Llibres sobre horticultura ecològica

Ara ja fa un cert temps vaig recomanar en  aquest bloc el llibre de Jordi Puig Roca, L’hort del segon origen (veure http://www.editorialbarcino.cat/index.php/l-hort-del-segon-origen.html). Un llibre de divulgació extens i bàsic, penso, en la biblioteca de qualsevol persona que treballi en horts ecològics. Bàsic perquè no tan sols ens parla de com plantar i tenir cura de plantes i arbres, sinó també de quines espècies millor. És un llibre que va molt bé pels horticultors ecològics de Catalunya, ja que ens parla de les moltes varietats de hortalisses i arbres fruiters que hi ha a Catalunya, on es poden trobar i quan plantar.

La divulgació, però, no està a l’abast de tothom. Divulgar no és copiar i enganxar d’altres llibres. Divulgar es posar en llenguatge assequible allò que un sap. Pel general la bona divulgació, com en el cas de Jordi Puig, significa fer senzill tot allò que a una persona li ha portat anys d’investigació, de recerca, de treball. Divulgar no significa “rebaixar el nivell”, ans el contrari significa fer-ho assequible a tothom mantenint “el nivell”. Per tant vol dir que la qualitat del divulgat ha de ser excel·lent ja que va adreçada a un públic no entès. Això implica tenir cura de que es parla, com es tracta, de no fomentar errors conceptuals, de que les imatges no indueixin a cap error. És a dir, poder més feina que un article per especialistes on la gent ja coneix de que va i on per tant moltes coses es donen per suposades. Sempre he insistit en que els llibres de text de divulgació han de ser rigorosos perquè molta gent els agafa com si fossin “paraula de Déu”.

Faig aquesta introducció per parlar-vos de dos llibres, de pretensions més modestes que el llibre de Jordi Puig, però importants per al  públic al qual van dirigits. Si el llibre de Jordi Puig va destinat a persones interessades o dedicades al món de l’horticultura i amb uns certs coneixements, els dos llibres en qüestió s’adrecen al món escolar. I això és important perquè és a l’escola on tenim el planter dels nous artífexs d’un món més just i curós amb el medi ambient. Són els infants d’avui els que  hauran de lluitar per un món millor i per tant son als qui hem de dotar de coneixements, actituds i valors.

Els dos llibre han sigut escrits en col·laboració, per la Marta Gimeno que és una de les professores del cicle agrari del nostre centre. A més, també és la persona amb la qual imparteixo la matèria d’hort ecològic als alumnes de 2n d’ESO (i gairebé a tot l’institut perquè tothom hi passa a donar un cop d’ull o ajudar de tant en tant).

La Marta no és una neòfita en el tema. Si xafardegeu a internet podeu trobar:

“Viajera incansable, Marta es ingeniera agrónoma. Premiada por Bancaja con el proyecto “Construcción de un Huerto de ocio en Meliana”. Máster en gestión y promoción para el desarrollo local. Profesora de “Sembra en Saó” impartiendo clases de huertos ecológicos y jardineria sostenible en diferentes centros de Valencia. Técnica del centro de estudios rurales y agricultura internacional (CERAI). Coordinadora de la Agencia Española de Cooperación Internacional y Desarrollo (AECID). Ha participado en numerosas jornadas y cursos entorno a la cooperación, jardineria y agricultura ecológica”

“La Marta, nascuda a Museros el segle passat i filla de llauradors, sempre li va agradar anar al camp a ajudar els seus pares. Quan va arribar l’hora d’estudiar a la universitat va haver de deixar el seu poble i va marxar cap al sud, a Oriola, i des d’aleshores no ha parat de conèixer persones i viure a altres ciutats com Tolosa, Còrdova, Barcelona i, ara, Llinars del Vallès. Actualment és professora d’un cicle d’Agropecuàries allí, a l’institut del poble, on capacita als futurs llauradors en el conreu d’hortalisses i fruiters i en la cria d’animals, tot des d’una vessant agroecològica i sociocràtica.”

Del resultat de tota aquesta experiència naixen els dos llibres que ha publicat i que penso que són bàsics per a la biblioteca d’un centre on es treballi l’hort escolar per el rigor i a la vegada la facilitat de lectura. Ambdós aporten moltes idees per poder fer un projecte d’hort a l’escola.

L'HORTET A L'ESCOLA -LIBRO-

La ressenya dels dos llibres es pot trobar a http://dolcarevolucio.cat/botiga/es/libros/2714-l-hortet-a-l-escola-llibre-.html i http://www.eixamedicions.com/index.php?module=llibre&id=673.

Que els gaudiu i us serveixen per treballar per un món millor.

Ferran Claudin

Podeu veure aquest article també  a Les Ciències en Bloc

Etiquetes:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *