L’institut La Sedeta i l’Astronomia

A l’IES La Sedeta també volem celebrar l’any de l’Astronomia reproduint un experiment que va portar a terme Eratòstenes de Cirene (284.a.C-192 a.C.) un científic grec que va viure a Alexandria, que va ser el director de la seva Biblioteca i que va ser el primer habitant del planeta Terra capaç de mesurar-lo.

En primer lloc veurem on treballava Eratòstenes, la Biblioteca més meravellosa de la història de la humanitat, Eratòstenes n’era el director. La biblioteca va ser destruïda pel fanatisme religiós i la humanitat va patir una perdua irreparable. Després de l’incendi la humanitat va entrar en una època fosca de 1000 anys. Si haguéssim seguit en la línea d’investigació dels científics alexandrins, ara estaríem viatjant per les estrelles….

Veiem quin va ser l’experiment d’Eratòstenes.

Nosaltres, a l’IES La Sedeta, ens hem apuntat a un projecte col·laboratiu europeu que s’anomena Sur les pas d’Erathostène 2008/2009; reproduirem l’experiment d’Eratòstenes juntament amb d’altres instituts d’altres països europeus. Construirem un gnòmon (un obelisc), mesurarem la seva ombra; altres companys d’altres països faran el mateix que nosaltres; coneixem les nostres coordenades geogràfiques, coneixem les seves, sense anar caminat fins a la seva ciutat (com va haver de fer Eratòstenes) podrem calcular el perímetre del nostre planeta. Som-hi!

Haurem de seguir els passos següents:

1-fabricar-gnomon.doc

2-activitats-amb-la-bruixola.doc

3-determinar-el-migdia-solar.doc

4-mesurar-langle-sobre-lhoritzontal.doc

5-mesurar-el-perimetre-de-la-terra.doc5-mesurar-el-perimetre-de-la-terra.doc

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *