26è Biatló Escolar

Ahir, els i les alumnes de sisè van participar en el 26è Biatló Escolar, organitzat per l’Institut Barcelona Esports i en el que van participar gairebé 50 escoles de la ciutat de Barcelona. Els infants van disputar les proves de natació, 50 metres a les piscines Bernat Picornell i una cursa a peu, de 1700m al voltant de l’estadi Olímpic.

Després de preparar-nos al llarg del curs per aquesta prova atlètica i dels nervis del començament, ha estat tota una experiència en la que hem pogut posar a prova el nostre cos i posar en valor l’esforç i la superació personal. Tot un matí emocionant ple d’esport! Clicant la imatge podreu veure l’àlbum de fotografies.

Enhorabona a tots i totes, campions i campiones!!

Carnestoltes i experiments amb crispetes!

Aquest mes de febrer està sent ple d’aventures per a la classe de sisè. S’han encarregat de fer un pregó excel·lent per a rebre el rei Carnestoltes. Ple de rimes divertides i enginyoses per tota la comunitat educativa. A més, el dia de Carnestoltes, alguns s’han encarregat d’organitzar paradetes amb jocs per a la resta d’alumnes de l’escola. No sols han assumit molt bé la responsabilitat sinó que també s’ho han passat genial!

Finalment, continuant amb la nostra xarxa, hem volgut investigar per què es va enfonsar el Titanic amb una visió una més científica. I hem experimentat amb crispetes alguns conceptes com: volum, massa, densitat i flotabilitat. Molt divertit!

Iniciem una xarxa i tanquem activitats de medi

Aquest mes hem començat una nova xarxa d’aula sobre com es vivia al Titanic. Tothom ha rebut un personatge diferent, el qual fa referència a un autèntic viatger del Titanic. A partir d’aquests hem començat a fer-nos preguntes i iniciar investigacions.

A més hem tancat una sèrie d’activitats sobre l’organització social i política de diferents territoris (Barcelona, Catalunya, Espanya i la Unió Europea).

 

Presentació dels nous llibres

Divendres a 6è vam tenir el gust de remenar i gaudir dels nous llibres que han arribat a la comunitat de Grans. A partir d’una activitat on ens trobàvem amb diferents propostes per jugar i entrar en contacte amb els llibres. Alguna ens demanava escriure, dibuixar o fins i tot jugar amb “l’essència” dels llibres. Hem pogut gaudir de molts còmics nous, d’algunes novel·les i, fins i tot, algun àlbum il·lustrat que ha semblat ben atractiu.

Pel que fa al treball i la promoció la lectura és important que puguem donar un cop d’ull a les noves adquisicions de l’escola. Així, un cop presentades, l’alumnat pot decidir amb més coneixement quines es voldrà llegir. Fins i tot, poden trobar-ne d’alguna que potser en un primer moment no els va semblar atractiva, però els ha picat la curiositat.

Viu la Vela

Aquesta setmana els nens i nenes de 6è han pogut gaudir de la segona activitat prevista dins el programa Viu la Vela. Després de la primera sessió divulgativa a l’escola on l’Enric Agud ens va apropar a l’esport de vela i a la Copa Amèrica, hem pogut gaudir de la sessió pràctica de navegació al Centre Municipal de Vela, situat al Port Olímpic. Gràcies a aquesta oportunitat, hem pogut conèixer de primera mà aquest esport de mar, on els monitors ens van explicar diverses coses sobre el funcionament de les embarcacions i fins i tot, vam tenir l’oportunitat de portar el timó i “caçar” les veles.

Ha estat una experiència molt enriquidora de la qual hem gaudit moltíssim tot practicant esport d’una forma ben diferent. Clicant sobre la imatge podreu accedir a l’àlbum de fotos amb alguns moments de la jornada.

______________________________________________________________

Trobada Postdata

Avui, dimarts 16 de maig, hem fet una trobada col·lectiva al voltant del projecte POSTDATA al MACBA. Ha estat un espai per compartir amb un altre centre les coses que ens han anat passant amb el Postdata, i també tenir l’oportunitat de conèixer de ben a prop una de les artistes que participa en el projecte, la Tere Recarens. Amb ella hem descobert la seva obra, Baharestan Carpet, exposada ara mateix a la col·lecció MACBA, i a través de la qual hem fet connexions entre el nostre procés Postdata i algunes de les obres que ara mateix estan exposades a les sales del museu. 

Ha estat emocionant i molt interessant escoltar la història de la Baharestan carpet per part de la Tere així com visitar una sala de la Col·lecció i explorar algunes obres que més tard ens han servit d’inspiració per a l’activitat de la catifa Postdata que hem fet amb l’altre centre. Les obres de les quals hem parlat són peces que treballen entre la idea del signe i el llenguatge, amb la partitura musical, utilitzant diferents idiomes (l’àrab, el francès, el castellà), el concepte de diari d’una experiència, i el gest automàtic repetitiu com si fos una gran sanefa. 

Amb tota aquesta inspiració hem dibuixat  una gran catifa tots plegats explorant el format narratiu d’una història a través del dibuix, jugant de manera poètica amb el llenguatge, amb els diferents idiomes que coneixem i que parlem, i creant una marc sanefa entre totes. El resultat final l’hem pogut compartir entre tots.

_________________

FORNERS I FORNERES PER UNA TARDA

Una de les propostes d’un artista del projecte POSTDATA és fer pa. Així que cridem l’Assia, mare de la Hafsa, companya nostra de l’aula. La seva mare és una autèntica experta en l’elaboració de pa. Avui ha dedicat part del seu temps a passar una tarda amb nosaltres i a explicar-nos aquest procés. 

L’Assia ens explica que la manera de fer pa depèn de la cultura de cadascú. Ens explica que al Marroc hi ha moltíssims tipus de pa. Ens parla molt del que ella anomena “la masa madre” (llevat natural), feta de farina i aigua. Per fer el pa ens diu que s’ha de treballar molt bé la massa. Sobre el procés de fermentació també ens explica moltes coses. Sabíeu que si posem un dàtil el pa es fermenta més ràpid? Doncs, sí, el sucre natural produeix aquest procés. Sabíeu que la temperatura fa variar aquest procés? A l’estiu el pa es fermenta més ràpid que a l’hivern. 

Hem passat una tarda molt divertida, interessant i hem après un munt de consells sobre l’alimentació: una tarda molt profitosa!

(si feu “click” a la foto podreu veure molts moments d’aquesta tarda tan interessant)

________

Discovering Queen 

La setmanpassadel grup de 6è vam assistir al concert Discovering Queen al teatre Poliorama.

L’espectacle va constar de dues parts: per una banda es va fer un apropament a la història de la banda i els seus components mitjançant imatges i explicacions en anglès; i per l’altra vam poder gaudir d’un concert amb els millors hits del grup britànic amb el grup “Play the game”. És un grup tribut de “Queen” que interpreta la seva música com cap altre, cuidant els detalls musicals, l’estètica i la posada en escena. Va ser tot un èxit i tots ells i elles en van gaudir moltíssim gràcies a la interacció amb els diferents músics. 

Des de l’àrea d’anglès i música vam preparar la sortida analitzant algunes de les cançons més representatives de la banda així com aprenent i entenent les seves lletres.

 ____________

Plàstics sí, plàstics no…

Avui, dilluns 24 d’abril, hem rebut la visita de la Mònica Martínez, l’Elena Xurriguera i el Jose Antonio Padilla, tots tres professor/ professores i investigador/es del Departament de Ciències dels Materials i Química Física de la Universitat de Barcelona. 

Tots junts participem en el programa “La Nit Europea de la Recerca”, una convocatòria que enguany proposa desenvolupar projectes de recerca  en l’àmbit escolar amb l’objectiu d’apropar aquest món a les aules d’una manera més profunda. Des de l’escola hem iniciat una xarxa d’aula “Plàstics sí, plàstics no” que els introdueix en un debat intens i els repte a investigar de quina manera els plàstics ens poden ajudar, o no, a millorar la vida de les persones. En aquesta sessió ens han explicat com són els plàstics per dintre d’una manera molt pràctica i entenedora. Durant una bona estona l’alumnat de 6è s’ha convertit en àtoms, ja que els polímers (els plàstics) estan formats per cadenes d’àtoms, carbonis i altres elements. 

Una interessant i primera introducció al món dels plàstics que ben segur ens ajudarà a anar enriquint la nostra xarxa d’aula.

_____________

Taller Montessori

La Mònica Lorente, mare de l’Ona, alumna de la nostra classe, ens explica les categories gramaticals a través del mètode Montessori. Ens  presenta el material i ens comenta que cada símbol pertany a un element gramatical.

 

Aquest material parteix de la metodologia Montessori. L’alumnat comprèn de quines parts està formada la frase i quins elements són essencials perquè sigui una oració.

I és d’aquesta manera com anem enriquint una part molt important de l’àrea de llengua.

__________

Setmana Cultural

Fa una setmana que hem tornat de les vacances de Setmana Santa i comencem a escalfar motors per la Setmana Cultural. I, finalment, ja ha arribat!

I què ha passat aquesta setmana en la qual hem trencat una mica l’horari que normalment fem setmana rere setmana?

El dilluns participem en la 5a sessió del Programa Inspira STEAM amb la Cecilia i la Sofia. Després d’aquesta sessió continuem preparant tot aquell material que volem vendre a la paradeta el divendres previ a la diada de Sant Jordi: xapes, roses, punts de llibre, hamma, llibres…

Iniciem la primera sessió del taller Montessori a càrrec de la Mònica Lorente, la mare de l’Ona i continuem fent activitats dins el programa POSTDATA del MNAC. Comencem a parlar de la nova xarxa d’aula d’aquest trimestre i el dimecres disfrutem també d’un espai amb els petits de l’escola acompanyant-los en una estona de lectura plegats.

I per acabar el relat d’aquesta setmana, un dels moments més bonics d’aquesta és quan el dilluns dona pas a la inauguració de l’exposició de la xarxa Miralletes.  Una xarxa en la qual tot l’alumnat de l’escola ha participat amb moltes ganes i il·lusió i que ens explica la història de l’escola i el seu entorn d’ençà de la seva inauguració als anys 60 fins ara.

______

Fi de trimestre!!!!

Aquesta és la darrera setmana del trimestre, i tot i que el cansanci es comença a veure reflectit a la cara de tots i totes, no perdem el somriure quan pensem que aviat començarem les vacances de Setmana Santa.

I què millor que una estona de relax al jacuzzi el darrer dia de piscina :·)? 

I què millor que acabar la setmana d’una manera molt dolça ;)? 

______________________

 

Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme

L’alumnat de 6è, aquest dilluns 6 de març, va complementar el taller “Amb energia” que la setmana anterior va fer a l’escola amb una visita al Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme. Un taller on van treballar el conecepte d’energia amb l’objectiu que l’alumnat conegués les diferents formes de producció energètica d’aquest Centre.

El Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme és un centre pioner en el tractament
dels residus municipals que no s’han recollit selectivament, la fracció resta. Els residus passen per un seguit de processos en què es divideixen per mida, pes, o per tipus de materials; recuperant de la resta gran part dels materials reciclables (vidre, paper/cartró, metalls, plàstics, …), i la matèria orgànica recuperada és tractada als processos biològics (estabilització aeròbia i digestió anaeròbia) del Centre. Un cop finalitza el procés de tractament, el rebuig és enviat a la planta de recuperació energètica per a la seva valorització per obtenir-ne electricitat.

___________

Trobada esportiva Vòlei

Aquest dimecres, els i les alumnes de sisè han participat en la trobada esportiva “El vòlei fa per tu!”, organitzada per l’Institut Barcelona Esports i la Federació Catalana de Voleibol. Durant diverses setmanes, a l’escola ens hem endinsat a desenvolupar les nostres habilitats motrius tot aprenent a realitzar alguns dels elements tècnics d’aquest esport (el servei, el toc de dits, toc d’avantbraç). Han estat sessions de treball intens, però en les que ens hem esforçat molt per aprendre i millorar. A la trobada del CEM Mar Bella, hem pogut posar en pràctica tot allò que havíem après a l’escola mentre jugàvem partits amb normes adaptades contra equips d’altres escoles. Ha estat un matí molt emocionant, on ens ho hem passat d’allò més bé tot practicant esport! Clicant la imatge podreu veure les fotos dels millors moments de la jornada.

PÍCNIC LITERARI

Aquest dijous 23 de febrer els i les alumnes de 6è hem anat a la Biblioteca Caterina Albert a participar en un pícnic de lectures. Hem conegut el nom de diferents autors, il·lustradors…hem pogut fer una ullada a una varietat de llibres de temàtiques diferents i hem conegut diferents versions de contes tan coneguts com la Caputxeta Vermella.

En definitiva, hem viscut una estona compartida pel plaer indescriptible de llegir.

Llegim per passar-ho bé, per gaudir d’una història, per evasió personal, per plaer. Llegim per aprendre i guanyar cultura, per informar-nos, per tenir una finestra oberta als coneixements. Llegim per guanyar un element de comunicació, per compartir experiències i acostar-nos als altres Llegim per ser ciutadans del món. Lola Casas i Jesús González. Llegim? 

