PER NADAL … FEM DE CUINERS

TORTELL DE REIS              

El dia de Reis no pot faltar a taula el tortell que amaga la fava i la figureta. Qui troba la fava paga el tortell, i qui troba la figureta és el rei de la casa i se li posa la corona de monarca. Però l’elaboració d’aquests postres és llarga perquè la pasta de brioix s’ha de fer el mateix dia, i només és aconsellable fer el massapà el dia anterior. Hem calculat les quantitats per a sis persones.

Podeu provar de fer-la amb l’ajut dels pares. Ull amb el forn!!!!!

 
La pasta de brioix

Per fer la pasta de brioix ens caldrà:
400 grams de farina
150 grams de mantega
3 ous
100 cc de llet
20 grams de llevat de forner
un polsim de sal
50 grams de sucre

Desfem el llevat amb la llet tèbia i ho barregem amb 100 grams de farina. Ho deixem reposar, en un lloc a uns 22ºC i tapat amb un drap de cuina, fins que hagi doblat el seu volum.

Fem un cercle amb la resta de la farina i a dins hi posem els ous batuts i un polsim de sal. Comencem a treballar la pasta amb les mans i hi anem posant la mantega estovada, però no fosa. Ja hi podem afegir la pasta que havíem deixat reposant i ho tornem a treballar tot perquè les dues pastes quedin ben barrejades. Aleshores, hem de començar a treballar la pasta tot aixecant-la enlaire, fins que ja no s’enganxi tant.

El massapà

200 grams d’ametlles en pols
200 grams de sucre
½ clara d’ou

Hem de posar aquests ingredients en un bol i treballar-los fins que quedi una pasta compacta i lligada. Després, és aconsellable deixar-la entre 12 i 24 hores a la nevera per poder-la treballar millor.

Comencem a fer el tortell

Per a la decoració, necessitem:
50 grams de cireres confitades
1 tros gros de taronja confitada
1 tros gros de meló confitat
1 ou per a pintar
1 fava seca per a posar dins del tortell
1 figureta per a posar dins del tortell
1 corona de rei per col·locar sobre el tortell

Estirem la pasta de brioix i li donem forma rectangular. Si no tenim corró, ens anirà millor si ens untem els dits amb oli. En un costat d’aquest rectangle hi col·loquem el massapà, al qual haurem donat forma de corró (de cilindre) i s’hi incrusten la fava i la figureta sorpresa. Aleshores hem d’enrotllar la pasta fens moviments endavant i endarrere amb les mans. Un cop ben enrotllada, s’enganxen les puntes de la pasta posant-ne una dins de l’altra.

Deixarem fermentar el tortell en un lloc temperat, en una plata que pugui anar al forn, tapat, fins que hagi augmentat de volum. Després, es pinta el tortell amb l’ou batut i es decora amb la fruita confitada per damunt. Finalment, es col·loca la corona de rei sobre el tortell.

Recepta extreta del llibre Aprendre a cuinar d’Assumpta Miralpeix, Eumo Editorial

One thought on “PER NADAL … FEM DE CUINERS

  1. daniel de 5eB

    Els de cuina s’ho estan currant!!!
    Aquesta pasta de brioix ha d’estar per llepar-se 1 per 1 els 10 dits de la mà !!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *