Continuem investigant sobre la 

NUTRICIÓ HUMANA…

Sabíeu que la nutrició comprèn els processos de digestió, respiració, circulació i excreció...?

Decidim investigar quins aparells realitzen aquests processos i construir-los…

L’aparell excretor

L’aparell circulatori…

L’aparell digestiu

L’aparell respiratori

 

Els alumnes de 6è reben la visita de la Roser, voluntària de la Fundació del banc dels aliments

Ben aviat a l’escola iniciarem una campanya solidària anomenda El Gran Recapte d’Aliments, campanya organitzada per la Fundació del Banc d’Aliments de Barcelona, que consisteix en la recollida d’aliments bàsics per aconseguir que les persones més necessitades del nostre entorn rebin ajuda alimentària. Els alumnes de 6è seran els encarregats d’organitzar aquesta campanya. És per aquest motiu que han rebut aquesta xerrada, per tal que ells puguin informar a tota la resta d’alumnes de l’escola en què consistirà aquesta activitat.

 A través d’una activitat participativa la Roser ens ha explicat com estan distribuïts els aliments en les diferents parts del món. Hem parlat de les desigualtats socials i de la fam que es pateix al nostre entorn.

Treballem les matemàtiques a partir de curiositats sobre el cos humà…

El cos humà té 206 ossos. El canell i la mà contenen més ossos que cap altre part: 27. En una família de 4 persones quants ossos tenen entre el canell i la mà?

En una ejaculació es depositen més de 300 milions d’espermatozoides; entre 50 i 150 arriben fins la trompa de Falopi, i d’ells tan sols un fecunda l’òvul. Quants espermatozoides arribaran fins la trompa de Falopi en 4 ejaculacions?

El tub digestiu d’un adult mesura uns 9 metres. Si entre tota la família sumem 288 metres, quants adults som?

Els alumnes de 6è es converteixen en estudiants de medicina per unes hores… 

Analitzen una sèrie de casos de diversos pacients que arriben a Urgències… Hauran de posar a prova tots els seus coneixments per tal de donar resposta a tots aquests casos…

Home de 45 anys, fumador d’un paquet diari de cigarretes. Arriba a Urgències perquè diu que ha passat molt mala nit. Comenta que fa dies que està refredat, li fa molt mal el cap i té molta tos; quan tus, li fa molt mal el pit. Quan tenia 14 anys va patir la Tuberculosi. Aquesta nit quan s’ha posat  el termòmetre, aquest marcava 38,5ºC.

És estiu. Arriba una nena de 7 anys acompanyada pels seus pares a Urgències amb un fort dolor a la panxa. Diu que s’estava banyant a la piscina quan de sobte  li han vingut ganes de vomitar, nàusees i esgarrifances intenses. L’han ajudat a sortir de l’aigua, en cap moment ha estat inconscient tot i que hi ha hagut un moment que semblava que anava a desmaiar-se. De seguida han trucat als serveis d’urgències i l’han portat a l’hospital.

Noia de 25 anys. Practica el tennis des que tenia 6 anys. Arriba a urgències amb un fort dolor a la cama. Estava jugant un partit amistós quan de sobte ha fet un mal gest i ha sentit un dolor molt fort a la cama. No pot arrepenjar-la a terra i diu que se la nota inflada. Comenta que fa un parell d’anys van haver d’operar-la perquè va patir una fractura.

Dona embarassada de 16 setmanes que arriba a Urgències perquè diu que no se sent bé. Comenta que aviat es canviarà de pis i que ahir va estar fent caixes de roba, recollint estris de cuina, agafant caixes i portant-les amunt i avall…Com que darrerament està una mica estressada amb aquest tema diu que dorm poc, menja bastant malament…Se sent molt culpable perquè ahir es va fumar una cigarreta, estava molt nerviosa. Té les cames molt inflades, li costa caminar i se sent fatigada tota l’estona…

Noia de 37 anys que arriba a Urgències molt marejada. Diu que fa dies que se sent molt cansada, amb falta d’energia i que té sovint molt mal de cap. Presenta una pal·lidesa anormal o color esgrogueït a la pell, els ulls i la boca. Comenta que darrerament se sent molt irritable i que té molts marejos i vertígens.  

Pacient de 66 anys que demana visita al metge perquè darrerament té pèrdues de memòria, té molts canvis d’humor i li costa força reaccionar a situacions quotidianes. S’oblida d’esdeveniments recents i se sent molt desorientat. Té por a arribar a desconnectar-se de la realitat. Sempre ha estat una persona molt espontània i enèrgica però últimament sembla una altra persona.

Pacient de 45 anys que arribi a urgències amb ambulància. Té vòmits i molt mal als ronyons. Li ha començat un dolor molt fort a l’alçada dels ronyons, no es podia ni posar dreta. Tenia tota l’estona la sensació de fer pipi. El dolor cada cop era tan fort al voltant del ventre que creia que no el podia suportar. Ha vomitat diverses vegades.

Quins símptomes presenten? Quins estudis duran a terme? Quines proves els realitzaran? Quines recomanacions els donaran als seus pacients?

 

 

Els alumnes de 6è parlen de les desigualtats socials…

Coneixem situacions d’injustícia i desigualtat en el món? 

Pensem en situacions concretes?

Quines poden ser les possibles causes?

En parlem i acabem fent un llistat de possibles motius pels quals es donen aquestes desigualtats: raons d’edat, raons ètniques, de gènere, d’idees i pensaments, econòmiques, de llengua, de discapacitat…

Cerquem informació i notícies recents sobre la vulneració dels drets humans…

Visionem uns vídeos on escoltem testimonis en relació a aquesta temàtica…

Campanya contra l’homofòbia: Aquest vídeo d’Amnistia Internacional posa en evidència el fet que en 4 de cada 10 països del món ser homosexual encara representa un delicte castigat amb penes greus.

Discriminació racial en locals d’oci nocturn: Aquest vídeo de SOS Racisme denuncia la discriminació racial en locals d’oci nocturn a Barcelona.

__________________________________

Esmorzar per tothom! 

El dia 18 de desembre els nens i nenes de 6è van preparar un esmorzar amb pastissos i pastes variades per vendre’ls a tots els nens i nenes de l’escola. Es van vendre a un preu estàndard d’un o mig euro per recollir diners per fer una sortida de final de curs! Tota la comunitat escolar va participar, tan els alumnes, el professorat, la cuina, el conserge,… és per això que volem agrair a tots per l’ajuda que ens vareu oferir i la participació!! Ben segur que es repetiran moments com aquests!

Si cliqueu a la imatge trobareu totes les fotos!

_________________________________________________________ desembre 2018

Ens visiten unes Nutricionistes!

Avui hem tingut l’honor de tenir a l’aula unes estudiants de Nutrició: l’Anna, l’Alexandra i la Maria. Ens han explicat què és la nutrició, la piràmide dels aliments i hem fet dos jocs, dels que hem après moltíssimes coses! Quan hem acabat la xerrada hem pogut preguntar tot el que voliem saber i, la veritat, és que n’hem après força, no?

Moltes Gràcies a aquestes tres noies per ensenyar-nos la importància de menjar de forma equilibrada i variada mentre gaudim del menjar!

Aquí teniu les fotos:

Els alumnes de 6è inicien una nova xarxa d’aula…

LA NUTRICIÓ HUMANA

A partir de tres preguntes …

Quantes classes d’aliments hi ha?

De quines substàncies estan formats els aliments?

Què és una caloria?

Aprendrem a …

  • Saber interpretar la piràmide nutricional
  • Conèixer amb quina freqüència hem de menjar cada tipus d’aliment.
  • Reflexionar sobre la importancia d’alimentar-se de manera saludable.
  • Saber diferenciar entre nutrició i alimentació.