 

 

____________

RELAT DE VIDA LINGÜÍSTICA

L’alumnat de 6è ha preparat pel dia de la Llengua materna (21 de febrer) el seu relat de Vida Lingüística: les llengües que coneix, els records que li provoquen, els usos quotidians que fa de les diferents llengües, aquelles que els agradaria aprendre, parlar… I és que la diversitat lingüística i cultural té molta presència en el nostre dia a dia a l’aula i d’això en fem la nostra riquesa a l’escola. Ens agrada recordar aquest dia.

____________

Inspira STEAM

Avui, dilluns 6 de febrer, l’alumnat de 6è ha començat la seva participació al programa STEAM, un projecte pioner a Euskadi per al foment de les vocacions científic-tecnològiques entre les noies. Aquest programa, basat en accions de sensibilització i orientació i que constarà de sis sessions, estarà impartit, de manera voluntària, per dues mentores: la Cecília Ramírez i la Sofía Gomez-Tomei, ambdues professionals del món de la investigació, la ciència i la tecnologia.

Avui, a la primera sessió, hem fet una dinàmica de presentació on cadascú ha pogut expressar els seus somnis professionals en un futur no gaire llunyà. Tot seguit s’ha establert una conversa entre tots i totes sobre les STEAM i  se’ns ha presentat el primer repte:

 Com podem relacionar amb algunes de les disciplines: S-T-E-A-M un objecte quotidià, com per exemple, un got una planta o un perfum …?

La conversa ha estat enriquidora…Hem acabat la sessió adonant-nos que la ciència i la tecnologia es troben a qualsevol objecte del nostre entorn;)

____________

INCI D’UN MES DE FEBRER INTENS

Comencem la setmana fent un recordatori a l’assemblea del Dia Escolar de la No-Violència i la Pau i parlem de diferents persones que han tingut un paper important a la història en favor de la pau: Rigoberta Menchú, Mahatma Ghandi…

Dimarts, seguint amb la preparació de l’exposició sobre la Guerra Civil Espanyola que aviat ensenyarem a les famílies, una companya ens explica un altre moment difícil pel seu país d’origen com va ser la Guerra Indo-Pakistaní, un conflicte armat que va començar a principis de desembre de l’any 1971.

El dimecres, comencem la participació en un taller sobre Els canvis a l’adolescència, a càrrec de l’Anna Salvia, psicòloga en educació i salut sexual.

Durant aquests dies, tornem a rebre correspondència del projecte POSTDATA, aquest cop d’un artista colombià, Nicolás Paris, que ens proposa endinsar-nos en els processos de fermentació del pa…una proposta ben innovadora que ell anomena “las revoluciones lentas”…

El divendres, darrer dia, acabem escoltant una companya, l’Ayesha, que ens explica com són els casaments al seu país, el Pakistán: una cultura que coneixem poc i que el seu testimoni ens omple de preguntes i curiositats.  

El darrer moment de la setmana se l’emporta la Leire, una companya de la classe, a qui felicitem pel seu aniversari;)

_______

 Què és una

malformació arteriovenosa al cervell?

A les sessions de Bloc de Ciències, una companya de la classe ens ho explica de primera mà. Escoltem el seu testimoni amb molta atenció i el seu relat fa que ens sorgeixin moltes qüestions i dubtes. D’aquesta manera, doncs, ens endinsem en el complicat i meravellós món del cos humà: artèries,  vasos sanguinis, venes del cervell, hemorràgia…

L’apassionant testimoni de la companya serà el punt de partida per conèixer els símptomes i causes d’aquesta malformació arteriovenosa al cervell i endinsar-nos en l’apassionant món del cos humà.

 ________

La vida i poesia de

FEDERICO GARCÍA LORCA

El treball de la xarxa d’aula sobre la Guerra Civil Espanyola ens fa endinsar-nos en la poesia. Coneixem Federico García Lorca, un dels poetes més importants de la literatura del segle XX. Llegim una bona sèrie dels seus  poemes que fa endinsar-nos en la ment d’aquest gran autor, que va ser poeta, novel·lista, va escriure obres de teatre…

Durant unes sessions llegim alguns dels poemes que va escriure per a nens, joves i adults, i de temàtiques molt diverses: cançons i ritmes, animals, natura i paisatges, balades i amors, històries i llegendes…

Lorca va viure el període abans de la Guerra Civil, durant l’esplendor de la República, i va ser afusellat pels militars  franquistes que van dur a terme el cop d’Estat l’any 1936.

El llegat que ens deixa és immens…

                                                        _______________________

Iniciem el 2n trimestre

Iniciem aquest 2n trimestre amb moltes ganes de retrobar-nos, de compartir moments viscuts a les vacances en l’estona de l’assemblea, que s’allarga durant aquest primer dia molta estona. Tots i totes volen explicar els seus moments…

El dimarts comencem l’activitat de piscina al Centre Esportiu Municipal Guinardó  dins el programa JA NEDO gestionat per l’Ajuntament de Barcelona. Tot l’alumnat està molt engrescat!

Durant la setmana recuperem el treball de la xarxa d’aula sobre la Guerra Civil Espanyola. Dos alumnes, el Leo i el Lluc ens expliquen testimonis força emotius de membres de la seva família que guarden records d’experiències tan dures com viure en temps de guerra. En Lluc ens comparteix una conversa amb la seva àvia; el Leo ens explica el testimoni del seu besavi que va lluitar a la 2a Guerra Mundial. Relats molt interessants que et conviden a pensar en el món que vivim…

El divendres, darrer dia de la setmana comencem un projecte nou: POSTDATA. Aquest és un projecte d’art a les escoles que aposta per afavorir una experiència singular amb l’art fora del museu.

Es tracta d’introduir l’art contemporani a l’aula per mitjà del mail art. Visualitzem un vídeo que ens explica que al llarg del curs rebrem per correu postal i d’una manera escalonada un conjunt de propostes autònomes de diferents artistes. Estem a l’espera del primer enviament…

 

 

_________

Mes de desembre

Comencem el compte enrere de les vacances. Tants mitjons com dies falten per acabar el trimestre! El primer repte del dia 1 de desembre: CONFECCIONA EL TEU NOM. Tot l’alumnat busca objectes per la classe que tinguin per inicial les lletres del seu nom: Quan ho tenen ho ensenyen a la resta de companys.

Fàcil o complicat?

 La xarxa sobre la Guerra Civil Espanyola continua. Aquests dies treballem la Línia del Temps. Busquem moments especials dels anys que han estat al Miralletes i confeccionen un eix cronològic. La xarxa s’endinsa en el paper dels testimonis. El Víctor Navascués, conserge de l’escola i també historiador, ens explica dos lligams estrets de familiars seus que van participar en la Guerra Civil Espanyola. La narració és colpidora, l’escolten amb atenció. 

 Els primers dies de desembre passen ràpid, pont de la Constitució, La Puríssima, dia de lliure disposició…I comencen els assajos, gairebé tot està a punt per  l’estona del concert.

L’actuació surt de pel·lícula! 

Les vacances s’acosten…Els darrers dies fem pica-pica, l’amic invisible, pensem desitjos que ens agradaria veure  complerts, busquem per la classe l’última sorpresa que ens explica el darrer repte del primer trimestre i acabem la fi d’aquest enlairant tots plegats el globus dels desitjos…(fes clic en aquesta foto de grup i podràs veure un recull de fotos de moments d’aquests mesos de trimestre )

 

 

 

                                  Bones vacances i bona entrada d’any!!                                                                          ______________-                                    

Visita a un refugi antiaeri

Visitem el refugi antiaeri del Poble-sec, El refugi 307, construït solidàriament pels veïns i veïnes del barri, on s’explica la historia de la seva construcció, la situació de la població civil i la defensa passiva de la ciutat de Barcelona durant la guerra civil espanyola.

És un dels millors exemplars de refugi construït a Barcelona i alhora esdevé un autèntic memorial de la lluita per la supervivència i el desastre de les guerres.

Recorrent-lo es poden reviure les angoixes d’una ciutat que durant la Guerra Civil es va enfrontar a un fenomen nou: el bombardeig indiscriminat de la població civil, una pràctica militar que només havia estat breument assajada durant la Primera Guerra Mundial.

_________________________

Iniciem una nova xarxa!

Els i les alumnes de 6è es posen en el rol d’historiadors i historiadores i comencen a investigar un dels episodis més dramàtics de la història contemporània espanyola, amb unes conseqüències que han perdurat durant dècades i que encara perduren en certa manera. La guerra civil espanyola va durar tres anys i hi varen morir més de 400.000 persones.

Més enllà del camp de batalla se centraran en com va viure la població civil en temps de guerra: van passar por, faltava menjar, en què va canviar la seva vida quotidiana…? 

Com us sentiríeu si visquéssiu en una situació familiar?

 

______________________

El Roberto, un dragó comú 

Posem a prova els coneixements de la xarxa d’aula responent un qüestionari a través d’un kahoot.

Fem una valoració molt positiva de tots els coneixements apresos. Recordem la pregunta d’investigació: “Com és que ha aparegut un rèptil tan petitó al pati de l’escola? D’on ve? On viu?” i comentem les primeres hipòtesis quan vam iniciar la xarxa.

El Roberto és un dragó comú que que podem veure en escletxes de parets i murs o bé als patis de les escoles. Viu en zones pedregoses i s’ha instal·lat molt a prop de nosaltres, els humans,  en àrees agrícoles, edificis rurals i també a les grans ciutats. Aquest dragó en contacte amb l’home ha adoptat sobretot hàbits nocturns, per bé que necessita assolellar-se durant el dia. Hiverna i es refugia sota pedres, jardineres o esquerdes de murs de pedra.

Sabeu que és el rèptil més abundant de la ciutat de Barcelona?

_______________________________

Ens endinsem en el món dels decimals

Què és una dècima? I una centèsima? I un mil·lèsima? Quantes vegades més petita és una dècima en relació a la unitat? Quantes vegades més gran és una dècima en relació a una mil·lèsima?

El material de representació de la base deu ens ajuda a comprendre els diferents ordres decimals i les seves relacions de proporcionalitat.

____________________________________________________________

S’acaba el mes d’octubre…

Hem iniciat aquesta darrera setmana del mes d’octubre, i com és habitual, amb l’assemblea: moments per compartir el que hem fet el cap de setmana, per explicar pensaments, deixar anar idees i sobretot moments d’organització.

Dilluns, baixàvem a l’espai Tinkering amb la proposta d’un repte: Fer un circuit amb tres canvis de sentit i explicar com és possible que quan deixem anar les bales aquestes caiguin.

 Dimarts, continuàvem treballant la nostra xarxa parlant de les espècies en perill d’extinció i ens endinsàvem en el món dels percentatges. A les estones de bloc de llengües inventàvem històries de por amb els story cubs de Halloween.

Acabàvem la setmana celebrant i gaudint amb la resta dels alumnes i mestres de l’escola la festa de la tardor: paradetes, disfresses, pel·lícula, crispetes…

I divendres tarda: passatge del terror pels alumnes de l’escola!! Una tarda terrorífica que dona per acabada una setmana molt intensa…

 

 

(Cliqueu en aquesta darrera foto i podreu veure diversos moments d’aquesta setmana)

 

____________________________________________________________

Quins rèptils viuen a Catalunya?

Aquesta setmana a les estones de xarxa d’aula comencem a elaborar un petit llibret amb els espècies més emblemàtiques de rèptils de Catalunya.

Cada parella d’alumnes escull una espècie diferent. Els llibres que vam agafar de préstec a la biblioteca Caterina Albert a l’inici de la xarxa en són un bon punt de partida.

  

Amb la unió de les fitxes de cada grup elaborarem un llibret de rèptils autòctons.

          ____________________________________________

Segona setmana d’octubre

Aquesta setmana ha passat ràpid doncs sent festa el dimecres s’ha fet força curta.

Dilluns, iniciàvem la setmana amb l’assemblea, intercanviant moments de com havia anat el cap de setmana. Durant aquesta, continuàvem treballant la nostra xarxa d’aula i descobríem més informació sobre el nostre company d’aula Roberto/a.

Dijous participàvem en les propostes dels tallers de coneixements que havíem iniciat la darrera setmana. Acabàvem la setmana endisant-nos, en l’estona de blocs matemàtics, en el món de les unitats i desenes de milió.

Una setmana més curta però ben aprofitada;)

________________________________

Primera setmana d’octubre

Ja som a la 5a setmana del curs i aquesta ha estat força intensa.

El dimarts vam fer la nostra primera sortida de tot el dia, tota la comunitat.

Vam pujar al castell de Burriac, una caminata intensa acompanyada però d’un sol resplendent que no ens va abandonar en tot el dia.

A la classe, continuem endinsant-nos en el món dels rèptils. Hem treballat en la descripció del dragó comú i tot just ens hem iniciat en la confecció d’un pòster que reculli totes les característiques dels rèptils.

Mentrestant, a l’estona de blocs de matemàtiques,  fem un repàs de la numeració amb els blocs multibase.

__________________________

Iniciem la primera xarxa d’aula d’aquest nou curs!

D’ençà de la primera setmana de curs un nou membre s’ha afegit al curs de 6è. Es tracta d’un rèptil, petitó, que ha estat anomenat Roberto. El vam trobar al pati de l’escola. De fet encara no sabem ben bé si es tracta d’un Roberto o d’una Roberta, intentarem esbrinar-ho tot i que algun expert ja ens ha dit que és bastant difícil de saber-ho.

