Eines i estratègies digitals per desplegar el DUA

Hola!

Avui parlaré sobre un dels principis del DUA que considero més importats, el de l’Autoregulació. I per què és tant important ?

Doncs perquè la capacitat per a autoregular i modular de manera estratègica les nostres emocions, és el què ens permet ser més eficaços a l’hora de fer front i interaccionar amb l’entorn!!

Hi ha perones que tenen molta facilitat per a aconseguir aquesta capacitat d’autoregulació, però d’altres necessiten eines i estratègies per a poder-ho aconseguir. Per això és imporant que com a docents puguem oferir algunes d’aquestes eines per tal de poder fer que el camí sigui més fàcil.

Si ens centrem en el punt de verificació 9.3 Desenvolupar la reflexió en relació amb el propi progrés i l’autoavaluació ens adonem que perquè l’alumnat no perdi la motivació és bàsic que sigui conscient del seu progrés i del seu aprenentatge. I això es pot aconseguir a través de la metacongnició, on s’aprèn a prendre consciència del propi progrés.

Com aconseguir-ho?

  • Eines d’autoavaluació: ja sigui a través de qüestionaris, checklists.. tot allò que pugui donar un feedback immediat a l’alumnat de com està anant el seu aprenentatge.
  • Portafoli o carpeta d’aprenentage: recull raonat d’evidències d’aprenentatge. Això serveix perquè l’aprenent pugui fer evident què és el que sap i quins són realment els aprenentatges significatius que ha realitzat.

Fins aviat!
Laia

Contingut útil per primària!!!

Avui he descobert el canal de youtube de Aida Peña Alvarez. Si sou mestres d’Educació Primària, en concret de cicle inicial o mitjà, hi trobareu un recull de vídeos molt útils per a la vostra tasca docent!!

Hi ha vídeos amb continguts que toquen tots els àmbits. Us deixo alguns exemples:

  • Àmbit lingüístic: la noticia! o trucs per les normes ortogràfiques com la B i V.    https://www.youtube.com/watch?v=czoEe2SpDOo
  • Medi: Ens alimentem de manera saludable?  https://www.youtube.com/watch?v=7NghZEQoSBU

Us deixo aquí el seu enllaç de youtube per si voleu començar a seguir-la:

https://www.youtube.com/channel/UCey4ZoLYAgcVUaoca-sGEjw

CLASSDOJO!!

Bones!

Avui us parlaré d’una app que he conegut a través del repositori mSchools Toolbox i que es diu CLASSDOJO! Aquesta és una plataforma que serveix per gestionar l’aula d’una manera original i motivadora. Si us ve de gust veure les diferents valoracions que hi ha a mSchools Toolbox, cliqueu el següent enllaç:

https://toolbox.mobileworldcapital.com/app/classdojo-2/68#avalexp

Us comento les coses que a mi m’han semblat interessants:

Com funciona?

Es crea un avatar per cada alumne, que ells mateixos poden triar. A partir d’aquí s’estableixen determinats objectius, que poden ser comuns al grup o individuals, i l’alumnat va obtenint punts si ho aconsegueix.

Quines possibilitats ofereix?

Pots sumar o restar punts en funció de si s’aconsegueix o no l’objectiu. Es pot compartir amb la família, i es poden aconseguir recompenses intercanviant els punts obtinguts un cop s’arriba a la puntuació que pot haver decidit la mestra o tot l’alumnat conjuntament. Es pot utilitzar tant des de l’ordinador com des del mòbil.

Aspectes negatius

Pot generar competitivitat, cal una bona gestió per part del docent.

 

Si us ha semblat interessant i us animeu a provar-ho, només cal que us registreu al següent enllaç i que comenceu a utilitzar-ho:

https://www.classdojo.com/es-es/

 

Fins aviat!!!

Cites dels webinars comentades.

Bona tarda,

Avui parlarem sobre la propietat intel·lectual i la protecció de dades, conceptes en els quals és molt interessant posar-hi atenció ja que afecten cada vegada més al nostre dia a dia, sobretot en l’àmbit digital.

La protecció de dades està regulada per la llei orgànica 15/1999 de protecció de dades de caràcter personal, i estableix alguns principis que sempre caldrà tenir en compte a l’hora de tractar dades personals. Tal com diu Yasmina Solé “hem de partir de la regla general que tots els drets estan reservats, cal demanar-ne autorització”. Si partim d’aquesta premisa, serà molt més fàcil que fem un bon ús de les dades i que cada vegada que ens plantegem l´ús de dades personals investiguem si és legal fer-ne aquest ús o no.

D’altra banda, la propietat intel·lectual és un tipus de propietat que pertany a l’autor pel sol fet de la creació original d’una obra literària, artística o científica, i té la seva manifestació en dos tipus de drets: els morals i els d’explotació. Segons paraules de Rosa Parrilla, “per tractar dades personals necessitem un motiu”. Això que és tan important, moltes vegades se’ns oblida i penso que ho hem de tenir en compte en tots els àmbits de la vida, tant el personal com el laboral. Si ens n’anem en l’àmbit educatiu, això ens porta a recordar la importància de només utilitzar aquelles dades que siguin realment necessàries per a la finalitat educativa que estem buscant.

Laia

 

 

5 CONSELLS CONTRA EL CIBERASSETJAMENT

Bona tarda a totes!!!

En el següent enllaç us passo un vídeo on podreu trobar 5 consells contra el ciberassetjament. Recordeu que és molt important prevenir, detectar i actuar.

SIGUES CONSCIENT!!

https://e.powtoon.com/pub/cc?_ri_=X0Gzc2X%3DAQpglLjHJlTQGzdPzdJbJHMHGSsHPisBICzadbazbWzbAr2DjMFtaJLPnJqzagHzdIbzeOVXtpKX%3DSSSAT&_ei_=EOwT4nvPqVnq_hUVilXClkY_kQUpYDoINw6eynkL4KDUKPbVfXmup5cFE4yoAWwMcR_JU4qRfVW5KBCRTDaLNqt-mJaYhHaTDWjRA2l_W47XpR4E9rUY2uttdwv2mlzWk8IvtRk7mu60MiZB9K0Rgz8YW4ktSAPV7SIwyMHWyLYHhCt2.&_di_=f3otqiam0vb9fjvlu14shis536al5gdrgj2v60mv2fo0cvrtof10

Proposta didàctica pel desenvolupament de la CDA

Hola a tothom!!

Avui us portem una proposta d’activitat didàctica de l’àmbit de medi en què també fomentem el desenvolupament d’una competència digital. 

 

Competència de l’àmbit digital 1.1. Navegar, cercar i filtrar dades, informació i continguts digitals. 

Competència de l’àmbit de medi: Analitzar críticament les causes i conseqüències de la intervenció humana en l’entorn integrant els vessants social, econòmic, cultural, tecnològic i ambiental definits en els objectius de desenvolupament sostenible, per tal de promoure la capacitat d’afrontar els problemes, aportar solucions i actuar de manera individual i col·laborativa en la seva resolució, posant en pràctica hàbits de vida i de consum responsable i sostenible.

 

En aquest cas, ens trobem en una aula de 5è de primària, de 20 alumnes, i la sessió que exposarem es duu a terme a la tarda, amb una durada d’1 hora i 30 minuts.

 

En aquesta sessió, demanem a l’alumnat que cerquin informació sobre els animals en perill d’extinció: causes i accions per revertir la seva situació. Per a fer-ho, els agrupem en 5 equips de 4 que treballaran seguint l’estructura cooperativa 1-2-4, començant directament en el 2. És a dir, cada equip tindrà 2 portàtils, i començaran la cerca per parelles. Aquesta cerca estarà guiada per un seguit de preguntes que els ajudaran a enfocar la cerca. Cada 

equip cercarà informació sobre una d’aquestes espècies: ós polar, orangutan de Borneo, lleopard de les neus, linx ibèric, pingüins de Galàpagos.

Una vegada cada parella hagi completat la guia, ho comentarà amb l’altra parella de l’equip per contrastar la informació i obtenir una versió final. Amb tota la informació, els demanarem que elaborin una petita infografia amb Canva que hauran de presentar als seus companys i companyes. Per a elaborar la infografia comptaran amb part d’aquesta sessió i una altra sessió, al final de la qual es faran les presentacions. 

Number Mania

Hola!! Aprofito aquest article per presentar-me a través del meu “Number Mania”.https://docs.google.com/presentation/d/1hBnIK7qHRqmBJ82fBa9WpdnPkut9oZXQDoHhPCdJPqY/edit#slide=id.g1c2892b9139_0_32

Em dic Laia Sorribes i tinc 37 anys. Tinc 2 Graus, el de Mestra en Educació Primària i també sóc llicenciada en Administració i Direcció d’Empreses.

Tinc 2 fills, de 2 i 4 anys, i fa 3 anys que visc a Berga. Abans vivia a Barcelona.

Fins aviat!!