Canapès de tonyina

Ingredients
-1 llauna de tonyina
– 1 llimona
– 50 grams de mantega
– 20 olives negres
– 1 pebrot vermell en conserva
– 10 llesques de pa de motlle, tallats en triangles
– crema de llet

Preparació

Agafa el ganivet i talla les llesques de pa en triangles. Treu les crostes perquè et quedi només la motlla. Obre la llauna de tonyina. Esmicola-la amb una forquilla i barreja-la amb la mantega. Afegeix-hi unes gotes de llimona i una mica de crema de llet. Barreja-ho tot fins que es formi una crema. Després col·loca les llesques en una safata, escampa la crema per damunt i posa’ls hi una oliva al mig, rodejada amb una tireta de pebrot vermell. I llestos per servir!

Gent de pau, vent de guerra

Aquest capítol del programa “Història de Catalunya” porta en Dragui a l’època del naixement del cristianisme i de la seva extensió, a la caiguda de l’imperi Romà d’Occident i a l’arribada dels visigots, primer, i dels àrabs, després.

En l’època d’Octavi August, va tenir lloc el naixement del cristianisme, predicat pels deixebles de Crist a Roma. El cristianisme que predicaven els apòstols es va estendre ràpidament i molta gent, de totes les classes socials, va començar a batejar-se.

[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/Ha_cat/001_783169.rm" width="352" height="288"/]

Els cristians, però, van ser perseguits. Tot i les persecucions, el cristianisme anava agafant cada vegada més força. L’any 313, Constantí, va permetre el cristianisme, que, anys més tard, va ser declarat oficial a l’imperi Romà.

Les constants lluites internes van afeblir l’imperi d’Occident, que també va haver d’enfrontar-se a les amenaces dels bàrbars.

Els bàrbars eren pobles que habitaven la Germània i no parlaven llatí. Vivien al mig del bosc del pillatge, la caça i el bestiar. Les seves incursions eren cada vegada més freqüents i la gent de les ciutats, que vivia amb por, se n’anava al camp. A les vil·les romanes hi treballava un gran nombre de serfs i esclaus que feien feines agrícoles i ramaderes.

El poble bàrbar dels visigots, després de travessar els Pirineus, va entrar a la península Ibèrica. El comandava el seu rei Ataülf, casat amb Gal·la Placídia, germana d’un emperador romà.

L’any 476, Roma va caure en poder dels bàrbars i l’imperi Romà va quedar destruït.

Després d’Ataülf, els visigots es van agrupar cap al centre d’Hispània, van establir la seva capital a Toledo i van procurar mantenir la península Ibèrica unificada. Per això els reis es van convertir a la religió catòlica i dictaven lleis juntament amb els bisbes.

L’any 711, un gran perill amençava el regne visigot: els musulmans. Després d’haver ocupat el nord d’Àfrica, els àrabs van passar l’estret per ocupar Hispània i van derrotar l’exèrcit visigot prop del riu Guadalete. En menys de sis anys van conquerir tota la Península.
 

Canapès de mantega de roquefort

Ingredients:

  • Mantega 100 g.
  • Formatge roquefort 50 g
  • Julivert
  • Rodanxes de Cogombre
  • Nous 10 g.

Preparació:

  • Posar la mantega i el formatge a punt de pomada, afegir el julivert picat i una mica de sal, si queda massa fort posar una mica més de mantega.
  • Untar el pa de motlle, afaitar la crosta i donar-li la forma desitjada amb un tallador pasta.
  • Decorar amb rodanxes de cogombre o nous pelades.

Canapès de bacallà amb all

Ingredients:

4 lloms de bacallà

1 ceba

1 pebrot verd

3 alls

4 pebrots xoricers

½ got de salsa de tomàquet

12 llesques de pa

Aigua

Sal

1 guindilla

Oli verge extra

Fulles de julivert

Patates

Elaboració

Retira la pell del bacallà (prèviament dessalat) i posa’l a coure en una cassola amb aigua bullint. Per l’altre costat , posa a remullar el pebrots xoricers en un bol amb aigua tèbia.

Pica un all, la ceba, el pebrot verd i les patates en forma molt menuda i afegeix-ho a una cassola amb oli. Quan estigui tot sofregit, afegeix la salsa de tomàquet, la carn dels xoriçers, una guindilla trossejada i el bacallà esmollat. Ofega el conjunt i afegeix el caldo. Remou bé i cuina a foc lent durant 5 minuts.

Torra les llesques de pa en el forn. Munta els canapès col·locant una cullerada de bacallà amb all a sobre de cada llesca de pa , decora amb una fulla de julivert i serveix en una safata. Tots es quedaran bocabadats!!Rialla

21931.jpg

Canapès de tonyina

Ingredients
·1 llauna de tonyina
·1 llimona
·50gr de mantega
·20 olives negres
·1 pot de pebrot vermell en conserva
·Crema de llet
·10 llesques de pa de motlle

Passos a seguir

1. Talleu les crostes de les llesques.

2. Esmicoleu la tonyina amb una forquilla i barregeu-la amb la mantega.

3. Afegiu-hi unes gotes de suc de llimona i una mica de crema de llet. l

4. Escampeu aquesta crema per damunt de les llesques.

5. Talleu-les en triangles i poseu-hi una oliva negra al mig rodejada amb una tireta de pebrot vermell.

canapesmaria.jpg

 

canapesmaria2.jpg

Fills de Roma

La romanització de Catalunya va marcar el caràcter actual del país. En Dragui, el protagonista del programa “Història de Catalunya”, s’atura en aquest període.

L’ocupació romana de l’any 218 abans de Crist ha esdevingut un dels fets històrics més importants a l’hora de determinar la manera de ser de Catalunya, ja que la llengua i la cultura procedeixen dels romans.

A diferència dels grecs, els romans van conquerir el país i en van ocupar tot l’interior. Hi van construir petites ciutats, seguint el model de Roma, com ara Tortosa, Barcelona, Mataró, Terrassa o Girona. La més important, però, va ser Tarragona.

Els romans van dividir la península Ibèrica en tres províncies, amb Tarraco com a capital de la Citerior. L’any 26 abans de Crist, l’emperador Octavi August es va traslladar a Tarragona i hi va viure durant dos anys.

Per poder comunicar les diverses ciutats, els romans van construir carreteres de pedra, com la Via Augusta. També van edificar construccions com ara aqüeductes i ponts que encara es conserven.

[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/Ha_cat/001_783170.rm" width="352" height="288"/]