Els primers dies no sabíem ben bé quin tipus de rèptil era: una sargantana, un llangardaix, un dragó de paret…però el dia que vam participar en el taller de rèptils a l’aula, en Jordi, expert en rèptils, ens va revelar la nostra primera pregunta d’investigació: es tracta d’un dragó de paret!

El primer que vam fer va ser construir-li un terrari i comprar-li menjar. Li encanten els grills. Serà amb nosaltres fins que sigui una miqueta més gran, el Jordi ens ha recomanat que passi l’hivern amb nosaltres i després el deixarem en llibertat.

Mentrestant ens endinsarem en el món dels rèptils i concretament en aquesta espècie. Intentarem donar resposta a moltes preguntes que se’ns plantegen, entre d’altres…Com és que ha aparegut un dragó tan petitó al pati de l’escola? Comencem a fer les nostres primeres hipòtesis…

 

 _____________

Setmana Mercè Miralletes 

Durant aquesta setmana els dies han estat molt intensos a la classe per la Mercè Miralletes que vivim curs rere curs a l’escola. Dilluns, darrers moments per acabar el cartell Mercè Miralletes i poder iniciar la votació del cartell més votat per tots els alumnes de l’escola; dimarts, sortida al centre de Barcelona a visitar els gegants de la ciutat i el bestiari de la Mercè; dimecres, cursa de la Mercè, i, finalment, el dijous, el gran cercavila Mercè Miralletes.

Moments molt intensos, cert, però contents de poder tornar a celebrar-ho tots plegats a l’escola.

Si feu click en aquesta fotografia podreu veure alguns moments de la sortida d’aquesta setmana; els guanyadors de la cursa Mercè Miralletes de la classe de 6è; el cartell que ha estat més votat així com la resta de cartells, dignes també de ser guanyadors, i alguns altres moments d’aquesta jornada tan especial.

________________________________________

Mira, toca i descobreix els rèptils

Els alumnes de 6è han participat enguany en un taller de rèptils. Un taller que els ha ofert l’oportunitat d’apropar diferents animals a l’aula i  que ha encès la consciència i el respecte envers els éssers vius.

Tots els animals que han vist a l’aula procedeixen de persones que per diferents motius no van voler i/o poder seguir cuidant-los. El projecte Bioescola treballa dia a dia per millorar les seves condicions de vida i per donar els animals una vida digna.

L’objectiu del taller ha estat conscienciar en la tinença responsable d’animals. D’una banda, fer conscient l’alumnat sobre el significat de “segrestar” animals de la natura propera per tenir-los a casa.

D’altra, fer comprensibles els riscos que a vegades ocasiona la compra venda d’aquells animals que són capturats en el seu lloc d’origen, posant en perill a l’espècie.

Per últim, ens han explicat el problema de l’abandonament animal i els avantatges de l’adopció.

Quins animals ens han visitat? Quins continguts han treballat a més a més?

Els animals que han visitat el centre han estat: tortuga de terra, dragó, llangardaix, camaleó, serp…

Els alumnes han après les característiques bàsiques dels rèptils, han identificat la relació entre funcions vitals i l’estructura dels diferents animals, han parlat de conceptes bàsics d’evolució i adaptacions al medi…

En definitiva, un taller que ben segur no els ha deixat indiferents i que es convertirà en un bon record d’aquest curs.

 _______________________

INICI DE CURS

Acabem la primera setmana a l’escola, plena de retrobaments, descobertes i emocions.

Ens hem estat coneixent una mica més, gaudint d’estones de converses, moments de l’estiu, compartint pensaments…

“Quins companys voldríem conèixer més, enguany?”

“Quins són els meus súper poders?”

“Quins objectius tinc per aquest nou curs?

“Quines són les meves activitats preferides?”

    

“Un bon curs comença amb un bon somriure”

______________________________

JA TENIM L’ESTRUCTURA DELS NOSTRES GEGANTONS

Els nostres gegantons segueixen el seu procés i la inauguració queda posposada per al curs vinent. Ha estat una gran feinada sempre coordinada pel David Laín que ens ha regalat temps, treball i experiència creadora.

Moltes gràcies i continuarem a partir del setembre!

https://drive.google.com/drive/folders/11pOoYuhC-V69hX5YgaATwhb8c-IgRSTO?usp=sharing

_________________________

PÍCNIC LITERARI

Dimarts passat els alumnes de 6è van anar a la biblioteca Caterina Albert. Allà els van preparar un pícnic literari que els va permetre conèixer nous autors, diferents il·lustradors,  llibres de diferents temàtiques… En definitiva, gaudir d’una estona de lectura tots junts.

 

 

24è BIATLÓ

Ahir, els i les alumnes de sisè van participar al 24a Biatló Escolar, organitzat per l’Institut Barcelona Esports i en el que van participar gairebé 50 escoles de la ciutat de Barcelona. Els infants van disputar les proves de natació, 50 metres a les piscines Bernat Picornell i una cursa a peu, de 1500m al voltant de l’estadi Olímpic.

Després de preparar-nos al llarg del curs per aquesta prova atlètica i dels nervis del començament, ha estat tota una experiència en la que hem pogut posar a prova el nostre cos i posar en valor l’esforç i la superació personal. Tot un matí emocionant ple d’esport! (Cliqueu la imatge per veure els millors moments de la sortida)

Enhorabona a tots i totes, campions i campiones!!

L’AIGUA AL NOSTRE PLANETA. QUÈ ESTÀ PASSANT AMB ELLA?

Mitjançant el treball i l’anàlisi de 7 articles sobre l’aigua en petit grup, hem pogut entendre la importància que té i com les desigualtats entre els éssers humans, així com la contaminació d’aquesta fan que una gran part de la població no tingui gaire accés a aigua potable i hi hagi perill d’extinció d’animals en alguns ecosistemes.

Els articles del Junior Report que hem analitzat han estat:

  • D’on surt l’aigua de l’aixeta?
  • El poder de l’aigua
  • Coralls sense color
  • Aigua per a tothom
  • El plàstic amenaça a les tortugues marines
  • Aigua neta i sanejament
  • El Japó abocarà l’aigua de Fukushima al mar

Aquí us deixem unes quantes fotos més!

_____________________________

POP ART

Què és això del Pop Art? Quan i on es va donar aquest moviment artístic? Quines característiques tenia? Quins varen ser els principals representants del moviment? Qui era Andy Warhol?

Aquestes preguntes han obtingut resposta mitjançant una investigació dels i de les alumnes de 6è i elaborant una presentació de diapositives entre totes i tots.

Posteriorment hem fet el nostre Pop Art a l’estil Andy Warhol!

___________________________________________

SANT JORDI, UN DIA PER A RECORDAR

El dia de Sant Jordi va ser molt especial. Ens van venir a explicar un conte a la classe (perquè els contes no tenen edat), vam mirar diversos llibres i contes il·lustrats i vam muntar la paradeta de Sant Jordi per a recollir diners per a la sortida de final de curs.

La nostra paradeta la vam muntar al carrer de bon matí, vam continuar venent a l’hora del pati i, a la tarda, la vam posar al pati on l’AFA celebrava la festa i vam continuar venent fina a les 6 de la tarda!!! Un gran dia!

Un gran dia!

_____________________________

NOVA XARXA D’AULA

Hem començat una nova xarxa d’aula en la qual estudiem la història a partir de diferents invents que ha fet l’espècie humana per a millorar la seva vida.

Treballarem la línia de la història, les característiques principals de les diferents etapes i els invents corresponents a cada etapa.

I us deixem algunes fotos de quan estem treballant!

______________________________

Què és un circuït elèctric?

L’alumnat de 6è porta uns dies estudiant el tema de l’electricitat: investigant com arriba  a les nostres cases, preguntant-se qui decideix el preu de la llum,  aprenent què és el corrent elèctric, com un funciona un circuit, què són materials conductors i aïllants, alguns consells per estalviar energia…

 Avui en construïm un, de circuït, parlem de si és  obert o tancat i quin és el sentit del corrent… Aquí en teniu alguns exemples!

   

L’electricitat. Fotos de la pràctica feta a classe!

 _________________________

“EL BEISBOL FA PER TU!”

El passat dimecres, els alumnes de 6è van participar a l’activitat “El Beisbol fa per tu!”, organitzada per la Federació Catalana de Beisbol i l’Institut Barcelona Esports. L’activitat va consistir en una trobada amb altres dues escoles al camp municipal de beisbol Pérez de Rozas.

Vam poder conèixer i practicar els aspectes més tècnics d’aquest esport: com batejar (swing), com córrer les bases, com defensar, etc. Durant tots aquests exercicis vam estar acompanyats per alguns del jugadors professionals de l’equip “Barcelona Baseball” que ens van explicar molt bé com havíem de realitzar totes aquestes habilitats pròpies d’aquest esport. A més, també vam poder jugar un partit al camp de softball on vam aplicar totes les normes de joc.

Va ser una jornada molt emocionant, plena d’esport i diversió! Aquí us deixem algunes de les fotografies més representatives de la sortida (cliqueu sobre la imatge). Esperem que us agradin!

Felicitats nois i noies!!

__________________________________

UN DIA A LA PLANTA DE TRIATGE D’ENVASOS DE GAVÀ 

El dia 14 de febrer 5è i 6è hem visitat la Planta de Triatge d’Envasos de Gavà-Viladecans.
Hem fet dues activitats. Una ha estat un taller sobre els envasos que utilitzem en els nostres esmorzars del matí a casa (ha guanyat el plàstic per gran majoria) i com podríem reduir-los en la nostra compra diària. L’altra ha estat la visita a la Planta, pròpiament dita, on hem vist el recorregut que fa el contingut del contenidor groc, des que arriba a la Planta fins que és separat en els diferents envasos i materials, embalat i reaprofitat el que es pugui.
Ha estat una visita molt profitosa, sobretot per adonar-nos que de les tres «R», la que més hem de fer servir és la de Reduir, perquè molts envasos i plàstics que arriben allí acaben no sent aprofitats i han d’anar a la incineradora.

Després hem anat a gaudir d’un dia de platja i parc a Gavà a l’hivern. La resta de les fotos!

       

____________________________________________________________

TESLA, EL GENI DE L’ELECTRICITAT MODERNA

L’alumnat de 6è complementa el seu aprenentatge sobre l’electricitat visitant l’exposició de Nikola Tesla al Cosmocaixa: un dels inventores més importants de tots els temps, fundador de la tecnologia moderna i una figura clau en la història de la ciència. Aprofitant també la visita a l’exposició visita altres espais del museu: el Bosc inundat, la Sala de la matèria…

Un matí ben aprofitat en un espai privilegiat per a la ciència!

La resta de les fotos al Cosmocaixa!

_______________________________

CULTURA DE LA PAU

Cada any el 30 de gener se celebra el Dia Escolar de la No-Violència i la Pau. Com va dir el gran impulsor de la cultura de la Pau Mahatma Gandhi “No hi ha camí per a la pau: la pau és el camí”.

Nosaltres ho vam celebrar el dia 31 de gener dilluns i vam fer una activitat que consistia en la realització d’un trencaclosques amb paraules per la pau de 50 peces amb una petita trampa: hi havia peces que no encaixaven, que corresponien a les de la cultura de la violència. El trencaclosques acabat correspon a la cultura de pau. Cada peça, aleatòriament, tenia un color identificatiu al darrere. Hi havia quatre colors en total.

Es repartien les peces cap per avall i es donava la consigna: agrupeu-vos per grups.

Aquí va començar l’activitat interessant: es varen agrupar per grups de companys que tenien al costat, però hi havia canvis de grup… Llavors algú va dir: Per què no ens agrupem per colors? I així ho van fer.

La següent consigna va ser: ara feu el trencaclosques. Llavors varen començar a fer-lo per grups i es varen adonar que quedava incomplet i hi havia peces que no encaixaven. I algú va dir: Per què no ens ajuntem tots? Ja que potser així encaixaran totes les peces. Així ho van fer.

Però seguien sense encaixar totes les peces. Alguna persona va dir: No cabem tots, si ens alternem amb els que estan en segona fila i podrem fer-ho tots. I així ho van fer.

I llavors una altra persona va dir: Mireu, les peces que no encaixen són de paraules que no són de la pau. Llavors es varen adonar i varen acabar el trencaclosques traient aquestes peces.

Va ser molt bonic veure que, com a grup varen ser capaços d’organitzar-se i prendre decisions i quan algú feia una aportació interessant seguir-la!

https://drive.google.com/drive/folders/18Hs4AGID0VzVnnn8CF7Fj0f2ll4T0JHI?usp=sharing

TALLER ESCOLA RESPIRA

Aquest curs els i les alumnes de 5è i 6è participem en un taller anomenat “Escola respira”. En aquest taller prendrem consciència de la problemàtica de la contaminació de l’aire del nostre entorn a partir del disseny i execució d’una recerca científica sobre la qualitat de l’aire en l’entorn de la nostra escola. Després de fer algunes activitats prèvies, he preparat unes trampes que hem col·locat a diferents llocs de l’escola durant tres dies, tant a l’interior com a l’exterior i el dia del taller hem visualitzat amb lupes electròniques què havia passat amb les trampes i quin tipus de partícules s’havien adherit. A partir d’aquesta activitat mirarem com podem nosaltres contribuir en la nostra vida quotidiana en la millora d’aquesta problemàtica.

Aquí teniu totes les fotos:

https://drive.google.com/drive/u/1/folders/14CqtDYzOC0mc6lHbKfaSknMX0jQefvG3

ACTIVITAT DE MÚSICA, CANÇÒ I BALL A ANGLÈS

This week we enjoyed a musical workshop with the Jumping Ducks company. The kids learned to perform a song working on their voices, music and a choreography and encouraging language learning, self-esteem and teamwork. Here you can see the video of the performance.

Thank you Alex for this day.

Aquí està el vídeo final!

_______________________________________________________

A VALORS TREBALLEM MOLTS TEMES!

A Valors hem estat treballant temes de gènere, d’igualtat, de no discriminació per diferència de gènere, raça, religió… La pluralitat és riquesa!!!

Un dels vídeos visionats ha estat el de: ¿Es posible cambiar por amor? La Bella y la Bestia – #Cambia el cuento – Educación afectiva

A continuació hem fet un debat força interessant sobre què pensem de l’amor, si es pot canviar per amor o s’han d’aguantar determinades actituds o comportaments no correctes envers les dones, fins i tot violents, per amor.

Això ens ha portat a fer un petit mural el dia 25 de novembre, dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones. També hem pensat en pel·lícules i dibuixos on també trobem aquest tipus d’història i estereotips.

Per altra banda, treballem temes de resolució de situacions complicades, que necessitem la implicació de tot el grup. Amb la dinàmica l’Illa deserta, ens hem convertit en nàufrags que han arribat a una illa, amb només fustes del vaixell i un baül amb diferents objectes de supervivència. En petits grups hem de decidir que farem per a sobreviure i ser rescatats i com ens organitzarem les següents tres setmanes.

La resta de fotos!

__________________________

DE CAPGROSSOS I GEGANTS!!!

Per fi hem començat a refer i reconstruir els capgrossos que ja teníem i en un futur pròxim construirem dos gegantons per a l’escola Miralletes! I tot això de la mà d’un artista titellaire que també és l’avi d’un infant de 6è: David Laín i Devant.

Aquí teniu una petita mostra del que es va fer el divendres passat. Anirem explicant-vos de mica en mica tot el procés.

_____________________________________________________________

PLÀTANS DE L’ILLA DE LA PALMA

Aquesta setmana els infants de 6è han repartit plàtans de l’illa de la Palma a tota l’escola! Mitjançant la donació desinteressada d’un particular, un proveïdor de Barcelona que els ha portat gratuïtament, i l’AFA que ho ha coordinat, els infants de 6è han fet arribar dos plàtans a cada infant durant dos dies. I val a dir que estaven molt bons!

Com ja sabeu, a 6è estem estudiant les erupcions volcàniques i tenim un bon exemple molt a prop, el Cumbre Vieja. Amb aquesta acció s’ha volgut veure l’altra cara de les erupcions volcàniques: les pèrdues materials, emocionals i humanes de la gent que hi viu a prop i la solidaritat d’una part de la població.

__________________________________________________________

FESTA DE LA TARDOR: PREPAREM JOCS PER A LA COMUNITAT DE PETITS

En la festa de la tardor, vàrem tenir la sort de ser les i els monitors/es de la Comunitat de Petits, preparant-los jocs i ajudant-los a jugar. S’ho van passar molt bé i nosaltres també. L’endemà vàrem fer la festa de les altres comunitats.

Us deixem un enllaç amb totes les fotos!

_______________________________________________________

REPTES AL TINKERING

Cada setmana anem al tinkering en grup partit per a treballar ciència de manera vivencial.

Alguns dels reptes que hem practicat fins ara han estat: realitzar un circuit amb tres canvis de sentit i una caiguda lliure, construir un circuit que tingui interrelació amb el circuit contigu en algun punt del seu recorregut, confeccionar un artefacte volador que es mantingui en mig de la columna d’aire fent petites fluctuacions, interposar en un punt del circuit una força de resistència que no aturi completament el recorregut de la bala…

I així, de mica en mica ens endinsem en el món de la ciència: direcció, trajectòria, canvi de sentit, velocitat, força de la gravetat, força de resistència… són paraules d’un vocabulari nou que anem construint totes i tots plegats.

Aquí teniu totes les fotos i vídeos que hem anat fent el que portem de curs!

______________________________________________________

EL COS HUMÀ ÉS UNA MÀQUINA?

Amb aquesta pregunta els alumnes de 6è estan treballant la seva primera xarxa d’aula d’aquest curs.

Què han après fins ara?

El cos humà és una màquina extremadament complexa que té com a objectiu prioritari sobreviure en el seu entorn.

Per fer-ho el cos està organitzat per sistemes i aparells especialitzats que desenvolupen cadascuna de les tasques necessàries per aconseguir el propòsit de sobreviure.

Atenció, però, el nostre cos té una característica que no comparteix amb la majoria de les màquines… Sabeu quina és?

                                   Que és capaç de pensar i raonar.                                                            Cosa que ens fa únics;)

__________________________________

UN VOLCÀ EN ERUPCIÓ

Des del Bloc de Ciències els alumnes de 6è investiguen l’erupció del volcà Cumbre Vieja a La Palma.

Por, foc, terror, desgràcia, calor, desastre, impressió… són algunes de les paraules que els ve al cap quan veuen imatges com aquestes.

Quins efectes tindrà l’erupció d’aquest volcà en la vida dels habitants de l’illa?

I en el paisatge?

                                                                     

La Iacma Monterde, periodista de TV3 I que            durant la setmana passada va cobrir la notícia a             l’illa, ens concedeix una entrevista i en parlem.

 __________________________________

BENVINGUTS/DES AL NOU CURS ESCOLAR ALUMNES I FAMÍLIES DE 6è

Hem començat el nou curs amb moltes ganes i il·lusió. Venim d’una època difícil i qualsevol millora en les condicions de la pandèmia ens satisfà molt i ens empeny cap endavant amb alegria!

I per a celebrar-ho hem iniciat el curs com estem fent des de fa dos cursos: amb la Mercè Miralletes, coincidint amb les festes de la Mercè a Barcelona.

Com ja és costum, el curs de 6è s’ha encarregat d’estudiar el cartell de la Mercè de Barcelona i il·lustrar els cartells de la nostra Mercè per a presentar-se a concurs. I com a bon cartell, no és només un dibuix, també ens informa de quina festa és, quins dies se celebra i, al mateix temps, ens dóna un missatge sobre la festa.

Entre altres activitats, hem participat en la cursa al voltant de l’illa de cases on estem situades i hem gaudit compartint amb la resta de cursos el que han treballat i investigat elles a classe.

Aquí us deixem les fotos!

______________________________________________________________

Alumnes de 6è, l’estiu ja ha arribat!

Les vacances són un bon moment per gaudir amb la família, els amics, la natura…Alhora també és un moment ideal per gaudir aprenent.

Des de l’escola us proposem unes activitats d’estiu perquè pugueu preparar-vos per al curs vinent quan ja aneu a l’institut. Penseu que és molt important que reflexioneu sobre el que esteu fent i vegeu si us ajuda a reforçar allò que us costa més o a continuar aprofundint-hi.

Abans de començar a treballar, cal que us planifiqueu i organitzeu la feina.

En aquesta pàgina web:

http://xtec.gencat.cat/ca/curriculum/primaria/orientacions/activitatsestiu 

trobareu una proposta que consta d’una carpeta d’aprenentatge que inclou activitats de planificació, reflexió i autoavaluació. Podeu treballar en equip, si teniu oportunitat de fer-ho indiqueu en el  full de planificació de tasques aquelles que heu treballat conjuntament.

Si feu alguna activitat que no està inclosa a la proposta,  la podeu també incloure a la vostra carpeta d’estiu.

Caldrà que lliureu la carpeta amb les activitats que heu fet durant l’estiu al vostre tutor/a de l’institut. Abans però de lliurar-la, feu un índex indicant quin material trobaran a la carpeta (per exemple, activitats de llengua, de matemàtiques, escrits, reflexions, lectures, etc.). La carpeta la tindrà en compte en l’avaluació inicial i en les posteriors actuacions de reforç.

Aprofiteu qualsevol oportunitat durant les vacances per aprendre, és un moment ideal per llegir, descobrir, experimentar, visitar … en un entorn de lleure.

Gaudiu de l’estiu i agafeu forces per arribar a l’institut amb il·lusió i amb ganes d’aprendre i de conèixer nous amics i amigues.

 ________________

Biatló a Montjuïc

Ahir dia 2 de juny vàrem participar en la Biatló de Montjuïc. Començarem completant la prova de natació de 50 metres i, després, la cursa a peu de 1.500 metres. Vàrem estar a l’alçada de les circumstàncies i ens vam esforçar molt, però sobretot ens ho vam passar molt bé!!!

Després de la Biatló, ens varem canviar la roba i vàrem anar passejant als tobogans grans de Montjuïc. Un descobriment molt divertit i ràpid de baixar!

I per últim vàrem descansar en la gespa al costat d’un mirador que donava al mar! Montjuïc és tot un món per descobrir!

Un gran dia. Quina alegria haver-lo passat amb tant bona companyia!

Totes les fotos!

____________________________________________________________

Mira, toca i descobreix els animals

Els alumnes de 6è participem en un taller d’animals vertebrats. Aquest contacte físic amb ells ens produeix  un munt de sensacions i se’ns desperten molts sentiments.

Ens consciencien sobre la tinença responsable dels animals i de la importància que aprenguem a respectar totes les formes de vida. Classifiquem els organismes mitjançant l’observació de les seves característiques i aprenem el valor de tots els éssers vius al planeta.

   

Mireu, mireu les fotos que us agradaran!

_____________________________________

SORTIDA AL BOSC VERTICAL DEL MARESME!

Avui dimarts 18 hem anat a passar el dia a un bosc vertical, o sigui, a les alçades! Tot el matí l’hem passat amb un arnès posat i penjats en plataformes, ponts, cordes, tirolines… passant d’arbre en arbre. Hem fet 3 circuits de diferent dificultat, se’ns han posat les mans vermelles i ens hem omplert de sorra a l’aterrar a terra amb la tirolina. Però ha estat tota una experiència enriquidora i, per a algunes i alguns de nosaltres, fins i tot, de superació personal! Hem dinat i jugat per l’entorn que era molt acollidor!

Aquí teniu les nostres fotos aèries!

 

_____________________________________________________________

TRIA I RETRIA: SEPAREM LES DEIXALLES

Avui, dilluns 10 de maig, els i les alumnes de 6è hem  visitat el Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme (CIVRM) .Hem participat en  Un volt pels residus, el programa educatiu del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme.

Ha estat una visita molt interessant  que ens ha permès endinsar-nos en el món dels residus i de l’economia circular. Ens han explicat la importància de separar bé les deixalles ja que d’aquesta manera es podran reciclar per fabricar nous productes. Fins i tot les que no són reciclables, les que llencem al contenidor de resta, es podran aprofitar per produir energia. Però, tot depèn de nosaltres! Si no hi ha separació en origen, la feina que es fa al CIVRM és molt complicada!

La conscienciació sobre la correcta gestió dels recursos són la millor inversió que podem fer per al futur.

Aquí teniu totes les fotos d’aquell dia!

_____________________________________________________________

ENS ENDINSEM EN LA CONTAMINACIÓ DE L’AIGUA

*Com afecta a les persones i als animals les deixalles de plàstic que van a parar als rius i als mars?

*Hi ha animals que s’acaben adaptant a aquest tipus de contaminació?

* Quines són les causes per les quals s’extingeixen alguns animals marins?

*Com ens afecta el desgel dels pols de la terra?        

_________________________________

BATUCADA A L’ESCOLA MIRALLETES

Hem celebrat dia de batucada a la comunitat de grans. Al matí han passat els grups de 4t i 5è i a la tarda el grup de 6è. Hem tocat ritmes amb els tres tipus de tambors, hem fet break, hem encertat, ens hem equivocat i hem acabat fent una rua per l’illa de cases de la nostra escola. Hem passat una gran tarda!!! Més fotos i vídeos!

___________________________

ELS PATIS

En l’hora del pati de la nostra escola passen moltes coses diferents. Quan estem a la pista de ciment solem jugar a jocs de pilota diferents cada dia. Els dies que anem al parc de Can Miralletes recuperem l’esperit infantil que encara portem a dins, i els dies més molls i humits que ens quedem a la classe, qualsevol activitat tranquil·la és vàlida!

Aquí teniu més fotos!

  

__________________________

LA MONA

I no seria final del segon trimestre si no fem LA MONA. Ens grups de tres, mans ben rentades amb sabó, ingredients separats en diferents bols, mascareta posada i a fer la nostra mona per al CONCURS DE MONES DE LA COMUNITAT DE GRANS!

I per la tarda ens la vam menjar!!! Més fotos!

__________________________

Hem acabat de perfeccionar la nostra tècnica de natació

Amb la fi del trimestre hem acabat les sessions de natació dels dimarts al Centre Esportiu Municipal del Guinardó. Ens hem acomiadat amb jocs! Però la resta de dies ens hem esforçat de valent nedant en els diferents estils!

