El segon diumenge de març a la Cellera de Ter es va celebrar la tradicional fira i festa de la matança del porc, que és una de les festes més populars de la comarca de la Selva.
Amb el pas dels anys, aquesta festa ha anat evolucionant i canviant-ne la funció. Antigament matar el porc era la garantia que molts catalans, i també cellerencs i cellerenques, poguessin menjar carn i cuinar amb greix una llarga temporada. Per poder organitzar aquest esdeveniment s’havien de reunir familiars i amics, els uns per treballar i ajudar i els altres per acompanyar la celebració de la festa. El menjar no és que fos molt bo, era com un menjar quotidià ja que servia per celebrar la feina feta, però una bona part de la carn del porc, sobretot les parts més apreciades, es guardava per més endavant i servia per passar bona part de l’hivern.

Durant la matança, com a primer plat, es menjava carn a la brasa, botifarra i fetge; de segon, fesols amb una amanida del temps i, per postres, taronges acompanyades de cafè, vi novell, aiguardent, ratafia… que tancaven la cerimònia. Al llarg dels anys es va anar perdent aquesta cerimònia i amb ella alguns dels seus plats tradicionals. El Centre Cultural Parroquial de la Cellera, l’organitzador de l’actual festa, va intentar des del primer moment recuperar aquests plats tradicionals. Es per això que per a molta gent la festa és una ocasió única de reviure aquests menjars elaborats amb motiu de la matança.
Per a la gent jove com nosaltres és una ocasió única per descobrir el gust del menjar tradicional de la comarca. Cada any a la fira i festa de la matança del porc de la Cellera hi participen aproximadament unes 1500 persones al dinar, cosa que representa tres quatres parts del total de la població cellerenca. Ara bé, cal dir que gran part de la gent que es queda al dinar no és de la Cellera, sinó d’altres llocs que vénen per gaudir d’aquest dia tan especial.
Una de les altres coses que fa singular aquest dia és la tradicional fira de brocanters i de paradetes que ocupen els carrers del poble i on es poden trobar objectes molt diversos, des d’antiguitats fins a parades de menjar.
Es molt recomanable acudir a aquesta festa ja que és una festa de la comarca i del nostre entorn més proper de les més interessants i conegudes que se celebren.
Martí Coll