_________________________________________________     novembre 2018

Compartim experiències

Avui hem fet un taller de reflexió, hem parlat de la gent gran i ens hem plantejat preguntes com: què vol dir tercera edat?, tenen coses a dir-nos?, podem aprendre’n d’ells?, què és l’edatisme?, què farem nosaltres quan siguem grans, jugarem al Dominó o mirarem l’Instagram?,…

Desprès hem anat a visitar els habitatges per a la Gent Gran del barri i hem compartit una estona amb ells, ens explicat com viuen ara, com eren de petits, què els agrada fer,… i nosaltres també els hem explicat el que volem ser de grans, com veiem les coses ara, quins problemes tenim, etc.

Ens ho hem passat d’allò més bé i hem passat una gran estona amb ells i elles, però sobretot tenim moltes ganes de tornar-los a veure, oi que sí?

Aquí teniu el recull de fotografies que hem fet avui:

Ja tenim el tríptic quasi enllestit…

Per acabar la xarxa d’aula ens ha arribat aquest correu electrònic de l’oficina de turisme de Cabrera de Mar:

Per: classe de 6è de l’Escola Miralletes

De: Oficina de Turisme de Cabrera de Mar

L’oficina de turisme de Cabrera de Mar agraeix per endavant les mostres de col·laboració en l’elaboració dels tríptics sobre el Castell de Burriac. Tanmateix volem comunicar-vos que per tal de fer la tria dels guanyadors serà necessari que primer passin un test individual. Aquest inclourà tota una sèrie de preguntes relacionades amb la informació que heu anat cercant. La prova es durà a terme el dilluns 15 d’octubre de 10 a 11 hores.

Per tal de poder trobar més informació sobre el Castell de Burriac aquí teniu un enllaç molt interessant!

http://www.cabrerademarpatrimoni.cat/mb_01.html

Els múltiples i els divisors!

Avui hem començat la primera Xarxa d’aula i ho hem fet referent a la primera sortida, el Castell de Burriac. 

 

 

El dia 11 d’octubre la comunitat de grans veniu d’excursió al Castell de Burriac. La classe de 6è ha estat seleccionada per ser guies turístics de la zona, des de l’oficina de turisme us demanem un tríptic informatiu per tal de donar a conèixer tots els detalls del punt turístic on vindreu aviat, el Castell de Burriac!

Per elaborar aquest tríptic hem començat pensant el que sabem del Castell de Burriac (on pot estar, a quina època podia haver estat construït, com es va, …) i després ens hem fet un munt de preguntes què volem saber i que ens seran útils per construir aquest tríptic tot pensant on podem trobar totes aquestes respostes. Aquí teniu tres enllaços amb informació interessant!

http://www.ccma.cat/tv3/super3/infok/un-castell-construit-amb-les-eines-i-les-tecniques-de-ledat-mitjana/video/5663958/

https://es.educaplay.com/es/recursoseducativos/655720/parts_d_un_castell_medieval.htm

http://www.edu365.cat/primaria/muds/socials/viurealscastells/index.htm

____________________________________________octubre 2018

Els nois i noies de sisè estan preparats per embarcar a l’avió del sisè curs! Així doncs… SOM-HI!!!

Avui és un dia molt especial, avui comença el camí d’un nou curs, d’un nou any ple de reptes i aventures que viurem tots junts. Jo sóc la Mireia, la pilot de l’avió i la vostra companya d’aventures. Tinc moltes ganes de conèixer-vos a cada un de vosaltres i de començar aquest nou curs!

Durant aquest curs viurem moltes coses junts: investigarem coses súper interessants, somiarem en tot allò que volem aconseguir, ens esforçarem per poder-ho aconseguir, ens ajudarem quan algú de nosaltres ho necessiti, celebrarem tot allò que aconseguim, ens cuidarem i ens estimarem, però sobretot, ens ho passarem bé mentre aprenem junts.

Si ets aquí, és perquè tens moltes coses per aportar, així que, si estàs preparat, només has de pujar en aquest avió, cordar-te el cinturó i a volar cap a les aventures d’aquest sisè!

__________________________________________Setembre 2018

benvinguts_al_nou_curs_escolar