ADÉU DESEMBRE, HOLA 2021!!

Deixem enrere el mes de desembre, i amb aquest, l’any 2020, un any de canvis, reptes i de superació personal. S’acosten unes dates de goig i màgia, les quals acostumem a gaudir amb les persones que més estimem… Aquest any la celebració d’aquests dies de festivitat seran, si més no, peculiars, però no vol dir que no es pugui gaudir d’ells com sempre, o més i tot!

Exprimiu el màxim el temps, els moments de joia, la companyia, les bones converses i deixeu enrere les preocupacions. Aprofiteu per compartir, conèixer-vos a vosaltres mateixos com també als altres… però sobretot, desconnecteu, i gaudiu d’aquestes dates tan assenyalades amb les mesures de seguretat adients per tal de reprendre l’any amb salut i joia.

Tot l’equip de la Llar d’Infants els Plançons us desitgem, de tot cor, unes molt bones vacances i una bona entrada a aquest 2021, que tot i que mirem amb recel, segur que ens aportarà grates sorpreses i esperem que somnis complerts…

ELS ÀPATS

De qui és aquest pitet?

Els hàbits i les rutines són un aspecte essencial a treballar en les etapes primerenques dels infants, ja que els permet adquirir (de manera progressiva) més autonomia, alhora que propicia la socialització com també la construcció positiva del seu autoconcepte.

A la llar, es dóna resposta als diferents hàbits i rutines com són: la higiene, la son i l’alimentació. Es vetlla doncs perquè quan sorgeixin aquests, es desenvolupin en entorns tranquils i segurs, esdevenint en moments plaents i facilitadors per establir vincles efectius entre educadores i infants.

Així doncs, i per establir vincles efectius més sòlids, a la llar els Plançons, els àpats es porten a terme amb les educadores de referència, les quals acompanyen els nens i nenes, en aquestes estones, involucrant alhora a l’infant, de forma activa, en aquest hàbit i rutina.

Els àpats es porten a terme en un espai específic i és un moment en què se’n deriven molts aprenentatges, com són:

  • Associacions.
  • La socialització entre iguals i adults.
  • L’autonomia personal.
  • La posada en pràctica d’habilitats motrius (motricitat fina i gruixuda), com són la correcta postura corporal -seure a la cadira, cames endavant- com també agafar els coberts per abastar-se d’aliment.
  • Normes de comportament social – no cridar a la taula, no donar cops, esperar el torn-.

Així doncs hem de considerar els hàbits i rutines no com a una seqüenciació de fets i accions automatitzades, sinó com procés d’acompanyament, respecte, estima i facilitadors del desenvolupament harmònic de l’autonomia infantil.

“Dime y lo Olvido, enseñame y lo recuerdo, involúcrame y lo aprendo” Benjamin Franklin.

LA CREATIVITAT I EL JOC

Una torre molt alta, un avió, un cotxe, un amagatall, un tresor, una sorpresa, … Què és? Una capsa de cartó.

Sovint caiem en l’error de pensar que els nens i nenes, com més joguines i variades tinguin,  més contents i millor s’ho passaran… però no us ha passat mai d’obrir un regal i que els vostres fills i filles juguin amb l’embolcall? Que es fascinin amb els colors, esquincin el paper, juguin amb la caixa, …

És a partir d’aquesta mirada reflexiva que, des de la llar, fem propostes amb diferent material per tal de descobrir les seves possibilitats. En aquest cas, és a partir d’introduir en diferents espais, unes capses de cartó.

El joc que se’n deriva a conseqüència de la descoberta i manipulació d’aquest material, entre d’altres, és la descoberta d’habilitats motrius (entrant i sortint de les caixes, arrossegant-les, pujant-hi a sobre, apilant-les, …), la socialització entre infants i la creativitat i imaginació que en sorgeix.

I com que una imatge val més que mil paraules, us adjuntem un petit recull d’aquests moments …

Us recomanem un conte d’Antoinette Portis, No és una caixa, que precisament, posa de manifest la creativitat i imaginació, que es desenvolupa en els infants, quan aquests interactuen i juguen  amb un material tan comú com és una caixa de cartó.

“S’haurien de tenir poques joguines però bones. Una joguina bona és aquella que, sense ser res concret pot ser-ho tot”. Francesco Tonucci.

Hola, món!

Ens enorgullim d’inaugurar la nova pàgina web dels Plançons, la llar d’infants de Fontcoberta. El canvi s’ha portat a terme per oferir una pàgina web més moderna, corporativa, intuïtiva, minimalista, simplificada, amb els continguts actualitzats i noves seccions. Aquests nous apartats pretenen facilitar la comunicació entre visitants i la llar d’infants els Plançons.

Així doncs, com a novetat, a la web trobareu “qui som”, que pretén presentar el personal actiu i actualitzat; els “horaris i serveis” com també el “menú mensual”, el qual s’actualitzarà mensualment.

Esperem que aquest canvi el visqueu amb la mateixa il·lusió que nosaltres i us invitem a participar mitjançant comentaris i/o aportacions!!

Atentament,

L’equip educatiu de la Llar d’Infants els Plançons.