Més fotos de piscina!!!

____________________________

VISITA A L’ANTIC HOSPITAL DE SANT PAU

El dia 3 de març vam anar a visitar l’hospital modernista de Sant Pau. Prèviament vàrem treballar les principals característiques del modernisme (donat que ja havíem anat a la Sagrada Família, no ens venia de nou).  Per entrar amb ganes en el tema, vàrem visualitzar algunes parts del programa “Batalla Monumental” entre La Pedrera i l’Hospital de Sant Pau. Ens va agradar molt i el dia de la visita vàrem gaudir, no solament dels edificis, sinó també de les fotos i el material exposat que ens portava a altres èpoques de la medicina i la seva importància en la nostra societat.

Aquí us deixem dues fotos i l’enllaç per a la resta!

______________________________

LA GUERRA POR EL AGUA

Pel dia de la Pau vàrem investigar els conflictes que hi ha ara al món per l’aigua, i ens centrarem en un d’ells mirant què està passant i com faríem nosaltres per resoldre’l positivament. L’hem treballat mitjançant un còmic interactiu. Aquí us deixem el treball:

¿Qué conflicto hemos investigado?

Un conflicto que tiene lugar en Perú, Cocachacra, Arequipa, Valle del tambo. 

Una empresa, la Southern Perú inicia el proyecto de minería Tia Maria. Los agricultores se oponen al proyecto e inician manifestaciones porque dicen que la minería les va a dejar sin agua para sus cultivos, contaminará el agua y la tierra (porque es lo que ha pasado en otros lugares de Perú) y porque las promesas de dinero, a través de impuestos para la zona, no siempre se hacen realidad (las grandes empresas mineras buscan la manera de evadir las leyes).

¿Qué haríamos nosotros si pudiéramos ayudar a solucionarlo?

Seguiríamos con las protestas pacíficas, denunciando el problema, haciéndolo público a través de las redes sociales, ayudando a que los agricultores se asociaran y se unieran con el mismo propósito, hasta que el gobierno les asegurara el agua y les diera ayudas para cuando hubiera malas cosechas. Sabemos que no es fácil, pero es lo que haríamos.

_________________________________________

HEM ACABAT EL TALLER DE LES CATEGORIES GRAMATICAL!!!

Ja hem acabat el taller! I vàrem coincidir la majoria que havíem après moltes coses en pocs dies gràcies al mètode Montessori que ens ha ensenyat la Mònica. Gràcies!!!

______________________________________________________________

I MALGRAT TOT, HEM POGUT CELEBRAR EL CARNAVAL EN GRUPS BOMBOLLA AMB LA RESTA DE L’ESCOLA

I si voleu veure més vídeos i fotos d’aquell matí ballant i passant-nos-ho bé, aquí les teniu!!

______________________________________________________________

Avui, 11 de febrer, Dia internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, i per tal de combatre els estereotips de gènere pel que fa a les professions de la ciència i les seves disciplines STEAM, els alumnes de 6è han participat en una xerrada amb la científica, Kinga Bernatowicz. Hem pogut conèixer la seva trajectòria professional i personal. Hem quedat molt impressionades de tot el que ens ha explicat.

______________________________________________________________

I ara, hi ha nens i nenes al món que pateixin una guerra? On? Què en sabem d’ells?

Quedem astorats de la quantitat de països que estan en guerra en l’actualitat. Busquem l’origen del conflicte, investiguem com viuen aquests nens i nenes, què deuen pensar…

_________________________________

Els infants i la guerra civil

 Aquesta setmana escoltem tres testimonis que ens narren algunes de les seves vivències durant la Guerra Civil i  l’exili.

Ens parlen d’anys molt difícils, del total desconeixement del què fer o d’on anar, de la fam, la mort d’amics i familiars, la por diària, els bombardejos constants,  de l’odi…

En definitiva, de “ferides emocionals” que en molts casos no van ser tancades.

_________________________________

Què són les categories gramaticals?

Aquesta setmana hem rebut la visita de la Mónica Lorente. Hem fet un taller sobre les categories gramaticals. Al principi ens ha semblat tot una mica estrany… no sabíem ben bé què era una categoria gramatical… Ben aviat però la Mónica ens ha fet veure que tots i totes les coneixem doncs tots i totes sabem parlar. A partir d’aquí hem començat a aprendre’n algunes, totes elles representades per objectes de fusta Montessori. Ha estat molt interessant! Aquesta ha estat la primera de les tres sessions que farem amb ella. Quina forma més divertida d’aprendre llengua!

________________________________

Fotografia matemàtica

Ens adonem que les matemàtiques estan per tot arreu, des dels objectes i elements que tenim pel nostre entorn, com a la natura. Qualsevol escenari és vàlid per trobar fotografies matemàtiques. El món està compost per línies, corbes, punts, formes geomètriques…

Avui analitzem quins conceptes matemàtics es treballen en diverses fotografies.

________________________________________________________________

Iniciem una nova xarxa!

Com es van sentir les noies i els nois durant la guerra civil espanyola (1936-1939)?

A partir de conèixer i comprendre alguns documents historiogràfics, els/les alumnes de 6è agafaran el rol d’historiadors/es i construiran una narració sobre aquest tema.

A PIC I PALA!

LA HISTÒRIA DEL REFUGI 307

Com s’organitzà la gent del Poble-sec per sobreviure als bombardejos aeris en temps de guerra?

Els alumnes de 6è fem una visita al refugi antiaeri del Poble-sec, construït solidàriament pels veïns i veïnes del barri, on s’explica la història de la seva construcció, la situació de la població civil i la defensa passiva de la ciutat de Barcelona durant la Guerra Civil.

   

Aquí teniu la resta de fotos!

______________________________________________________________

Vet aquí una vegada…

Els alumnes de 6è veiem aquest vídeo que ens explica el conte de La caputxeta vermella. Potser podríem escriure un final diferent?

Aquí teniu el vídeo!

Compartim unes conclusions…

Som nosaltres qui podem canviar el conte; la societat, en general.
Els drets de cada persona s’han de respectar.
Cap agressió sexual és justificable.
Tothom pot anar vestit amb la roba que li agradi.
Les agressions i comportaments inadequats en ambients de festa mai poden ser justificables.
Per què una noia ha de tenir por d’anar sola pel carrer a la nit?

_________________________________

Good morning families!

We’ve been working so hard these months. In sixth grade they made a project about the continents. They worked in groups and ended up giving a presentation to the class. Finally we ran a contest with all the information.The students worked hard in their speaking and writing skills.

  

During the first trimester we also worked in the History of witches and who they really were.

 Another way we used to improve the speaking skills was creating a role play in the restaurant corner. Each group found a creative way to express themselves.

This month we are focused on art, discovering new artists and being inspired by them.

          

 _________________________________

LA SAGRADA FAMÍLIA

Avui, dimecres 16 de desembre, hem anat a fer una passejada pel barri. Ens hem apropat a la Sagrada família doncs fa uns dies vam parlar a l’aula d’aquesta meravella de temple que va dissenyar Antoni Gaudí. Hem observat amb detall aquesta obra mestra tan representativa de l’arquitectura modernista catalana. Hem descobert els elements de la natura tan presents en l’obra gaudiniana. Hem buscat diferents espècies d’animals a la Façana del Naixement.  Hem trobat les dues tortugues que hi ha a la part inferior de les columnes de l’entrada principal, una reproducció que es posa de manifest el vincle del temple amb la ciutat. La tortuga de l’esquerra és de mar i la de la dreta de terra perquè la Sagrada Família està situada just entre mar i muntanya. Ens ha costat trobar-les, sort de la Carol! Quan hem arribat a la Façana de la Passió hem buscat totes aquelles representacions de les quals vam parlar a l’escola que mostren el recorregut tràgic de la passió de Jesucrist.

L’última parada després d’un bon esmorzar ha estat situar-nos davant de la Façana del Naixement i observar-la. Han dibuixat la part de la façana que més els ha agradat.

Antoni Gaudí quedaria meravellat de les representacions que han fet, tot uns artistes, aquests alumnes de 6è!

Aquí teniu més fotos d’aquell dia!

_____________________________________________________________

L’ESPAI TINKERING

Aquest matí de dimecres hem rebut la visita de l’Oriol  Ballesteros, expert del Cosmocaixa en aquest espai.

Hem participat de forma molt diversa amb una gran varietat de materials i fenòmens, i hem dissenyat i construït creacions pròpies.

L’Oriol ens ha proposat reptes i entre nosaltres ens hem ajudat: parlant, observant, compartint materials…

   

Aquí teniu més fotos de l’espai Tinkering!

______________________________________________________________

S’esgoten les mitges trencades que Gucci ven per 140 €

Llegim aquesta notícia i en parlem…

Expressem lliurement el que sentim quan llegim el rètol d’aquesta notícia.

És una barbaritat gastar-se avui dia tants diners en unes mitges? Ho valen? Ho faríem, nosaltres? Potser la gent pensa que quants més diners costen les coses més valor tenen? En aquest cas, unes mitges…

Creiem que és una estafa? Per què?

No seria millor tenint en compte la situació que estem vivint destinar aquests 140 € a la investigació de la COVID-19?

Ens fem aquestes preguntes,  tractem de respondre-les entre tots…

_____________________________________________________________

ROBOTS VERSUS MÀQUINES

Quina és la diferència entre una màquina i un robot? Quines màquines i robots coneixes? Com poden ser els robots? Podries ser amic/ga d’un robot?

Ens hem plantejant aquestes preguntes després de llegir l’article “Els robots del futur ja són aquí”:

https://junior-report.media/?s=robots+i+m%C3%A0quines

Hem anat investigant i descobrint totes les coses que no sabíem, i hem conclòs la microxarxa amb el projecte de tallers artístics:

“Crea el teu robot amb material de desfet i explica com és i què fa”

Posteriorment hem realitzat una exposició i hem gravat uns anuncis publicitaris sobre els nostres robots.

Aquí teniu el dia de la gravació!

_____________________________________________________________

LA DONACIÓ I EL TRASPLANTAMENT D’ÒRGANS

Avui, dimecres 16 de desembre, ens visita l’Albert Riudor, estudiant de sisè de medicina de la Universitat de Barcelona. Ens parla de la Donació i el Trasplantament d’òrgans.

Repassem els principals òrgans del cos, i aquells que es poden trasplantar; entenem els conceptes de donació i trasplantament per mitjà de la història d’en Pau, un noi que està malalt perquè els seus ronyons han deixat de funcionar.  Som testimonis, a través d’un vídeo, de les vivències d’un cas real: l’Anna, una noia de 27 anys que va ser trasplantada dels dos pulmons el dia 5 de novembre del 2019. Quedem meravellats i meravellades de la seva empenta i les seves ganes de viure.

En definitiva, prenem consciència de la importància de la donació d’òrgans.

______________________________________________________________

CURSA D’ORIENTACIÓ A SANTA MARIA DE VALLVIDRERA

Avui, dijous 10 de desembre, els alumnes de 6è han participat en una cursa d’orientació a Santa Maria de Vallvidrera organitzada per l’Institut Barcelona Esports, de l’Ajuntament de Barcelona. Ha estat la seva primera cursa i ho han fet molt bé. Han estat capaços de llegir i interpretar un mapa i de treballar en equip, premissa molt important que els ha ajudat a superar els obstacles que anaven trobant. En definitiva, han pogut demostrar amb èxit les seves dots d’orientació espacial.

Moltes felicitats, sou uns cracks!!!

_________________________________

Aprenem les PROPIETATS DE LA MATÈRIA experimentant amb CRISPETES

Volum i massa  

Densitat i Flotabilitat

Duresa

Conductivitat tèrmica

____________________________________________________________

LA PREHISTÒRIA

La prehistòria, aquella part abans de la història que tantes incògnites ens desperta. L’hem treballat mitjançant una pel·lícula documental de Jaques Malaterre:

EL NACIMIENTO DE UNA CIVILIZACIÓN:

A partir d’aquí hem treballat tota una sèrie de preguntes que ens han fet posar-nos en la pell dels nens i nenes d’aquell temps, com ho vivien, què sentien…

___________________________________________

Hem passat un matí al parc de la Pegaso

Seguint amb la nostra idea de conèixer l’entorn més proper i no tant proper, aquest dilluns 23 de novembre hem anat al parc de la Pegaso caminant. Primer hem mirat al Google maps l’itinerari i per quins carrers havíem de passar, després hem caminat una mitja hora i allí hem descobert un parc molt gran amb diferents espais on passar-ho bé: un tobogan pop, un gronxador rodó on cabíem més de 3 persones, una mini tirolina, una banda de salts…

Aquí teniu les fotos que mostren com de bé ho hem passat!!!

_________________________________

El món dels virus i bacteris

Els alumnes de 6è fa dies que investiguen sobre aquesta pregunta: “Què és un virus?”

Avui reben la visita del Dr. Armand Casado, director del CUAP de Sant Martí.

                                             

Ens explica que és un EPI i quan cal utilitzar-lo. Ens parla de la pandèmia actual i ens acaba de resoldre dubtes que teníem sobre la diferència entre virus i bacteris. Aprofitem per preguntar-li un munt de qüestions que volem saber i

que ens ajuden a continuar treballant en la nostra xarxa. Resolem dubtes sobre conceptes com PCR i test d’antígens. Ens anima a estudiar si volem arribar a ser un dia metges doncs és una carrera que demana molt d’esforç i sacrifici. Parlem de la vacuna del coronavirus, un tema del qual se’n parla darrerament molt i fins i tot ens explica com es fa una vacuna, tot d’una manera molt clara i entenedora. Abans d’acomiadar-se ens anima a continuar sent molt conscients de la importància de la higiene de mans.

Molt agraïts i agraïdes d’aquesta visita!

____________________________________________________________

Què influeix en la velocitat de descens d’un paracaigudes?

Com podem construir un paracaigudes que caigui tan lentament com sigui possible i que, per tant, sigui un element segur per a un hipotètic saltador?

Els alumnes de 6è s’enfronten a aquest repte  

En aquesta activitat posem els alumnes davant d’un repte : investigar sobre els factors que influeixen en què un paracaigudes baixi tan lent com sigui possible. Les variables de superfície, pes i material utilitzat possibilitaran posar en joc els coneixements adquirits i el saber cultural i personal de l’alumnat aplicat a la indagació científica.

Es proposa que els alumnes formin equips de treball per construir un paracaigudes que baixi tan lent com sigui possible, amb unes condicions i uns requisits que seran els mateixos per a tots els equips.

Dibuixen per grups unes primeres idees  sobre què han de tenir en compte si  volen construir un paracaigudes

Comparteixen amb el grup les idees inicials

Fan un disseny

Construeixen un paracaigudes utilitzant  els materials que consideren  més adients

Van fent modificacions per millorar-lo

El proven

Finalment fan una demostració del seu paracaigudes

Anotem els resultats

Fem una posada en comú

Reflexionem sobre el fet de relacionar les característiques del paracaigudes (pes, material, superfície, etc.) amb les forces que influeixen en el descens, com ara la gravetat i la resistència de l’aire

Revisem el que hem après

________________________________

 Els alumnes de 6è es converteixen per un dia en estudiants de medicina

Analitzen una sèrie de casos i estudien els símptomes que presenta el malalt, les causes que poden haver donat lloc a aquesta malaltia així com les parts del cos afectades. Expliquen les observacions que han fet i les recomanacions pertinents.

És hora de posar damunt la taula els coneixements apresos en aquesta xarxa d’aula!

______________________________________________________________

La nostra castanyada particular

Aquest curs, els alumnes de 6è hem estat investigant com es celebra el dia dels difunts en el país d’origen de les famílies de la classe i hem fet un mural a l’escala.

També hem decorat un moniato mostrant tot el nostre art vinculat a la tardor!

________________________________

Sortida al parc del Guinardó 

El dia 19 d’octubre vam fer una sortida conjunta la comunitat de grans al parc del Guinardó. Mantenint distància entre els tres grups i amb mascareta, ens ho vam passar d’allò més bé! Fins i tot vam salvar un ocell de ser atropellat!

_________________________________Sabeu com funcionen els ronyons?

Al laboratori, i a partir d’un material (embut, cotó, pots transparents, colador, sorra i aigua), construïm dos tipus diferents de ronyons.

  1. Un colador en un recipient.

  2. Un embut amb cotó fluix en un altre recipient.

Intentem saber quin dels dos ronyons filtrarà més aigua. Ho comprovem pas a pas i arribem a la conclusió que és el número dos doncs l’aigua és més neta.

I és que els ronyons fan una funció similar al del cotó fluix (filtren la sang i la netegen de substàncies de rebuig).

_________________________________

Treballem l’accentuació

al taller de llengua

Repassem coneixements:

Què és un diftong?

Separem síl·labes…

Quan s’accentuen les paraules agudes?

Busquem la síl·laba tònica

……

_________________________________________________________

Aprenem com funciona l’aparell digestiu per mitjà d’un experiment

______________________________________________________________

Resolem activitats matemàtiques per mitjà de curiositats sobre el cos humà

Sabíeu que el cos humà té 206 ossos i que el canell i la mà contenen més ossos que cap altra part?

Sabíeu que la pell és l’òrgan que més pesa i que en un adult arriba als 9 quilograms?

Sabíeu que l’ull humà pot distingir deu milions de colors diferents?

_____________________________________________________________

MIRADES

Foto del diari Ara

Què ens suggereix aquesta foto? Potser es tracta d’un conflicte?

Què li passa a aquesta anciana? És a casa seva? Per què te una escopeta?

En parlem…

___________________________________________________________

Ens endinsem en el coneixement del cos humà i comencem la nostra primera xarxa d’aula d’aquest curs!

L’objectiu d’aquesta primera activitat serà conèixer el funcionament del cos humà en general, i també adonar-se de l’especialització  de les cèl·lules en cada un dels sistemes que componen el cos i com aquests sistemes estan relacionats entre sí.

Fem un esquema de tota la informació i aprenem que el nostre cos funciona gràcies a diversos aparells.

___________________________________________________________

Com el curs passat, hem començat amb la celebració de la Mercè Miralletes

Aquest curs hem volgut continuar amb la celebració de la Mercè Miralletes (donat que el curs passat ens va agradar molt) i cada curs feia el que havien fet els companys del mateix curs l’any passat. A sisè ens ha tocat encarregar-nos del cartell!!! Hem treballat el cartell, hem fet un esbós i l’hem dibuixat i pintat en un full gran. Cada cartell tenia un missatge a transmetre (com els cartells de la Mercè de Barcelona).

Però aquest curs la major part de les activitats han estat dins l’aula i online, com ara les votacions de tots els membres de l’escola, incloses les famílies, en el concurs de cartells.

El cartell guanyador ha estat:

Aquí podeu trobar la resta de les fotos de la Mercè Miralletes!

També hem fet la carrera en grups de 4 i pel pati, així com la cloenda i final de festa que ho podeu veure a la part general del bloc.

La primera setmana vàrem fer un joc amb globus per a retrobar-nos i reconèixer-nos

En el joc havíem de petar el globus amb alguna part del cos. De dins del globus sortia un missatge amb una acció que havíem de fer davant dels demés!

Aquí teniu més fotos!

Benvingudes i benvinguts de nou a l’escola Miralletes!!!

CURS 2020-21, 6È

Ara ja estem a 6è i de nou comencem un viatge! I per a que sigui més explícit, els primers dies vàrem fabricar vaixells de colors i cadascú va escriure a dins quin era el seu objectiu durant aquest curs. COMENCEN A NAVEGAR!!!

Setmana del 9 de juny

Dia Mundial dels Oceans - EV de l'Alt Camp

Comencem aquesta penúltima setmana del curs celebrant el Dia Mundial dels Oceans, que se celebra cada any el dia 8 de juny. Veureu que les propostes d’aquests dies tenen relació amb aquest tema. Sabem que a molts de vosaltres us agrada el mar, la platja, els animals marins…així que gaudireu molt amb les activitats!

Aquí teniu el pla de treball , ja sabeu que teniu totes les activitats al vostre Drive.

Fins demà!

1. Pla de treball 9 de juny

Setmana del 2 de juny

Bon dimarts a tothom!

Ja comencem el mes de juny i això vol dir que queden poques setmanes per finalitzar el curs. Així que, hem d’aprofitar al màxim aquests dies que ens queden per comunicar-nos entre nosaltres i aprofitar per compartir tot allò que ens pot fer passar una estona agradable. Per altra banda, el passat 29 de maig va ser el dia mundial de la salut digestiva i aquesta setmana us hem preparat activitats relacionades amb aquest tema. Hi ha material d’ampliació, per aquells i aquelles alumnes que tinguin ganes de saber-ne més. Teniu totes les propostes al Drive, a la carpeta amb el vostre nom.

Fins demà i bon dimarts!

1.pla de treball 2 de juny

Setmana del 26 de maig

Disculpeu les molèsties, estem jugant per a vosaltres”

Coma ja heu pogut llegir a l’entrada del bloc, el dijous 28 de maig se celebra el dia Internacional  del Joc. Jugar és una activitat universal, s’ha jugat, es juga i es jugarà a totes les edats i en qualsevol cultura. Jugar és un dels drets dels infants i un dels més importants per tal de desenvolupar i millorar la creativitat, la imaginació, la relació amb els altres,…així que aquests dies us animem a jugar i compartir el joc amb la família, amics, veïns.. i si són a l’aire lliure, millor!

Pla de treball d’aquesta setmana!

pla de treball 26 de maig

Francesco Tonucci, la importancia del juego durante la infancia ...

Setmana del 19 de maig

Ecomuseu | Terres de l'Ebre

Hola nois i noies! Aquesta setmana, concretament el diumenge 24 de maig, se celebra el dia europeu del Parcs Naturals. En aquests moments se’ns fa difícil poder gaudir dels fantàstics parcs que tenim al nostre país. Però segur que molts de vosaltres heu passejat per Collserola, Montseny,delta de l’Ebre … o altres que estan més lluny …Aigüestortes i Estany de Sant Maurici , l’únic parc Nacional que tenim a Catalunya! Són paratges i indrets molt bonics que us recomano que passegeu quan poguem tornar a la “normalitat”.

Per altra banda, hi ha una parc natural que tots i totes coneixeu… recordeu l’excursió a la Mola? Doncs aquest massís està situat dins el  Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Aquesta setmana en el pla de treball us hem preparat activitats relacionades amb els Parcs Naturals, tant a nivell de Catalunya com d’Europa.

Aquí teniu el pla de treball del 19 de maig.

Bona setmana!

1.Pla de treball 19 de maig

Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici - Viquipèdia ...

 Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, la Mola.

LA MOLA: EL CAMÍ DELS MONJOS

setmana del 12 de maig

  

Aquesta setmana el centre d’interès d’algunes activitats és l’arquitectura, ja que aquests dies se celebra a la nostra ciutat la “Setmana de l’Arquitectura”. Tenim la sort que Barcelona és una ciutat molt rica a nivell arquitectònic i que es pot gaudir molt observant els diferents estils dels seu edificis i monuments. Us animo a passejar per la nostra ciutat o barri, l’estoneta que podeu sortir,  i contemplar amb una mica més de detall les diferents obres ( Hospital Sant Pau, Sagrada família, palau Macaya, casa de les Punxes…). A totes les mestres de la Comunitat de Grans ens hagués agradat poder fer una ruta arquitectònica tots plegats, però com no podem creiem que la millor manera per poder gaudir és fer i compartir les propostes del bloc i del pla de treball.Ens fa molta il·lusió rebre fotografies o vídeos de  les vostres produccions artístiques, així que us animem a continuar creant!

Per altra banda, aquí us deixo el pla d’aquesta setmana i al drive ja he compartit  les propostes. Podreu “viatjar” a Egipte i visitar una tomba, construir edificis i ciutats amb material reciclat i…altres activitats divertides.Ànims i endavant!

1.PLA DE TREBALL 12 DE MAIG

setmana del 5 de maig

Hola a totes i a tots!!

Comencem aquesta nova setmana del mes de maig amb sol, bon temps i ambient primaveral. Aquest temps fa que els parcs i jardins de la nostra ciutats estiguin molt bonics. Així que si sortiu a passejar, fixeu-vos-hi bé en les plantes, arbres, flors i com han canviat des d’abans d’aquest confinament. Bé, aquí teniu el nou pla de treball. Aquesta setmana, com heu pogut veure a l’entrada general del bloc de grans,el tema principal serà el bullying, en català, assetjament escolar. Us hem deixat l’enllaç de dos curts relacionats amb això a l’apartat de valors, dins el pla de treball. També tindreu altres propostes per treballar online i, algunes, de molt divertides. Cada cop rebem més propostes vostres i veiem com us esteu esforçant,  ànims i ja sabeu que podeu comunicar-vos amb les mestres sempre que ho necessiteu.

Una abraçada virtual

1.PLA DE TREBALL 5 DE MAIG

Setmana del 28 d’abril

Bon dia a tothom!

Aquesta setmana per fi heu pogut sortir al carrer una estoneta. Aquesta notícia és prou important per comentar-la tots junts i juntes durant les trobades virtuals o trucades per telèfon. Tenim moltes ganes de que ens expliqueu que heu fet aquest primer dia i quina sensació heu tingut. Per altra banda, ja teniu el nou pla de treball per aquests dies. El teniu compartit al drive, junt amb totes les propostes. Aquesta setmana teniu de música i anglès, i també…us tocarà fer de periodistes!! Creiem que són activitats divertides que preparem les mestres amb il·lusió i pensant en tots i totes. Per això us animem a fer-les, segur que gaudireu !

Una braçada i fins aviat!

PLA DE TREBALL 28 D’ABRIL

Setmana del 21 d’abril

Il·lustració SANT JORDI . Joan Turú | Jordi, Turu

Bon dia a totes i a tots!!

Com ja sabeu, cada dimarts us farem arribar diferents propostes i activitats per anar fent des de casa. Aquesta setmana és especial perquè el dijous se celebra la Diada de Sant Jordi. Aquest any no ho podem celebrar com ens agradaria, però us podem animar amb diferents propostes que podeu fer des de casa. Com heu vist a la pàgina de la comunitat, hi ha activitats divertides i entretingudes. Si us engresqueu, ens podeu fer arribar una fotografia amb el que heu fet.Per altra banda, us adjunto el pla de treball per aquesta setmana. Hi ha una activitat especial de llengua. M’agradaria que us la llegíssiu amb calma, ja que parla sobre el camí que fa un llibre des de que s’escriu fins que el teniu a les vostres mans.

