Sortida: elaboració de l’oli

El passat dia 20 de novembre els alumnes de tercer vam anar a Can Ribas, una casa de Colònies que hi ha a Bigues i Riells, perquè ens expliquessin el procés d’elaboració de l’oli d’oliva.
Només d’arribar, vam esmorzar i, després de jugar i córrer una mica perquè el menjar ens baixés, vam anar a fer la collita. Picàvem les branques de l’olivera amb pals i collíem les olives posant-les en un cistell. Un cop rentades, les vam passar per la trituradora, una màquina que el que fa és aixafar les olives per trencar els teixits i fer que surti l’oli que hi ha dins de la polpa. Aquest procés s’accelera encara més amb la batedora que és un recipient amb aigua calenta (50 o 60 graus) i unes pales que es mouen per fer que les gotes d’oli es desprenguin més fàcilment. Quan la pasta ja està a punt es posa en uns cabassos d’espart plans anomenats cofins i es premsa. El líquid que surt va a parar a uns dipòsits revestits de ceràmica anomenats trull, que és on es fa la separació de líquids per decantació. Per tal que l’oli quedi ben net i pur ha d’anar passant per una sèrie de bassetes fins a obtenir l’anomenat oli d’oliva verge extra. Abans de dur l’oli al magatzem, perquè reposi, cal mirar el seu grau d’acidesa que es mesura amb un aparell especial. Aquest emmagatzematge es porta a terme en uns contenidors que solen ser d’acer inoxidable.
L’estona ens va passar molt de pressa i de seguida va ser l’hora de dinar. Encara vam tenir temps, però, d’anar al laberint i jugar una estona. Us imagineu què vam menjar per postres? Doncs pa amb oli.
Després d’haver après moltes coses i amb la panxa ben plena, vam pujar a l’autocar per tornar de nou cap a la nostra escola. Va ser una sortida molt divertida i el temps ens va acompanyar.
Els alumnes de tercer

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *