La protecció de la salut i el benestar del nostre alumnat vinculada a les eines digitals

Hola companyes i companys!

Avui volia aprofitar per a compartir una reflexió sobre una competència digital del nou currículum.

Potser és una de les competències que semblen menys “pràctiques” a nivell digital, però considero que a dia d’avui és una de les més importants. Estic parlant de la competència 4.3 Protecció de la salut i del benestar. El nostre alumnat és nadiu digital, amb 7 o 8 anys ja tenen comptes a les xarxes socials, ja sigui Tiktok, Instagram… Aquestes xarxes estan plenes d’influencers o creadors de contingut, que mostren un estil de vida sovint molt diferent que el de les persones usuàries. Cada vegada veiem més casos de nens i nenes amb trastorns de la conducta alimentària, depressions, ansietat, etc., generats, en part, per uns estàndards impossibles d’assolir i per una comparació excessiva amb persones que mostren només el més bonic de la seva vida. Penso que en aquest entorn s’ha de potenciar molt l’educació emocional per tal que aprenguin a gestionar aquesta gran quantitat d’input que reben, valorar-se a ells i elles mateixos tal i com són i no comparar-se amb els altres. Per treballar aquesta competència hem d’actualitzar-nos, posar-nos a la seva pell i desenvolupar unitats didàctiques que parteixin de situacions reals, de casos reals d’adolescents amb qui el nostre alumnat pugui sentir-se identificat i influencers que elles i ells puguin conèixer.

Fins la propera!