Ah, demà durant la videotrucada  aprofitarem per comentar entre nosaltres quins llibres heu llegit, quins recomaneu, així que …aneu-hi pensant!

pla de treball 21 d’abril

Comença el tercer trimestre

Bon dia nois i noies de 6è!

Avui, 14 d’abril, comença oficialment el tercer trimestre del curs escolar. Com ja sabeu, no serà un trimestre qualsevol, i això implica que per la majoria de nosaltres se’ns faci una mica complicat continuar amb la normalitat. Però, vosaltres sou grans i podeu entendre tot el que està passant i ajudar , quedant-vos a casa, per tal de que la situació millori d’aquí a poques setmanes. Tots i totes tenim moltes ganes de retrobar-nos, de fer-nos abraçades , d’explicar-nos històries a la nostra conversa…Espero i desitjo, de tot cor, que aviat ho puguem fer . De moment, i per tal de continuar amb el curs escolar, us hem preparat un altre pla de treball setmanal. Recordeu que us el compartiré pel Drive i si cal, heu de fer el retorn de l’activitat a la mestra responsable. Us recomanem que seguiu un horari i que sigueu constants a l’hora de fer les tasques, això us ajudarà a passar millor els dies. També sabeu que us podeu posar en contacte amb nosaltres a través del nostre correu electrònic.

Una abraçada virtual i fins aviat!

PLA DE TREBALL 14 D’ABRIL

Propostes de treball confinament

Bon dia noies i nois de 6è!!

Com ja sabeu, aquestes setmanes us hem estat enviant propostes i plans de treball per fer al llarg d’aquests dies de confinament. A la Comunitat de grans també hi ha penjat activitats que podeu anar fent.Després de posar-me en contacte directament amb cadascú de vosaltres, ara ja sabeu què podeu fer i com heu de fer-me arribar les tasques que aneu realitzant (via correu electrònic i Drive ). Hi ha diferents plans de treball, per dies i per setmanes. Reviseu tots i totes el vostre correu electrònic.Us animo a realitzar-les, cadascú al seu ritme i, si teniu algun dubte, em podeu escriure sempre que ho necessiteu. Ànims i bon confinament!

pla de treball dies 19 i 20 de març

pla de treball fins 27 de març

pla de treball setmana 30 març

 

Comencem una nova Xarxa d’aula!

Ja tenim el títol de la nova Xarxa:

 “COM AFECTEN ELS VIRUS ALS ÉSSERS VIUS?”

Els nens i les nenes de 6è estan molt engrescats amb aquesta nova investigació. Segur que descobrim moltes coses sobre aquest fantàstic món, doncs últimament se’n parla molt.

Xerrada de la Fundació Banc dels Aliments

El dimarts, 4 de febrer, ens van fer una xerrada les voluntàries del Banc dels Aliments de Barcelona. Ens van explicar la importància d’anar ben alimentats i com es pot contribuir per tal d’ajudar a les persones en situació de vulnerabilitat. Aviat, l’escola Miralletes podrà col·laborar.

Resultat d'imatges per a "banc dels aliments barcelona"

Avui hem començat el projecte INSPIRA STEAM!

L’Ariadna i la Lídia, dones científiques i tecnòlogues, ens presenten INSPIRA STEAM, un projecte que vol despertar l’interès dels joves per la ciència i la tecnologia, principalment entre les noies.

Avui, divendres 31 de gener, a la primera sessió ens presenten els objectius i necessitats del projecte així com la metodologia que seguirem duran les sis sessions que estaran amb nosaltres.  Comencem a parlar de les STEAM!

 

 Setmana de la Roda!

El passat dimarts 19 de novembre, els nens i i les nenes de 6è van visitar el Cosmocaixa i van fer una activitat Tinkering, ” Disseccionar un peluix “. A través del mètode científic van poder fer hipòtesis, observant, col·laborant i, sobretot, experimentant. Va ser tot un èxit!

Taller de GoalBall a Educació Física

Avui ens ha visitat l’Adrià, mestre d’educació física de l’Once, per fer-nos un taller sobre el Goalball. Consisteix en un esport paralímpic en el qual cap dels participants hi pot veure, per tant, cal desenvolupar molt l’oïda. Després d’aprendre les diverses regles del joc, hem pogut practicar i ha estat una gran experiència. Aquí us deixem l’enllaç de les millors fotos de la sessió!

RECORDEU! Tots aquells que estigueu interessats en participar a la jornada de Goalball que tindrà lloc el proper dissabte 15 de febrer, cal que ho comuniqueu a la Sònia.

_____________________________________________Curs 2018-2019

EXPERIMENTEM I PENSEM

L’aire és més lleuger que l’aigua?

I aquesta ho és més que el ferro?

Menys que la fusta?

Plantegem diverses experiències als alumnes de 6è…

En cada cas es tracta que expliquin per què creuen que un objecte sura i un altre, s’enfonsa.

    

Prenem notes, comparem i contrastem, recopilem dades, elaborem opinions basades en observacions i coneixements ja adquirits…

Després de fer aquestes experiències, de què diríem que depèn que un cos suri o no suri a l’aigua? Quines conclusions n’hem tret?

 El fet que un objecte suri o s’enfonsi depèn, entre altres coses, de la seva densitat.Cada material o substància té una determinada densitat, diferent de les altres que el caracteritza. Un cos, un material o una substància suren, entre altres coses, quan la seva densitat és més petita que la del líquid que la sostè. Com més petita és la densitat d’aquests cossos, materials o substàncies, menys s’enfonsen. A mesura que la seva densitat es va fent més gran que la del líquid que els sostè, es van enfonsant més.

CONSTRUÏM UN PARACAIGUDES

En aquesta activitat posem els alumnes de 6è davant d’un repte: investigar sobre els factors que influeixen en què un paracaigudes baixi tan lent com sigui possible.

Els alumnes formen equips de treball per tal de dissenyar el paracaigudes i amb un munt de material divers comencen el repte.

Som-hi!

Durant l’experiment cada grup investiga com influeixen les característiques del paracaigudes en la velocitat de descens  i que, per tant, sigui un element segur per a un hipotètic saltador.

Construïm, provem, reconstruïm, provem…

Establim possibles hipòtesis…

Una vegada els equips han construït el paracaigudes, es llancen un a un, mesurant el temps de baixada fins que el pes toqui a terra.

Amb les dades recollides, fem una posada en comú i acordem quin és el millor model de paracaigudes…

Aquest experiment ens ha permès concloure que cal tenir en compte la forma que adopta el paracaigudes quan cau, el nombre de cordes que cal fer servir com a línies, i la seva longitud. Per tant, com més gran sigui la superfície de la campana, la caiguda serà més lenta. I com menys porós és el material d’aquesta, més lenta serà la caiguda.

Quant al saltador, el seu pes influeix…a menor pes, caiguda més lenta.

Ah! Les corrents d’aire també són importants…no és el mateix un espai tancat que un espai obert…

NoPeli

Sant Jordi

Quina millor manera de celebrar el primer dia del trimestre que cel·lebrant Sant Jordi, el dia en que trobem llibres i roses per tots els racons. Els nens i nenes de 6è van fer la seva paradeta de roses, llibres i articles de decoració per tal de recollir diners pel seu comiat. Va venir molta gent a comprar i, tot i el dia plujós que feia, s’ho van passar molt bé. Gràcies per venir a visitar la botigueta!

Aquí podeu veure les fotografies de la venta:

Fem la Mona!!

L’últim dia de trimestre vam dedicar la tarda a fer la Mona, amb una base i unes quantes coses per poder-la adornar vam crear la nostra mona, cada una ben diferent però totes eren boníssimes!

Aquí podeu veure les fotografies de la venta:

Exposició Xarxa d’Aula

Divendres vam acabar la Xarxa d’aula de la Nutrició, per tal de donar a conèixer tot el que hem après, vam crear la Fundació Escola Miralletes (F.E.M.). Vam convidar a tota l’escola i tots els pares, vam explicar un munt de coses i vam fer moltes activitats, va ser tot un èxit! Som uns grans experts en el cos humà, si mai necessiteu qualsevol cosa, podeu comptar amb nosaltres!

Felicitats nois i noies de 6è, vàreu estar INCREÏBLES! Aquí teniu totes les imatges:

El nostre primer Escape Room!

El divendres a la tarda vam fer el nostre primer Room Escape! Vam ajudar a un científic que li havien entrat uns lladres al seu laboratori, acabava de trobar la fórmula química per crear uns caramels que no et deixen parar de riure… I ELS VAM TROBAR!!

Nois vau demostrar ser un GRAN EQUIP! Vau resoldre tots els enigmes necessaris per arribar al final sense cap ajuda, podríem dir que sou uns grans escapistes! En voleu fer més? Us atreviu a tornar-vos a endinssar dins l’aventura dels Escape Rooms?

  

Fabra i Coats

El dijous 21 de març vam anar a veure l’exposició de l’Espai C de la nostra escola, però també vam veure tot el que han treballat les altres escoles i instituts que tenen Espai C. Tot i que va ser una estona molt curteta vam poder aprendre molt. També vam aprofitar per fer alguns Boomerangs molt divertits! Voleu veure algunes fotografies i vídeos? Cliqueu aquí:

El Volei fa per TU!

El dia 19 de març vam anar al poliesportiu de la Marbella a jugar amb altres escoles alguns partits de Volei. Vam esmorzar amb l’escalfor del sol i desprès vam jugar i ens vam esforçar tots molt per fer-ho el millor possible, i la veritat és que es va notar! Tot i que alguns partits els vam perdre vam passar una estona molt agradable i en vam gaudir al màxim!

Podeu veure aquí les fotografies:

Llegim contes amb P5!

Avui a l’estona de Club de lectura hem anat amb els nens i nenes de P5!! Ha estat una gran experiència, nosaltres hem llegit contes als més petits però ells també ens han explicat algun a nosaltres, hem fet algun dibuix junts, ens han explicat moltes coses i ens ho hem passat molt bé! D’aquesta experiència els gegants i gegantes han après molt, però nosaltres també, i estem segurs que n’aprendrem molt més. Gràcies nens i nenes de P5, tornarem aviat!

Institut Broggi

El dimarts vam anar a visitar l’institut Moisès Broggi, allà ens vam trobar amb uns antics companys de l’escola que ens van explicar com funcionava una mica l’escola, ens van fer una visita per tot l’institut i ens van ensenyar coses que ells havien fet. Però… també vam entrar a una classe de 1r on estaven fent classe i vam poder veure una mica el que estaven fent! La visita ens va agradar molt, en teniem moltes ganes. Moltes Gràcies!

  

Carnestoltes 2019!!

El dia de Carnestoltes va ser un dia diferent ple d’alegria i festa! Al matí vam fer el nostre ball d’El Gran Showman davant de tota l’escola amb l’actuació d’un gran violinista, el nostre amic Ze Xi! I quan vam acabar els balls vam estar una estona fent gresca i ballant un munt!

Desprès a la tarda entre tots vam preparar uns tallers per tota l’escola, n’hi havia de cuina, d’esport, d’art,… Tots els nens i nenes del Miralletes s’ho van passar genial!

Voleu veure algunes fotografies? Doncs cliqueu damunt de la fotografia:

Visita a l’Institut Zafra

El dijous 28 de febrer ens van convidar a passar una estona a l’institut Zafra. La Sandra, cap d’estudis ens va explicar la metodologia de l’institut, els horaris, les activitats extraescolars, el material que es fa servir i moltes més coses, però després, antics alumnes de l’escola Miralletes ens van explicar la seva experiència, els nervis del primer dia, tota la gent nova que coneixes,… Desprès d’aquest primer contacte, els nois i noies de batxillerat ens van ensenyar afer Slime al laboratori, ens va sortir com els que es venen a les botigues! Quan vam acabar vam anar a donar un tomb per l’institut, vam veure el pati, les classes de primer d’ESO i vam entrar en una on estaven fent classe i per acabar la visita vam tornar a la sala d’actes on ens van acomiadar amb un petit obsequi. Ens ho vam passar molt bé!

Aquí teniu algunes fotografies:

Pregó del Rei Carnestoltes!

El divendres els nens i nenes de 6è van llegir el Pregó del Rei Carnestoltes acompanyats, com no, del propi Rei Carnestoltes. Aquí podeu llegir el Pregó:

Benvinguts i benvingudes nens i nenes de l’escola Miralletes. Tothom sap que s’aproxima el Carnaval i volem convidar-vos a fer bogeries amb nosaltres. Us agradaria passar una estona divertida amb nosaltres?

Ja sabeu que és l’últim any que estem a aquesta escola i ens agradaria dedicar uns rodolins als Mestres de l’escola.

L’Eli amb els petits són molt bon amics

L’Àngels amb la seva diversió fa viure totes flors

La Sagra i la xocolata és dolça com la nata.

La Nuria ens ajuda cada dia giuli

La Maria i els petits fan els nostres dies acolorits

L’Esther Carro ensenya a cuinar i a tots els nens els agrada menjar

L’Esther Carrascal és tan activa que sempre ens motiva

La Marta és tan espontània com una carta.

