Featured post

Quan entrem escoltem … “Jailhouse Rock”, d’Elvis Presley

elvis-presley-birthdaySuposo que tots els i les alumnes de l’Alberich ja saben que aquestes setmanes a la classe de música hi ha molt d’ambient de Rock, i és que gràcies al Camp d’Aprenentatge Pau Casals podem disposar durant quinze dies d’una bateria, una guitarra elèctrica i un baix elèctric. Aquest material va associat a una activitat que realitzarem el dimecres 26 de gener per als/a les alumnes de CM i CS, consistent en un concert-història del Rock. Per acompanyar totes aquestes activitats, què millor que “El Rock de la presó” , d’Elvis Presley, per entrar a l’escola?

Elvis Aaron Presley (Tupelo, Estats Units, 8 de gener de 1935 – Memphis, Estats Units, 16 d’agost de 1977), conegut també pel sobrenom de Rei del Rock, va ser un artista que va esdevenir la icona de la música popular del segle XX. La singularitat del seu nom, va permetre que usualment se li digués Elvis, encara que els seus simpatitzants l’anomenaven simplement  El Rei. Durant la seva carrera, va protagonitzar 31 pel lícules, moltes de les quals van estar consagrades a les seves cançons. Va gravar un total de 150 àlbums i va obtenir 14 nomenaments als Grammy de l’Acadèmia Nacional de les Arts i de les Ciències. Malgrat la seva mort, el seu llegat continua produint beneficis, venent discos i tot tipus d’articles ornamentals. A causa del seu estatus, serveix d’inspiració de molts altres músics i cantants, tant dins com fora del gènere Rock. John Lennon, de The Beatles, va ser en els seus començaments un dels seus principals devots. 220px-jailhouse_rock2

” Jailhouse Rock ” és una cançó escrita per Jerry Leiber i Mike Stoller . La cançó va ser llançada com single 45rpm el 24 de setembre de 1957, per coincidir amb el llençament de Presley a la pel· lícula del mateix nom. La cançó va ser inclosa a la llista de les 500 millors cançons de tots els temps , feta per la revista musical “Rolling Stone”.

Potser als nostres alumnes els queda una mica lluny la figura d’Elvis Presley, però de ben segur que els seduirà la seva veu, el seu ritme i el moviment dels seus malucs. Aquí en teniu una mostra.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/zRu3tw9fYxE" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Quan entrem escoltem … “La festa de la pau”, De Dàmaris Gelabert

damarisTot i que ja estem acabant d’escoltar aquesta preciosa cançó, val la pena que n’expliquem el motiu. El dia 28 de gener a l’escola vam celebrar el “Dia de la Pau”, i per a tal acte tots els/les alumnes de l’Alberich van realitzar diferents activitats. L’escola va quedar tan guarnida i ambientada, que els mestres de música no vam poder evitar impregnar-nos d’aquest pacífic sentiment. La nostra benvolguda Dàmaris, que aquest curs ja ens va visitar amb el seu “Bon dia”, ens va ajudar amb la cançó “La festa de la pau”, amb la que a tots ens ha captivat. Tant de bo a través de la música poguéssim aconseguir la Pau, però almenys a l’Alberich, aquets dies,  la Pau s’ha respirat en forma de música i poesia.

 

LA FESTA DE LA PAU

Si tingués la màgia d’un mag
de les bales faria flors,
dels fusells, trombons i fagots
i dels trons, poemes d’amor.

Si tingués la màgia d’un mag
de la gana faria blat,
dels canons, prismàtics gegants
i dels tancs, camions de gelats.

Si tingués la màgia d’un mag,
dels soldats en faria clowns,
dels tinents, ocells de paper,
ballarines o castellers.

Si tingués la màgia d’un mag,pau.jpg
de les mines faria daus,
de les bombes, jocs malabars
i dels corbs, coloms de la pau.

                                 Dàmaris Gelabert

 

 

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/I2Kse5Ecksw" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Quan entrem escoltem …. “Annen polka” de Johann Strauss

220px-johann_strauss_ii_3I ara si, després de posar-nos al dia, que ja tocava!, anem a parlar de la música amb què hem començat el segon trimestre. I si l’any passat ho fèiem amb la superconeguda i estimada Marxa Radetszky, aquest any  toca a un altre dels “hit parade” del concert que cada Any Nou se celebra a Viena : “Annen polka”, o el que ve a ser el mateix, la polca de l’Anna. Aquesta vegada però, tot i que sembla que l’autor sigui el mateix, no és així , ja que “Annen polka” va ser composta per Johann Strauss fill:  músic vienès notable, va heretar l’orquestra que durant molts anys va dirigir el seu pare, amb el qual va compartir el sobrenom de “rei del vals vienès”.

L’element central de l’obra de Johann Strauss Jr. és el vals, l’estructura formal del qual va desenvolupar i enriquir, així com les seves operetes, que van gaudir d’una gran popularitat.  Entre els seus molts valsos destaca per la seva bellesa melòdica “Al bell Danubi blau”.

Aquí teniu una versió d’Annen polka” del concert de Cap d’Any del 2009, interpretada per l’Orquestra Filharmònica de Barenboim.

Bon Any Nou!

 

 [kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/-hFYKZBWdS8" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Perdoni vostè … Sr. Labordeta

labordeta1Si, perdoneu  perquè amb les presses , vam oblidar de parlar-vos d’una música que a tots ens va emocionar, per la seva força, la seva poesia, la seva autenticitat, com va ser “Las uvas dulces” del nostre estimat José Antonio Labordeta , desgraciadament desaparegut el 19 de setembre de l’any passat.

José Antonio Labordeta fou un escriptor i cantautor aragonès, que per la seva estimació a la terra va exercir de polític com a  diputat a les Corts d’Aragó i al Congrés de Diputats, per la Chunta Aragonesista (CHA) entre 1999 i 2008.

Va ser tot un personatge popular, símbol de l’Aragó actual, i és considerat «el més important cantautor aragonès i una de les persones més decisives en la recuperació de la consciència regional aragonesa».

La majoria de les seves cançons tenen un fort caire reivindicatiu, amb la característica d’una veu contundent i greu. La cançó que vam escoltar forma part d’un disc anomenat “Las cuatro estaciones”, i que a nosaltres ens va anar molt bé per a descriure la tardor. Tanqueu els ulls i gaudiu de la poesia d’aquesta cançó!

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/8MjL4eOoyw8" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

De cap al segon trimestre!

Hola estimats/des alumnes! Sense saber com, ja hem entrat de ple al segon trimestre. I de tan enfeinats com estàvem, teníem el bloc una mica oblidat. Però, com molt bé diuen, no hi ha mal que per bé no vingui! I com que em trobo de baixa, és l’ocasió ideal per a posar-nos al dia. Abans però parlarem de les músiques amb que vam acabar el 1r trimestre :

Per entrar a la tardor, vam escoltar una cançoneta molt fresca i jove, anomenada “Swing de la tardor” ,extreta del disc Supermusics .

Així com a l’octubre commemoràvem els 200 anys del naixement de Frederic Chopin, al novembre vam celebrar el mateix aniversari d’un altre romàntic, en Robert Alexander Schumnann. D’ell vam escoltar la peça “Quasi feliç” de les seves conegudes “Escenes de nens”.

I per Nadal vam poder gaudir d’una nadala tan nostrada com “El desembre congelat”, això si, amb un arranjament de luxe d’Albert Guinovart, i interpretada pel Cor Jove de l’Orfeó Català.

A continuació teniu una petita mostra. Fins aviat!

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/OluK0NzD57E" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/MLfdJAl3MRw" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Quan entrem escoltem … “Masurca en Re M” de F. Chopin

Benvinguts al curs 2010-2011! Aquest any us hem donat la benvinguda amb la nostra vella coneguda, la Dàmaris Gelabert, que ens saludava amb el seu “Bon dia”, extret del CD “Cançons per aprendre”. I hem continuat amb la nostra Festa Major petita, amb la “Marxa del Lleó”, composta per en Daniel Carbonell.

Entrem a l’octubre amb un aniversari, els 200 anys del naixement del compositor Frédéric Chopin (Zelazowa Wola, Polònia, 1810 – París, 1849) . Chopin és generalment considerat com el més gran dels compositors polonesos i entre els més grans compositors de piano, instrument per al qual va compondre quasi exclusivament. Originalment, el seu nom era Fryderyk Franciszek Chopin, i només va adoptar la forma francesa Frédéric-François quan va deixar Polònia i va anar a París a l’edat de 20 anys, d’on no va tornar mai. L’obra de Chopin representa el Romanticisme en el seu estat més pur. Se l’anomenava el Poeta del piano. Cal destacar que Chopin va  fer estades a Mallorca, tot cercant un clima més benigne per la seva malaltia, la tuberculosi, que tristament se’l va emportar a l’edat de 39 anys.

 La composició que escoltarem és la Masurca en Re M. Les seves masurques reflecteixen els ritmes i melodies del folklore polonès. I és que , encara que expatriat, sempre va ser lleial a Polònia, un país malmès per les guerres.

 Gaudiu , doncs, de totes aquestes músiques!

 [kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/4ZTSRU5PIEo" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/a6Z9udFi4dA" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/x_pEmaz55BE" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Quan entrem escoltem … “Hey soul sister”, de Train

trainPer acomiadar-nos d’aquest curs tan intens, hem triat una cançó fresca i estiuenca, d’aquelles que ens recorden que aviat vindran les tardes de sol, de no fer res, d’avorrir-nos, fins i tot… per tal de carregar piles per al proper curs, que aquest cop començarà una miqueta més aviat. “Hey soul sister” és una canço del grup de San Francisco TRAIN. Si voleu saber-ne més i fer pràctiques d’anglès, el seu web oficial és http://www.trainline.com/us.

I si us ho voleu passar molt bé, mireu el video que sobre aquesta música ha fet la gent de la UNIVERSITAT DE VIC. És una passada i et fan agafar ganes de fer un “lip dub”  també a l’Alberich, ara que sembla que estan tan de moda ! També us posem un altre vídeo que ens ha passat el Josep M. Badia amb una experiència semblant que han fet en un institut. Apa, bon estiu i a descansar!

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/EeGDRSWB46w" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/jJbIqiBNQX0" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Quan entrem escoltem … “Lo secret”, de XEIC.

20091228-xeic1Aquesta vegada tenim l’honor de presentar-vos una cançó d’un company nostre, el Joan, que durant unes setmanes està substiuint l’Albert a les tardes. En Joan és un crack:  fundador, productor, cantant, guitarra i compositor de les cançons del grup “XEIC”, ens mostra amb el seu talent que amb perseverància es pot aconseguir allò que un desitja. L’estil musical del grup “Xeic!” és l’SKA rural, una barreja rítmica (reggae, rock, patxanga,…).  Al maig del 2008 enregistren el seu primer disc, “Xeic!”, i al 2009 el segon, “Birla!!!” que és d’on hem extret la cançó que escoltem, “Lo secret”. A continuació us posem el videoclip de la cançó, ja veureu que divertit! Si voleu saber més, o fins i tot descarregar-vos el disc, podeu accedir a les següents adreces. Enhorabona Joan!

http://www.xeic.cat/

http://www.myspace.com/xeic

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/uB-aurX0Cvg" width="425" height="350" wmode="transparent" /]