COLÒNIES DELTA DE L’EBRE – Últim dia

I no us penseu que ens havíem oblidat de l’últim dia, però ens estàvem recuperant de totes les emocions viscudes i els moments que hem passat junts.

Per les fotos segur que heu vist que el darrer dia vam viatjar en un vaixell (tot per nosaltres) fins a la Desembocadura del Riu Ebre. Durant el viatge, vam observar els diferents paisatges.

Després, vam aprofitar per fer petites compres per casa.

I vam acabar amb un magnífic dinar de comiat!

Després vam pujar de nou a l’autobús per tornar cap a Gurb.

Si voleu veure les fotos, podeu fer clic aquí!

COLÒNIES DELTA DE L’EBRE – Segon dia

Segon dia de colònies superat!

Avui hem començat el matí pedalant des del pont de Lo Passador, que uneix les comarques del Baix Ebre i el Montsià fins a l’Illa de Gràcia, que actualment és una illa privada. Durant la pedalada hem pogut veure els tarongers i diverses aus típiques del Delta.

Després de la pedalada, hem tornat a anar cap a la piscina, on ens hem pogut treure de sobre la calor enganxosa del matí.

A la tarda hem tingut l’oportunitat de posar-nos dins un camp d’arròs, on hem sembrat. A alguns ens ha agradat la sensació dels peus al fang, però d’altres no tant.

I com no podria ser d’una altra manera, la tarda l’hem acabat a la platja de Riumar. Però avui l’aventura ha estat una altra, ja que les onades ens ho han deixat tot xop. Que no us estranyi si trobeu sorra dins la maleta…

Per acabar el dia, hem ballat a la disco tot tipus de cançons fins a cansar-nos!!!

Si voleu veure les fotos, podeu fer clic aquí!

COLÒNIES DELTA DE L’EBRE – Primer dia

Primer dia de colònies superat!

Hem començat el matí fent 3 horetes d’autobús que ens han passat prou ràpid. Ja veureu que a les fotos fem bona cara i hem sabut trobar la manera de distreure’ns.

Només arribar a l’hotel, ens hem instal·lat i hem anat cap a la piscina, o la “bassa” com diuen els del Delta. Que bé se’ns ha posat la remullada per fer passar la calor!

A la tarda ens hem desplaçat fins a Lo Mas de la Cuixota, que està a prop de la típica Caseta de Fusta. Allà hem pujat a les barquetes de perxar. Mica en mica hem anat trobant el truc per moure’ns entremig dels canyissars.

La tarda l’hem acabat a la platja de Riumar. Tot i que la sorra se’ns ha posat per tot arreu, ens ho hem passat molt bé.

Per acabar el dia, hem jugat a un bingo musical!!!

Si voleu veure les fotos, podeu fer clic aquí!

INTERCANVI DE JOCS AMB LA GENT GRAN

Fa uns dies vam compartir una estona de jocs amb alguns usuaris del casal de la gent gran de Gurb.

Abans de la visita, ens vam distribuir en grups, que vam fer aleatòriament i barrejant-nos les dues classes, i vam fer propostes de jocs per explicar als avis. També vam preparar algunes preguntes per fer i conèixer-los una mica més.

Quan van arribar, els avis es van distribuir en els diferents grups. A cada grup n’hi havia 1 o 2. Llavors, els vam fer les preguntes que havíem preparat i els vam explicar el joc que havíem escollit.

Vam passar una tarda molt entretinguda i vam recollir moltes anècdotes. Us en compartim algunes:

En Joan era molt enrotllat i sempre volia guanyar i si perdia, ens posàvem tots a riure del que feia.  La Montse, també era molt enrotllada i  ens explicava les experiències de quan era petita, Vam riure molt amb ells. 

 

Ens ho vam passar molt bé. La Carme no parava de xerrar i d’explicar-nos anècdotes. La Maria Teresa era més calmada, però també xerrava molt. Ens van ensenyar a ballar sardanes i nosaltres els vam ensenyar a jugar a un joc de taula “The Mind”.

 

Amb la Carme, quan vam jugar al “The Mind” no ens enteníem i vam acabar jugant al “Rummi clàssic”.

 

A l’escola que anava en Josep només hi havia nens. A més, les joguines se les construïen ells mateixos (les pilotes les feien amb draps).

 

La Pilar era mestra i havia treballat a la nostra escola. Ens va explicar que jugava amb les “muñecas recortables”.

 

L’Antoni i la Dolors ens van explicar que si es portaven malament a l’escola els obligaven a anar-hi els diumenges. A més, quan feien faltes, les havien de copiar 100 vegades com a mínim!

Ja tenim ganes del concert que estem preparant pel 29 de maig, ja que segurament ens retrobarem.

Va ser una gran experiència!

ENS VISITA EN JORDI MOLAS

Ahir, dia 8 de maig, vam tenir una visita molt especial, en Jordi Molas. En Jordi va patir una lesió medul·lar jugant a rugbi que l’hi va afectar les quatre extremitats. 

Ens va explicar com fa les rutines de cada dia. També ens va explicar com pujava i baixava del cotxe i mentre ens ho explicava el vam ajudar a fer les dues coses.

Vam compartir més de dues hores amb ell i ens va explicar tota la seva vida, quins esports practicava i les persones que l’han ajudat més al llarg de tots aquests anys. 

A més, ens va ensenyar un tros del seu documental i el llibre que va escriure per tal d’explicar els diferents entrebancs amb què s’ha anat trobant i també com els ha intentat superar i quines persones l’han ajudat a aconseguir arribar fins a on és ara. 

Va ser una visita que ens va impactar molt a tots i totes, ja que ens va fer reflexionar sobre com tractem a les persones, l’empatia, l’amistat i el no rendir-se mai. Explicant la seva experiència ens va fer reflexionar sobre el fet que pot passar a qualsevol i que per això és imprescindible tractar als altres com ens agradaria que ens tractessin a nosaltres. 

Segur que no ho oblidarem mai!

Gràcies Jordi!

 

PARELLES LECTORES 6è – I3

Durant la setmana de St. Jordi ens hem tornat a trobar  amb els nostres germans i germanes d’I3 per poder fer l’activitat de parelles lectores.  

Aquesta vegada hem anat a la biblioteca per escollir un conte que creguéssim que agradaria al nostre germà petit. Un cop l’hem triat, l’hem llegit i després, entre tots dos, hem decidit quin dibuix faríem relacionat amb el conte. 

Ha estat molt divertit, ja que hem pogut xerrar i dibuixar. Ens hem pogut ensenyar coses i hem après molt els uns dels altres.

Per cert, han quedat uns dibuixos col·laboratius super xulos!!

 

 

SORTIDA A BORGONYÀ I MANLLEU

El divendres dia 12 d’abril vam anar a la colònia tèxtil de Borgonyà. A Borgonyà, la vida era diferent de les altres colònies, ja que tenien més bones condicions que a les altres colònies: Treballaven a partir dels catorze anys en lloc dels dotze, només havien de treballar 8 hores en comptes de 16 hores i les mares que acabaven de parir, tenien tres setmanes de baixa. També hi havia la casa cuna, la llar d’infants del poble,  que anava molt bé per a les famílies amb fills petits, el consultori mèdic, l’economat, l’antiga botiga del poble, l’escola, el teatre casino, l’església, la zona esportiva…

En aquella fàbrica, construïda l’any 1895 i tancada l’any 2000, hi produïen fil per cosir, per a les rodes dels cotxes i per altres coses. Era un fil molt resistent i molt venut arreu del món. El fabricaven l’empresa Fabra i Coats, una corporació formada per dues famílies, la Fabra, de Sant Andreu de Barcelona, i la Coats, d’Escòcia. 

A la ruta, ens van explicar moltes curiositats de la fàbrica i del poble, com per exemple que hi havia hagut un accident amb una bomba d’aigua i que Borgonyà va ser un dels primers llocs de Catalunya a on es va jugar a futbol. El partit va ser Sant Andreu de Barcelona contra Borgonyà i Borgonyà va perdre. 

A la fàbrica, el cap, pagava les cases de tots els treballadors i segons la jerarquia, els hi comprava una casa més luxosa i més cara o menys. Allà vàrem veure la casa de l’administrador i vam poder entrar a la casa d’un treballador de la fàbrica. I no només vam veure una casa, sinó que també vàrem poder presenciar el consultori mèdic en persona! Allà dins vam veure la sala de radiografies, la sala de parts i les vacunes i medicines que existien antigament.

Després de veure tota la colònia, vam anar amb autobús fins al Museu del Ter. Està situat a Manlleu i allà vam presenciar una explicació teatralitzada feta per en Quim. Al museu vam veure la turbina que feia entrar l’aigua a les fàbriques per fer anar la maquinària, un camió de bombers antic, la ballarina, etc.

Després vam dinar al costat del museu en unes taules que hi havia i quan vàrem acabar, vam travessar un pont d’allà al costat.

Ens ho vam passar d’allò més bé!

TALLERS DE MATES

Us volem explicar que durant aquest trimestre hem començat els Tallers de mates!

Les mestres ens han preparat uns racons amb material per fer activitats molt divertides i poder aprendre conceptes de mates: polígons, geometria, estadística, coordenades, orientació i algun joc matemàtic per fer-ho més divertit.

Els tallers els fem els dilluns a la tarda i ens barregem els alumnes de les dues classes en 9 tallers diferents.  

Després de cada taller, ens apuntem amb una graella amb qui hem anat per així no repetir de companys en el següent. 

Al final de cada taller, abans de marxar hem d’omplir un document que l’anomenem “tiquet de sortida”, que serveix per reflexionar com ens ha anat el taller: què hem après, que no hem entès, si podem millorar.

És una altra manera de fer mates i és molt divertit!

 

XERRADA SOBRE EDUCACIÓ SEXUAL

El dia 1 de febrer, va venir a l’escola una noia que es deia Sílvia Catalan a fer-nos una xerrada sobre Educació Sexual.

Més o menys una setmana abans que vingués, la Montse i l’Alba ens van fer escriure dubtes i preguntes que volguéssim per fer-li a la Sílvia sobre aquest tema i les vam posar en una bústia.      

Ens va explicar moltíssimes coses interessants i ens va resoldre molts dubtes, però volem destacar: 

  • Que ens va explicar el funcionament de l’aparell sexual de les dones i dels homes.
  • Va donar molta importància al fet que quan fóssim més grans i estiguéssim amb una altra persona hem de sentir plaer i gaudi.
  • També va voler deixar molt clar que si nosaltres tenim ganes d’estimar una persona i l’altra persona no vol, no la podem obligar.
  • I finalment va donar molta importància, que en les relacions sexuals no hi ha només la penetració, sinó que hi ha moltes maneres de gaudir. 

Ens va explicar moltes més coses i l’hora de la xerrada se’ns va fer curta. No va tenir temps de contestar totes les preguntes que li havíem fet i ens va fer arribar un vídeo amb totes les respostes.  

 

VISITA A LA BIBLIOTECA PILARIN BAYÉS

El dia 15 i 16 de gener els alumnes de 6è, vam anar a biblioteca Pilarin Bayés.

A les 9:30 h vam marxar caminant fins allà, i a les 10:30 h ja hi érem.

Quan vam ser allà, una noia ens va fer una visita guiada per totes les instal·lacions de la biblioteca. A la primera planta hi havia els llibres i contes més infantils, a la segona llibres més adequats pels alumnes de l’institut i a la tercera ja era per a gent adulta. Per acabar la visita guiada, ens va ensenyar la planta subterrània, on hi havia una sala per escoltar música i un estudi de gravació. 

Finalment, ens van deixar 45 min per llegir i agafar un llibre de préstec per emportar-nos i teníem un mes per tornar-lo. Després vam tornar a l’escola amb autobús per arribar a temps a l’hora de dinar. 

Ens ho vam passar genial!