El Pau amb la seva tecnología canvia el món amb alegria

La Júlia amb el seu anglès ens farà viatjar  en un cop i no res

L’Eva Cuesta dirigeix els mestres com una orquestra.

L’Eva Bernabeu ens ensenya la nutrició amb molta il·lusió.

El Cristian a quart gaudeix com al mar.

La Leo amb la seva alegria ens omple els dies de vida.

La Pilar i els seu català ens farà triomfar

La Clara i les seves melodies ens fa estar feliços tots els dies.

La Maria Gil és tan bona sempre i ens ajuda a prendre.

La Laura a l’aula sempre té bona aura.

La Sònia i la seva esportivitat ens agrada una barbaritat.

El Víctor a la consergeria fa miracles cada dia.

A la Laia li agrada ensenyar i també cantar.

L’Urgell és creatiu i  sempre es mostra actiu.

La Mireia té molta paciència amb la seva adolescència.

Les cuineres amb el seu menjar que ens encanta tastar.

Els monitors de menjador sempre ens fan sentir millor.

I ara el moment més esperat; les consignes que el Rei Carnestoltes ens ha deixat:

Dilluns: un cabell ben boig i fareu molt de goig..

Dimarts: com els pares vestireu i tots riureu.

Dimecres: elegants vindreu i ens deixareu.

Dijous: el pijama portareu i a classe dormireu.

Divendres: amb una disfressa de pel·lícula ben treballada la festa més esbojarrada.

I ara ja per acabar direm tots junts…

VISCA EL REI CARNESTOLTES, EL REI DELS POCASOLTES!!!

Continuem investigant sobre la 

NUTRICIÓ HUMANA…

Sabíeu que la nutrició comprèn els processos de digestió, respiració, circulació i excreció...?

Decidim investigar quins aparells realitzen aquests processos i construir-los…

L’aparell excretor

L’aparell circulatori…

L’aparell digestiu

L’aparell respiratori

Els alumnes de 6è reben la visita de la Roser, voluntària de la Fundació del banc dels aliments

Ben aviat a l’escola iniciarem una campanya solidària anomenda El Gran Recapte d’Aliments, campanya organitzada per la Fundació del Banc d’Aliments de Barcelona, que consisteix en la recollida d’aliments bàsics per aconseguir que les persones més necessitades del nostre entorn rebin ajuda alimentària. Els alumnes de 6è seran els encarregats d’organitzar aquesta campanya. És per aquest motiu que han rebut aquesta xerrada, per tal que ells puguin informar a tota la resta d’alumnes de l’escola en què consistirà aquesta activitat.

 A través d’una activitat participativa la Roser ens ha explicat com estan distribuïts els aliments en les diferents parts del món. Hem parlat de les desigualtats socials i de la fam que es pateix al nostre entorn.

Treballem les matemàtiques a partir de curiositats sobre el cos humà…

El cos humà té 206 ossos. El canell i la mà contenen més ossos que cap altre part: 27. En una família de 4 persones quants ossos tenen entre el canell i la mà?

En una ejaculació es depositen més de 300 milions d’espermatozoides; entre 50 i 150 arriben fins la trompa de Falopi, i d’ells tan sols un fecunda l’òvul. Quants espermatozoides arribaran fins la trompa de Falopi en 4 ejaculacions?

El tub digestiu d’un adult mesura uns 9 metres. Si entre tota la família sumem 288 metres, quants adults som?

Els alumnes de 6è es converteixen en estudiants de medicina per unes hores… 

Analitzen una sèrie de casos de diversos pacients que arriben a Urgències… Hauran de posar a prova tots els seus coneixments per tal de donar resposta a tots aquests casos…

Home de 45 anys, fumador d’un paquet diari de cigarretes. Arriba a Urgències perquè diu que ha passat molt mala nit. Comenta que fa dies que està refredat, li fa molt mal el cap i té molta tos; quan tus, li fa molt mal el pit. Quan tenia 14 anys va patir la Tuberculosi. Aquesta nit quan s’ha posat  el termòmetre, aquest marcava 38,5ºC.

És estiu. Arriba una nena de 7 anys acompanyada pels seus pares a Urgències amb un fort dolor a la panxa. Diu que s’estava banyant a la piscina quan de sobte  li han vingut ganes de vomitar, nàusees i esgarrifances intenses. L’han ajudat a sortir de l’aigua, en cap moment ha estat inconscient tot i que hi ha hagut un moment que semblava que anava a desmaiar-se. De seguida han trucat als serveis d’urgències i l’han portat a l’hospital.

Noia de 25 anys. Practica el tennis des que tenia 6 anys. Arriba a urgències amb un fort dolor a la cama. Estava jugant un partit amistós quan de sobte ha fet un mal gest i ha sentit un dolor molt fort a la cama. No pot arrepenjar-la a terra i diu que se la nota inflada. Comenta que fa un parell d’anys van haver d’operar-la perquè va patir una fractura.

Dona embarassada de 16 setmanes que arriba a Urgències perquè diu que no se sent bé. Comenta que aviat es canviarà de pis i que ahir va estar fent caixes de roba, recollint estris de cuina, agafant caixes i portant-les amunt i avall…Com que darrerament està una mica estressada amb aquest tema diu que dorm poc, menja bastant malament…Se sent molt culpable perquè ahir es va fumar una cigarreta, estava molt nerviosa. Té les cames molt inflades, li costa caminar i se sent fatigada tota l’estona…

Noia de 37 anys que arriba a Urgències molt marejada. Diu que fa dies que se sent molt cansada, amb falta d’energia i que té sovint molt mal de cap. Presenta una pal·lidesa anormal o color esgrogueït a la pell, els ulls i la boca. Comenta que darrerament se sent molt irritable i que té molts marejos i vertígens.  

Pacient de 66 anys que demana visita al metge perquè darrerament té pèrdues de memòria, té molts canvis d’humor i li costa força reaccionar a situacions quotidianes. S’oblida d’esdeveniments recents i se sent molt desorientat. Té por a arribar a desconnectar-se de la realitat. Sempre ha estat una persona molt espontània i enèrgica però últimament sembla una altra persona.

Pacient de 45 anys que arribi a urgències amb ambulància. Té vòmits i molt mal als ronyons. Li ha començat un dolor molt fort a l’alçada dels ronyons, no es podia ni posar dreta. Tenia tota l’estona la sensació de fer pipi. El dolor cada cop era tan fort al voltant del ventre que creia que no el podia suportar. Ha vomitat diverses vegades.

Quins símptomes presenten? Quins estudis duran a terme? Quines proves els realitzaran? Quines recomanacions els donaran als seus pacients?

Els alumnes de 6è parlen de les desigualtats socials…

Coneixem situacions d’injustícia i desigualtat en el món? 

Pensem en situacions concretes?

Quines poden ser les possibles causes?

En parlem i acabem fent un llistat de possibles motius pels quals es donen aquestes desigualtats: raons d’edat, raons ètniques, de gènere, d’idees i pensaments, econòmiques, de llengua, de discapacitat…

Cerquem informació i notícies recents sobre la vulneració dels drets humans…

Visionem uns vídeos on escoltem testimonis en relació a aquesta temàtica…

Campanya contra l’homofòbia: Aquest vídeo d’Amnistia Internacional posa en evidència el fet que en 4 de cada 10 països del món ser homosexual encara representa un delicte castigat amb penes greus.

Discriminació racial en locals d’oci nocturn: Aquest vídeo de SOS Racisme denuncia la discriminació racial en locals d’oci nocturn a Barcelona.

__________________________________

Esmorzar per tothom! 

El dia 18 de desembre els nens i nenes de 6è van preparar un esmorzar amb pastissos i pastes variades per vendre’ls a tots els nens i nenes de l’escola. Es van vendre a un preu estàndard d’un o mig euro per recollir diners per fer una sortida de final de curs! Tota la comunitat escolar va participar, tan els alumnes, el professorat, la cuina, el conserge,… és per això que volem agrair a tots per l’ajuda que ens vareu oferir i la participació!! Ben segur que es repetiran moments com aquests!

Si cliqueu a la imatge trobareu totes les fotos!

_________________________________________________________ desembre 2018

Ens visiten unes Nutricionistes!

Avui hem tingut l’honor de tenir a l’aula unes estudiants de Nutrició: l’Anna, l’Alexandra i la Maria. Ens han explicat què és la nutrició, la piràmide dels aliments i hem fet dos jocs, dels que hem après moltíssimes coses! Quan hem acabat la xerrada hem pogut preguntar tot el que voliem saber i, la veritat, és que n’hem après força, no?

Moltes Gràcies a aquestes tres noies per ensenyar-nos la importància de menjar de forma equilibrada i variada mentre gaudim del menjar!

Aquí teniu les fotos:

Els alumnes de 6è inicien una nova xarxa d’aula…

LA NUTRICIÓ HUMANA

A partir de tres preguntes …

Quantes classes d’aliments hi ha?

De quines substàncies estan formats els aliments?

Què és una caloria?

Aprendrem a …

  • Saber interpretar la piràmide nutricional

  • Conèixer amb quina freqüència hem de menjar cada tipus d’aliment.

  • Reflexionar sobre la importancia d’alimentar-se de manera saludable.

  • Saber diferenciar entre nutrició i alimentació.

_________________________________________________     novembre 2018

Compartim experiències

Avui hem fet un taller de reflexió, hem parlat de la gent gran i ens hem plantejat preguntes com: què vol dir tercera edat?, tenen coses a dir-nos?, podem aprendre’n d’ells?, què és l’edatisme?, què farem nosaltres quan siguem grans, jugarem al Dominó o mirarem l’Instagram?,…

Desprès hem anat a visitar els habitatges per a la Gent Gran del barri i hem compartit una estona amb ells, ens explicat com viuen ara, com eren de petits, què els agrada fer,… i nosaltres també els hem explicat el que volem ser de grans, com veiem les coses ara, quins problemes tenim, etc.

Ens ho hem passat d’allò més bé i hem passat una gran estona amb ells i elles, però sobretot tenim moltes ganes de tornar-los a veure, oi que sí?

Aquí teniu el recull de fotografies que hem fet avui:

Ja tenim el tríptic quasi enllestit…

Per acabar la xarxa d’aula ens ha arribat aquest correu electrònic de l’oficina de turisme de Cabrera de Mar:

Per: classe de 6è de l’Escola Miralletes

De: Oficina de Turisme de Cabrera de Mar

L’oficina de turisme de Cabrera de Mar agraeix per endavant les mostres de col·laboració en l’elaboració dels tríptics sobre el Castell de Burriac. Tanmateix volem comunicar-vos que per tal de fer la tria dels guanyadors serà necessari que primer passin un test individual. Aquest inclourà tota una sèrie de preguntes relacionades amb la informació que heu anat cercant. La prova es durà a terme el dilluns 15 d’octubre de 10 a 11 hores.

Per tal de poder trobar més informació sobre el Castell de Burriac aquí teniu un enllaç molt interessant!

http://www.cabrerademarpatrimoni.cat/mb_01.html

Els múltiples i els divisors!

Avui hem començat la primera Xarxa d’aula i ho hem fet referent a la primera sortida, el Castell de Burriac. 

El dia 11 d’octubre la comunitat de grans veniu d’excursió al Castell de Burriac. La classe de 6è ha estat seleccionada per ser guies turístics de la zona, des de l’oficina de turisme us demanem un tríptic informatiu per tal de donar a conèixer tots els detalls del punt turístic on vindreu aviat, el Castell de Burriac!

Per elaborar aquest tríptic hem començat pensant el que sabem del Castell de Burriac (on pot estar, a quina època podia haver estat construït, com es va, …) i després ens hem fet un munt de preguntes què volem saber i que ens seran útils per construir aquest tríptic tot pensant on podem trobar totes aquestes respostes. Aquí teniu tres enllaços amb informació interessant!

http://www.ccma.cat/tv3/super3/infok/un-castell-construit-amb-les-eines-i-les-tecniques-de-ledat-mitjana/video/5663958/

https://es.educaplay.com/es/recursoseducativos/655720/parts_d_un_castell_medieval.htm

http://www.edu365.cat/primaria/muds/socials/viurealscastells/index.htm

____________________________________________octubre 2018

Els nois i noies de sisè estan preparats per embarcar a l’avió del sisè curs! Així doncs… SOM-HI!!!

Avui és un dia molt especial, avui comença el camí d’un nou curs, d’un nou any ple de reptes i aventures que viurem tots junts. Jo sóc la Mireia, la pilot de l’avió i la vostra companya d’aventures. Tinc moltes ganes de conèixer-vos a cada un de vosaltres i de començar aquest nou curs!

Durant aquest curs viurem moltes coses junts: investigarem coses súper interessants, somiarem en tot allò que volem aconseguir, ens esforçarem per poder-ho aconseguir, ens ajudarem quan algú de nosaltres ho necessiti, celebrarem tot allò que aconseguim, ens cuidarem i ens estimarem, però sobretot, ens ho passarem bé mentre aprenem junts.

Si ets aquí, és perquè tens moltes coses per aportar, així que, si estàs preparat, només has de pujar en aquest avió, cordar-te el cinturó i a volar cap a les aventures d’aquest sisè!

__________________________________________Setembre 2018

benvinguts_al_nou_curs_escolar