EXPOSICIÓ BENET ROSELL GRAVATS MANDORLA

L’espai expositiu MURART de l’institut Giola mostra l’obra de l’artista Benet Rossell amb la col·lecció de gravats Mandorla, el llibre d’artista Mandorla i la mostra de vídeo art Mandorla Ignis.

La inauguració es va celebrarar el dimecres 26 d’octubre, a les 18.00h, amb la participació del compositor Isam Alegre que interpretarà en directe la peça “The Polyarnik”.

Benet Rossell (Àger, Lleida, 23 d’octubre del 1937/ Barcelona, 21 d’agost del 2016) va ser un artista multidisciplinari. La música, la pintura, escultura, gravat, poesia, teatre, cinema… no tenien secrets per a una ment oberta a qualsevol sensibilitat artística.

En la dècada del 50 del segle XX, va estudiar Dret, Economia i Sociologia, però no en va exercir cap. Quan va arribar a París l’any 1963  per donar una conferència sobre economia, decideix canviar-ho tot per dedicar-se en cor i ànima a l’art.

Entre els anys 1967 i 68 viatja per l’Índia i el Nepal on es familiaritza amb els aspectes més simbòlics de les religions d’aquells llunyans indrets.

A finals dels 60, amb Antoni Miralda, Jaume Xifra i Joan Rabascall assentaran les bases de l’art conceptual català (entenem per art conceptual aquell en que la idea és més important que la obra).

El nostre Institut s’omple de goig al disposar d’obres d’en Benet en tres formats diferents: un llibre d’artista titulat “Mandorla” (s’anomena llibre d’artista, a aquells llibres on un artista dibuixa, escriu, etc sobre algun tema i es fa una tirada molt petita. A vegades d’un sol llibre. En aquest cas un escriptor, Manuel Vázquez Montalbán, dedica un extens poema  al Benet Rossell), un film “Mandorla Ignis”. I 8 gravats (titulats també “Mandorla).

Però què és una mandorla (en català màndorla)? En italià (tal i com ho utilitza Benet Rossell) és una ametlla. I té un simbolisme medieval profund. la màndorla  (ametlla mística o vesica piscis en llatí) és un marc o aurèola en forma de dos cercles que intersequen de forma que la circumferència d’un passa pel centre de l’altre on s’insereixen personatges sagrats.

Les màndorles d’en Benet són diametralment oposades a aquest concepte. No hi apareixen personatges sagrats sinó multitud d’éssers diminuts que corren o ballen o interactuen entre ells a tota velocitat. Capgira el sentit. Ja no hi ha misticisme… hi ha rauxa. Molta rauxa.

CÈSAR ALEGRE . Coordinador de Promoció de Centre

Cristina Giorgi, dona de Benet Rosell

Cristina Giorgi, dona de Benet Rosell

Etiquetes:,

Comments are closed.