SORTIDA A FOLGUEROLES

El dia 3 de novembre vam anar d’excursió a Folgueroles per fer una descoberta del poble i una visita guiada al museu d’en Jacint Verdaguer. 

Vam marxar de l’escola amb l’autocar aproximadament a 2/4 de 10 i vam arribar a Folgueroles de seguida, ja que era molt a prop. 

Ens van venir a rebre la Marta i la Pilar, les guies del museu. Ens van acompanyar durant tota la sortida. Primer ens van guiar pel museu explicant-nos moltes coses d’en Jacint Verdaguer: on va néixer, a què es dedicava i ens van parlar d’alguna de les seves obres. També vam poder veure com era la casa abans: la seva habitació, la cuina, la comuna…

I després de fer una pausa per esmorzar, vam poder fer un joc de pistes per tot el poble de Folgueroles que ens havien preparat. Havíem de saber contestar algunes preguntes sobre en Jacint Verdaguer per trobar la solució als diferents reptes que se’ns plantejaven. 

Ja estàvem força cansats i la gana ens feia córrer i com que feia força vent, vam decidir dinar i tornar cap a l’escola on vam poder jugar una estona al pati. Va ser una sortida molt divertida, especialment el joc de pistes! 

ACTIVITATS AMB I3

Com cada any, els alumnes de 6è tenim el privilegi de poder fer activitats amb els nens d’I3, els més petits de l’escola.  A cada alumne/a de 6è se’ns assigna un germà/na petit/a.

El primer dia que els vam conèixer alguns tenien vergonya, però a poc a poc ens van anar coneixent més, i ara ja ens ho passem molt bé tots junts.

Ara mateix, sempre que ens toca el pati de fora el carrer, els anem a veure i ens ho passem molt bé. 

Algunes de les activitats que farem durant l’any són: parelles lectores, sortides (com la Castanyada), ajudar-los a fer la carta dels reis, celebrar la festa de carnestoltes junts, anar a despertar-los al migdia, compartir un dia de psicomotricitat…

 

TALLER DE RESOLUCIÓ DE CONFLICTES

Aquest any hem fet un taller de resolució de conflictes.

Ha vingut una noia que es diu Eva i ens ha donat estratègies per saber gestionar els conflictes. També ens ha explicat com afrontar-los sense violència verbal ni física i a reflexionar quan tenim algun problema.

A través de diferents activitats i jocs, hem pogut anar aprenent diferents aspectes relacionats amb els conflictes. La veritat és que ens ho hem passat molt bé fent aquestes activitats. Clicant a les imatges podeu veure algunes fotos.

EXPERIMENTS

Aquest trimestre hem estat estudiant el tema de l’energia i hem fet diferents experiments amb grups cooperatius. Us n’expliquem alguns.

 Experiment 1 : Electricitat estàtica

Primer vam agafar un globus i el vam inflar, el vam fregar amb llana i després el vàrem apropar a diferents productes: sucre, papers de seda, cartolines, cabells… i vam veure com s’enganxava a causa de l’electricitat estàtica. 

Experiment 2: Construcció d’un circuit elèctric

Cada grup havia de construir un circuit elèctric amb els diferents materials que teníem: cables elèctrics, pila, bombeta, porta bombeta… L’objectiu era que aconseguíssim fer-lo funcionar i que s’encengués la bombeta del circuit. I tots ho vam aconseguir!

Experiment 3: Materials conductors i aïllants. 

Amb el circuit ja construït, vam mirar quins materials eren conductors i quins materials eren aïllants de l’electricitat.  

Experiment 4: El fenomen ondulatori de la refracció de l’energia lluminosa.

Vam agafar un got i el vam omplir d’aigua. A continuació vam dibuixar en un paper una fletxa i la vam posar darrere el got de manera que quan mires es veu la fletxa del revés. Després, finalment vam posar un llapis a dintre el got ple d’aigua i ens vam adonar que el llapis semblava que canviava de direcció!  

XERRADA DELS MOSSOS D’ESQUADRA

Us expliquem la xerrada que ens van venir a fer els mossos d’esquadra el dia 22 d’octubre. 

El tema va ser el de l’assetjament entre iguals (“bullying” i “ciber bullying). Ens van explicar diversos casos d’assetjament, un d’ells en forma de còmic. També ens van comentar com actuar si rebíem alguna foto o un vídeo inadequat o algun “meme” d’alguna persona o company. 

Van dir-nos que sempre, sempre, sempre,  hem d’ajudar als companys que ho estan passant malament i si no sabem com fer-ho, hem de demanar ajuda als mestres, als pares, o a persones de confiança…

Va ser una xerrada molt interessant, important i molt útil. Esperem que ens serveixi al llarg de la nostra vida i que s’acabi l’assetjament.

Al final de la xerrada, ens van ensenyar tot el material que portaven al seu cinturó i també ens van ensenyar com distingir de quin “grau era” cada agent, és a dir, en quin nivell d’importància estava situat cada mosso.

