres dies després, que m’ho van dir els meus avis, ja que ni els meus pares havien sentit res tampoc.. Vaig preguntar-ho a d’altre gent, i alguns deien que alguna cosa si que havien sentit, però res de l’altre mon.. Pero no sé, es veu que a Arbúcies si que ho van sentir, mira..

  Molt interessant l’article, está molt bé, i ho explica tot tal i com ho ha d’explicar.

  Apa, a cuidar-se.

 18. Jennifer Iglesias 1batx A

  Hola. Jo el dia del terratrèmol estaba al sofà, i el vaig nota perfectament, però va ser molt breu i no em va donar ni temps d’espantarme. LL.egint aquest article, ara se perquè va passar, ja que no enteni com podia pasar un terratrèml a on vivim nosaltres. Sempre ho habia entit a les notícies però mai hauria imaginat que pasés, per aquesta zona.

  Molt interesant l’article i el blog en general també. 🙂
  Un petó!

Comments are closed.