Leibniz i el sou de les mestresses de casa
Xavier Vilaseca | 28 febrer 2009Sovint l’encaparrament a mantenir una idea fins a les seves últimes conseqüències porta a resultats esperpèntics.Leibniz, filòsof alemany del S.XVII-XVIII, dels anomenats racionalistes, reflexionant sobre el món, l’home i Déu, va pensar que només Déu és poderós. I va prendre-s’ho tan a la valenta que va postular la teoria de l’harmonia preestablerta. Qualsevol cosa la produeix Déu: quan la meva mà pren la cullera per menjar la sopa, no és el poder de la meva voluntat que fa moure la mà, ni la mà que fa moure la cullera, ni la cullera la que fa enlairar la sopa. És Déu, que des de la creació del món ho té tot programat perquè sembli que unes coses en produeixen d’altres. Déu ho té tot harmonitzat, com una mena de rellotger còsmic que hagués programat tots els seus rellotges de tal manera que quan un acaba de tocar les hores el següent les repiqui. Algú inexpert en filosofia metafísica podria pensar que el primer rellotge fa moure el segon, però nosaltres sabem que és cosa del rellotger. Igualment Déu ho té tot ben coordinat i programat perquè tot encaixi. Les coses ni les persones no poden tenir cap poder propi, perquè només Déu és poderós. No li hauria anat més bé pensar que Déu és poderós, i estalviar-se el “només”?
Actualment una idea s’ha fixat en les ments més progressistes: un treball només es valora i reconeix en la mesura que és remunerat econòmicament. Altre cop el problema és el “només”. No sembla pas discutible el fet que sigui de justícia remunerar els treballadors (potser, per ser higiènicament polític, hauria de dir les treballadores i els treballadors). Però, com tot, portat a l’extrem del racionalisme acaba perdent el sentit. Darrerament hem sentit polítics que proclamen la necessitat de remunerar les mestresses de casa pel seu treball. I n’hem sentit d’altres que s’han afanyat a puntualitzar que això val tant per a homes com per a dones. Les proclames tenen la virtut de fer quedar bé al qui les diu, però a una hora o altra cal que algú n’expliqui el significat i que en concreti els mecanismes d’aplicació. Aleshores cal preguntar: quins mestres o quines mestresses de casa tindran dret a cobrar? cobraran algun plus de productivitat? seguiran controls de qualitat? caldrà que es qualifiquin per l’ISO?
Sembla que la proposta es fa pensant amb aquelles mestresses de casa que tinguin dedicació exclusiva. De tota manera, per ara no hi ha cap llar on les feines es facin soles, on la mainada més petita es renti i es prepari el “bibi” ella mateixa, on la roba vagi directa cap a la rentadora i torni pel seu propi peu a l’armari, ben planxada, on de la cuina surtin desfilant els dinars i els sopars i on les vaixelles siguin tan ben educades que es rentin soles. Ras i curt: qui no té minyona s’ha de fer el llit. Seria doncs discriminatori que les parelles que comparteixen les tasques domèstiques, o que les pobres senyores que a més de la jornada laboral normal han de portar soles la casa amb un “ajut” simbòlic del marit (encara és aquesta la situació més habitual), no tinguessin dret a cobrar com les mestresses amb dedicació exclusiva. Si volem ser justos, el sou de la mestressa l’ha de cobrar tothom que tingui llar i no tingui minyona. A l’hora de fixar el sou caldrà veure una sèrie de dades objectives: nombre de fills, metres quadrats de la vivenda, si hi ha també una segona residència… Evidentment, les mestresses que hagin de carregar amb el pis de Barcelona, la torre de la Cerdanya i les tres criatures hauran de cobrar molt més que les mestresses que viuen en un piset de 60 metres i que no poden tenir encara cap fill perquè els ingressos no donen per a bolquers i farinetes. I les que siguin bones cuineres, planxin bé la ratlla dels pantalons i no es descuidin teranyines pels racons ni ronya darrera la nevera podran comptar amb una paga de beneficis.Però encara tenim un problema més espinós: qui el pagarà aquest sou? Normalment el sou el paga qui es beneficia d’un servei. En aquest cas, deu haver de pagar la família. Com que els fills no tenen ingressos, i normalment es tenen a mitges, aquest sou l’hauran de pagar també a mitges l’home i la dona. I si la dona és mare soltera o vídua, se l’haurà de pagar ella mateixa. Tant de bo que aquests ingressos no els hagi de fer constar a la declaració de la renda, perquè ara com ara un particular que contracta serveis domèstics no pot desgravar-ne el cost, mentre que qui percep el sou ha de declarar-ne l’ingrés (i en aquest cas, recordem-ho, coincideixen).
Suposem que la nostra mestressa de casa té un marit. Suposem que els seus serveis es remuneren mensualment amb 2.000 euros. (tant de bo que se li permeti de no cotitzar a la seguretat social, perquè aleshores no li’n quedarà ni per a pipes). Suposem que el cost del treball domèstic el paguen a mitges ell i ella. Per tant, el marit li haurà d’entregar religiosament 1.000 euros. a la seva senyora. Suposem que el marit també cobra 2.000 euros. No calen gaire matemàtiques per veure que disposaran de 1.000 euros cadascun. Però la vida és cara, i arriba la factura de la llum, del gas, del col·legi, de la reparació de la rentadora, del lloguer del pis… Cal suposar que tot això ho pagaran a parts iguals. I què tindran a fi de mes després de pagar-ho tot i fer equilibris amb la visa? Res de res. Com ara. I si el marit en guanya 4.000? Aleshores li’n quedaran 3.000 per a ell i 1.000 per a ella. Ella amb els 1.000 potser no arribarà a final de mes, però segur que l’home podrà dir-li amb to fatxenda: “reina meva, no pateixis, que la rentadora nova ja te la pago jo”.
Particularment, la cosa em sembla més simple. Treballar pot ser un càstig diví o una manera de créixer com a persona, pot ser penós o il·lusionador: depèn de la persona i de la feina. De tota manera, tal com anem, a la majoria de famílies cal que tots treballin per poder fer front al rebut de la hipoteca. El que no és admissible és que la responsabilitat i la gestió de les tasques domèstiques continuï essent patrimoni femení.Quan pregunto a les meves alumnes si acceptarien com a parella un home que no les ajudés amb els nens i les feines de casa, gairebé totes responen que no. Volen un home “que ajudi”. Però, si els dic que no els cal un home que ajudi sinó algú capaç de compartir responsabilitats, em miren escèptiques, com si d’aquests no n’hi hagués al mercat. No ho deuen haver vist mai, i em sembla que s’hi resignen. Hi ha de tot, és clar, i alguna manifesta més decisió i convicció.
Deia Leibniz, càndidament, que vivim en el millor dels móns possibles (encara que no ho sembli). Pensava que Déu, omnipotent com és, segur que ha fet el món de la millor manera. M’agrada més la idea de Hegel (que en el fons és una idea bíblica): la perfecció arribarà al final de la història. Vull pensar que el món, si bé no és gaire perfecte, és millorable. Pel que fa a la posició social de la dona, queda encara molt camí per recórrer.