ENS PRESENTEM

Aquest any, com ja sabeu som el curs de 6è, i per conèixer-nos millor entre nosaltres, hem fet una presentació amb un text que explica coses de nosaltres i una foto.  Uns dies abans d’escriure el text, ens van fer portar el nostre objecte preferit a l’escola per fer-nos una foto. Podíem portar objectes com: pilotes, joguines, fotos…

En aquest text hem hagut d’explicar: com ens diem, quants anys tenim, a on vivim, si tenim germans, quin esport fem, de què treballen els nostres pares, quins són els nostres amics…

Aquí us deixem l’enllaç de les presentacions de tots els nens i nenes per tal que ens pugueu conèixer una mica més bé. 

                              ENLLAÇ PRESENTACIÓ 6è A

                              ENLLAÇ PRESENTACIÓ 6è B

 

 

 

Voleu saber qui som? Doncs ens presentem!

Hola a tothom, som els nens i nenes de 6è A, ara els més grans de l’escola juntament amb els de 6è B.

Com cada any, escollim entre tots i totes el nom de la classe. A 6è, havíem de triar un monument important d’Espanya o d’Europa, però no podia ser de Catalunya. Seguint aquestes indicacions, hem decidit que som la classe de la Catedral de Sant Basili, situada a Rússia. 

Aquest any som 18 alumnes, els mateixos que l’any passat, però fent un curs més. Som 8 nenes i 10 nens i ens diem Keila, Pol B, Judit, Gerard, Martina, Aran, Pol G, Arnau, Laia, Roger, Martí, Mateu, Gil, Jordina, Júlia, Arlet, Mireia i Oriol.

La nostra tutora és l’Alba i també tenim la Montse, que ens fa mates i projecte; la Maria Carme, mestra d’anglès, català i castellà; la Mireia, que ens fa música; en Sergio, amb qui fem educació física i informàtica, i la Judith Formiga que ens fa suport. 

Enguany fem 6è i farem moltes activitats diferents que abans no fèiem com per exemple: SEP, megafonia, pastorets, cuidar els pollets i ser els germans grans dels nens i nenes d’I3.

També anirem d’excursió a la casa Museu Verdaguer, visitarem l’Institut de Gurb, anirem a la biblioteca Pilarín Bayés de Vic, coneixerem la colònia de Borgonyà i… el més esperat, el viatge de final d’Etapa al Delta de l’Ebre!

Haurem de fer activitats per aconseguir diners i abaratir el viatge: la llumeneta de Nadal, el mercat del trasto i la venda de ponsèties i roses.

Dit això, esperem que 6è sigui un curs que puguem aprendre molt amb tots els i les mestres, divertir-nos molt i gaudir de l’últim curs a l’escola. 

Adeu i salutacions de part dels nens i nenes de 6è A.

ÚLTIM CURS DE PRIMÀRIA

Hola a tothom,

Som els nens i nenes de 6è B de Les Escoles de Gurb. En total som 17 alumnes, 9 nens i 8 nenes. Aquest curs estem molt feliços de fer 6è, ja que som els més grans de l’escola. Som la classe de la Fontana Di Trevi, un monument important de la ciutat de Roma. 

Estem molt contents dels mestres que tenim: la Montse Segalés com a tutora i la Mireia, en Sergio i la Carme que ens fan les assignatures de Música, Ed. física i  Anglès. També entren a l’aula a  fer suport l’Alba i la Judith Formiga. 

Aquest any farem activitats molt divertides: fer de germans grans dels nens i nenes d’i3, organitzar els Pastorets, treballar per projectes, anar d’excursió, recaptar diners pel viatge de fi de curs. I a més a més, l’escola celebra el seu centenari i hi haurem de colaborar. 

Tenim moltes ganes d’anar de viatge de final d’Etapa al Delta de l’Ebre, ja que ens ho passarem genial!

Aquest és l’últim curs de primària i el volem gaudir moltíssim!!

Els alumnes de 6è B: Carla, Martina D., Maria, Jordina, Mariona, Gil, Cesc, Ignasi, Marc, Ferran D., Arnau, Ferran A., Jan Biel, Roger, Martina V., Clara, Sara.    

ABOCADOR D’ORÍS

Ahir, vam anar al dipòsit controlat (abocador) situat a Orís que rep els residus urbans que no es poden reciclar i que denominem fracció resta. Entrà en funcionament l’any 1995 i dóna servei a tots els municipis d’Osona i des de finals de 2006 també admet la fracció resta del Ripollès.

Què és i com funciona un dipòsit controlat?

Un dipòsit controlat és un espai on es dipositen els residus, de manera controlada seguint unes normes molt acurades que eviten els problemes de contaminació del medi ambient.

Un dipòsit rep els residus urbans que no es poden reciclar i que denominem fracció rebuig. Quan queda ple es clausura. Tot i que l’abocador ja no s’utilitzi, sempre més generarà lixiviats i biogàs que cal gestionar.

Com puc allargar la vida del meu dipòsit controlat?

Separa correctament els residus a casa.

. Diposita cada bossa al contenidor que li pertoca.

. Porta els residus especials a la deixalleria.

. Abans de llençar un aparell, assegura’t que no funciona.

Dóna una ‘segona vida’ a aquells productes que es poden reciclar: orgànics, paper, cartró, envasos lleugers, vidre i residus especials.