Què sabeu de la cultura clàssica?

Saps què tenen en comú una ampolla d’oli d’oliva de les Borges, una altra de vi del Penedès, la paraula telèfon, el model de cotxe Òpel Omega i una moneda d’un euro?

Què entens per cultura i civilització clàssica?

Quina fou la porta d’entrada de la cultura clàssica a la península ibèrica?

Saps per quins motius van arribar els grecs a la península ibèrica? i els romans? Situa l’arribada dels uns i dels altres

En quins aspectes de la vida moderna encara és patent la petjada de la civilització clàssica a casa nostra?

Has vist alguna vegada una resta arqueològica grega? Quina? On?

I de l’època romana? Quines? On?

Quins museus has visitat?

Has vist algun film de grecs o de romans? Quins? De què tracten?

Saps què són les llengües romàniques? Quina relació tenen amb tot el que estem tractant?

Quina relació té el català amb el grec?

Saps què és una romana?

8 thoughts on “Què sabeu de la cultura clàssica?

 1. Margalida

  Crec que podreu establir un pont ben sòlid entre les cultures i civilitzacions clàssiques i la nostra! Feina començada, mig acabada!
  Carpe diem!

 2. Luis David Guarachi

  Atena era la deessa de la saviesa, artesanía com ara el teixit i la ceràmica tambe era la desea de la guerra la protectora de la ciutat de Atenes i era anomenada Minerva pels romans.
  Atena va ser verge tota la vida i sempre la representen amb roba militar. L’animal que la simbolitza l’oliba i la seva planta l’olivera.

 3. gerard

  Aquil•les és un dels herois més coneguts de la mitologia grega, va participar en la Guerra de Troia i és un dels personatges principals de la Ilíada d’ Homer. La versió més coneguda diu que Tetis va submergir al seu fill a les aigües del riu Estígia, que tenien la propietat de concedir la immortalitat als qui s’hi banyaven. Però mentre el submergia, Tetis va haver d’agafar el nen pel taló d’ Aquil•les dret i aquesta va ser la única part del cos que no es va mullar i per tant va quedar vulnerable. La part més coneguda de la vida d’ Aquil•les és la que té a veure amb la seva participació en la Guerra de Troia. Sobretot pel relat que ens en va deixar Homer en la seva obra la Ilíada. El llibre explica els fets del desè i últim any de guerra. Homer presenta Aquil•les com l’heroi perfecte. És el més valent, el més fort i el més ràpid de tots els guerrers aqueus i troians. La participació d’ Aquil•les és fonamental ja que és l’únic que pot contenir els atacs troians.
  Una llegenda conta que Pentesilea, reina de les amazones, que havia acudit a ajudar els troians, es va enfrontar amb Aquil•les i aquest la va matar. Un cop morta, Aquil•les se’n va enamorar, però llavors ja era massa tard.

 4. ahmed ben hamidou

  22-9-2010

  significant d`Apol.lo

  Apol.lo és el deu del sol, de la bellesa, de la música i de la poesia
  en la mitologia grega i posteriorment en la mitologia romana
  Apol.lo és fill de Zeus i Leto, i el germà bessó d´Ártenes
  (la deessa de la cacera ) .

 5. Marina Ollé

  Ariadna filla de Minos i Pasídar,per tant, princesa de Creta. Teseu,fill d’Egeu, un cop arribat a Creta va enlluernar a Ariadna, que se’n va enamorar. Després de sortir del laberint, Teseu s’en va emportar amb ell la princesa Ariadna, però la va abandonar a l’illa de Naxos per ordre del déu Dionís, el qual la volia per ell. Amb aquest déu Ariadna va tenir sis fills.
  Ariadna, malgrat tot, va continuar enamorada de Teseu fins a la seva mort. Dionís la va rescatar de l’Hades perquè continués per sempre més al seu costat, convertint-la en la constel·lació Conona Boreal.

 6. hamza baidi

  Afrodita té nombroses equivalents: Inanna en la mitologia sumèria, Astarté a la fenícia, Turan a la etrusca i Venus a la romana. Té paral.lelismes amb deesses indoeuropees de l’aurora, com ara Ushas o Aurora. Es deia que Afrodita podia fer que qualsevol home s’enamorés d’ella amb només posar els seus ulls en ell.
  El nom era relacionat per etimologia popular amb aphrós, ‘escuma’, interpretant com ‘sorgida de l’escuma’ i personificant en un mite etiològic que ja era conegut per Hesíode.

 7. enrique

  Agamèmnon:fou el rei de arogos , va participar a la guerra de troia, es va comvertí en uns dels màxims dirigents de l’exèrcit aqueu,el van anomenar rei d’argos, agmèmnon estava xasat amb clitermnestra i va tenir quatre fiills.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *