Eines i estratègies digitals per desplegar el DUA

Hola companyes i companys!

Com ja sabem, el Disseny Universal per a l’Aprenentatge (DUA) és un document estructurat en principis, pautes i punts de verificació que ens serveix per a fer una valoració del grau d’inclusivitat de les propostes que fem a l’aula. Cal recordar que la inclusió no tracta de fer adaptacions d’una proposta o activitat “mare”, sinó que fa referència al plantejament d’activitats i propostes suficientment obertes i flexibles per tal que resultin accessibles per a tothom i en les quals tot el nostre alumnat pugui tenir èxit.

El DUA està estructurat en 3 principis (proporcionar múltiples maneres de representació, proporcionar múltiples maneres per a l’acció i l’expressió, i proporcionar múltiples maneres de comprometre’s). Cadascun d’aquests principis està dividit en pautes, que es poden valorar a partir d’un seguit de punts de verificació.

En aquest cas vinc a parlar-vos d’una eina digital que ens permet anar un pas més enllà en el punt de verificació 1.1, que pertany a la pauta “Proporcionar diverses opcions per a la percepció”. Concretament es tracta d’una tipografia que es pot descarregar i instal·lar en qualsevol ordinador, i que està dissenyada específicament per a facilitar la lectura a les persones amb dislèxia. La tipografia es diu OpenDyslexic. El fet que les lletres siguin més gruixudes en la part inferior (heaviness, li’n diuen) fa que sigui més fàcil per les persones amb dislexia capgirar les lletres verticalment. A més a més, aquesta tipografia també proporciona una major separació entre lletres (cal tenir en compte que això es pot modificar amb qualsevol tipografia, fet que també pot ser interessant), i incorpora característiques més diferenciadores en les lletres més conflictives, com poden ser la p, la b, la q, la d… Aquesta tipografia va ser creada l’any 2011 pel dissenyador d’aplicacions mòbils Abelardo González.

A continuació us deixo una imatge en què podeu veure una comparació de diferents tipografies, entre les quals s’hi troba OpenDyslexic.

Espero que us hagi semblat interessant.

Fins la propera!

Recerca: Canal educatiu de Youtube

Hola companyes i companys!

El canal educatiu del qual us vull parlar és HappyLearning. És un canal súper interessant pensat sobretot per infants de primària, tot i que també hi ha vídeos que poden ser interessants per infantil. A mi em resulta molt útil perquè em dona la tranquil·litat que són vídeos pensats per infants, i per tant utilitzen un vocabulari adequat. A més a més, cuiden molt l’estètica, l’entonació i la vocalització, etc. Hi ha vídeos de totes les temàtiques i tenen una durada curta i molt adequada per als infants. Com diuen en castellà: “lo bueno, si breve, dos veces bueno”.

Per altra banda, és molt interessant saber que HappyLearning té la seva pròpia pàgina web en què, a través d’una subscripció (pot subscriure-s’hi el centre educatiu directament, com en el meu cas), pots accedir a un munt de recursos: vídeos, fitxes, jocs interactius…

Us deixo l’enllaç al canal de Youtube perquè hi pugueu donar una ullada.

https://www.youtube.com/@HappyLearningEs/featured

Espero que us hagi semblat interessant.

Fins la propera!

Revisió d’una app del repositori mSchools Toolbox

Hola companyes i companys!

Avui us vull compartir una app que he trobat en el repositori mSchools Toolbox. L’app en qüestió es diu Piktochart. Us deixo una captura de pantalla de l’inici de l’app.

Aquesta app et permet, com podeu veure, fer diversos formats de document, com ara infografies, presentacions, posters, informes, flyers, etc. És interessant perquè és una interfície molt intuïtiva i crec que pot ser molt adequat per a introduir-la a primària. Per a posar-vos un exemple, he imaginat que volia fer una infografia. Quan escollim l’opció d’infografia veiem això:

Com podeu veure, hi ha un munt de plantilles que ens poden servir, i les tenim classificades per tipologia. Això ens ajuda molt a trobar ràpidament la plantilla que més ens encaixa, i evitem haver de crear la infografia de 0, ja que amb infants de primària pot ser molt complicat. Un cop hem escollit una plantilla anem a la part d’editar-la, que té aquest aspecte:

La limitació que li he trobat jo, tot i que segurament estigui equivocada i sigui jo que no he sabut trobar-ho, és que està en anglès i, en cas que es pugui canviar l’idioma, no és fàcilment accessible.

Fins la propera!

Cites dels webinars comentades

Hola companyes i companys,

Avui voldria comentar un parell de webinars que he vist sobre la propietat intel·lectual i la protecció de dades.

El primer tracta sobre la propietat intel·lectual i la ponent és la Yasmina Solé. Una de les frases que més em va cridar l’atenció va ser: “Que estigui publicat a Internet no vol dir que sigui de domini públic”. Crec que és un tema molt important i que com a docents hem de recalcar molt a les aules, ja que l’alumnat, en etapes incials de l’educació, com ara l’educació primària i l’educació secundària, encara estan massa acostumats a buscar quelcom per Internet i utilitzar-ho directament, sense fixar-se en la font (hi ha moltes fonts que no són fiables i ens poden proporcionar informació falsa) i sense citar-la.

El segon webinar tracta sobre la protecció de dades, i la ponent és la Rosa Parrilla. M’agradaria comentar dues frases que em van resultar interessants. La primera és que “Les dades personals són qualsevol cosa que pugui permetre identificar directa o indirectament a una persona”. Em va semblar interessant ja que a primer cop d’ull no considerem que hi ha tantes coses que poden fer identificable una persona. Per exemple, he vist moltes vegades, en comptes d’Instagram privats de docents, que comparteixen una conversa amb l’alumnat enfocant-se a ells mateixos amb la càmera, de manera que no es veu l’alumnat, només se’l sent. Però és que la veu és quelcom que fa identificable la persona i, per tant, això no es pot fer. La segona frase que voldria comentar és que la Llei d’Educació de Catalunya ja ens proporciona el dret d’utilitzar les dades personals de l’alumnat, sempre i quan “només fem servir les dades adequades, pertinents i necessàries per a la finalitat educativa i orientadora”. Això vol dir que no ens cal el consentiment de la família, per exemple, per a grabar l’alumnat fent una presentació oral per a poder-los avaluar després, ja que forma part de la finalitat educativa, però sí que ens cal per a compartir una imatge a l’Instagram de l’escola. I recordar, sobretot, que l’autorització dels drets d’imatge és única i exclusivament per a les xarxes i plataformes de l’escola, no per al compte privat del docent.

Espero que us hagi semblat interessant.

Fins la propera!

La protecció de la salut i el benestar del nostre alumnat vinculada a les eines digitals

Hola companyes i companys!

Avui volia aprofitar per a compartir una reflexió sobre una competència digital del nou currículum.

Potser és una de les competències que semblen menys “pràctiques” a nivell digital, però considero que a dia d’avui és una de les més importants. Estic parlant de la competència 4.3 Protecció de la salut i del benestar. El nostre alumnat és nadiu digital, amb 7 o 8 anys ja tenen comptes a les xarxes socials, ja sigui Tiktok, Instagram… Aquestes xarxes estan plenes d’influencers o creadors de contingut, que mostren un estil de vida sovint molt diferent que el de les persones usuàries. Cada vegada veiem més casos de nens i nenes amb trastorns de la conducta alimentària, depressions, ansietat, etc., generats, en part, per uns estàndards impossibles d’assolir i per una comparació excessiva amb persones que mostren només el més bonic de la seva vida. Penso que en aquest entorn s’ha de potenciar molt l’educació emocional per tal que aprenguin a gestionar aquesta gran quantitat d’input que reben, valorar-se a ells i elles mateixos tal i com són i no comparar-se amb els altres. Per treballar aquesta competència hem d’actualitzar-nos, posar-nos a la seva pell i desenvolupar unitats didàctiques que parteixin de situacions reals, de casos reals d’adolescents amb qui el nostre alumnat pugui sentir-se identificat i influencers que elles i ells puguin conèixer.

Fins la propera!

Reflexió SELFIE for Teachers

Hola companyes i companys!

Avui us comparteixo els resultats que he obtingut en l’autodiagnosi SELFIE for teachers. 

Els resultats que he obtingut no m’han sorprès gaire. Sincerament, crec que tot i formar part d’una generació que ha crescut en un entorn força digital, els meus coneixements no són gaire extensius, i la meva pràctica tampoc. Sí que és cert que faig un ús particular força extens de les eines digitals, i estan molt incorporades a la meva vida diària, però són eines senzilles. Aquestes eines senzilles les utilitzo també per a desenvolupar la meva tasca docent, però és cert que no tinc massa tendència a incorporar-les a les meves unitats didàctiques. Evidentment, tot depèn de amb què ho comparis. Sí que incorporo eines digitals a les unitats didàctiques que preparo, però soc conscient que existeixen infinites possibilitats que desconec i que no exploto suficientment. M’agradaria, mica a mica, anar coneixent més eines, aplicacions, etc. que poden multiplicar exponencialment les possibilitats a la meva aula, i anar-me animant a introduir-les.

Fins la propera!

Proposta didàctica pel desenvolupament de la CDA

Hola companys i companyes!

Avui us porto una proposta d’activitat didàctica de l’àmbit de medi en què també fomentem el desenvolupament d’una competència digital, que he desenvolupat juntament amb els meus companys Gerard Barrera i Laia Sorribes.

Competència de l’àmbit digital 1.1. Navegar, cercar i filtrar dades, informació i continguts digitals. 

Competència de l’àmbit de medi: Analitzar críticament les causes i conseqüències de la intervenció humana en l’entorn integrant els vessants social, econòmic, cultural, tecnològic i ambiental definits en els objectius de desenvolupament sostenible, per tal de promoure la capacitat d’afrontar els problemes, aportar solucions i actuar de manera individual i col·laborativa en la seva resolució, posant en pràctica hàbits de vida i de consum responsable i sostenible.

En aquest cas, ens trobem en una aula de 5è de primària, de 20 alumnes, i la sessió que exposarem es duu a terme a la tarda, amb una durada d’1 hora i 30 minuts.

En aquesta sessió, demanem a l’alumnat que cerquin informació sobre els animals en perill d’extinció: causes i accions per revertir la seva situació. Per a fer-ho, els agrupem en 5 equips de 4 que treballaran seguint l’estructura cooperativa 1-2-4, començant directament en el 2. És a dir, cada equip tindrà 2 portàtils, i començaran la cerca per parelles. Aquesta cerca estarà guiada per un seguit de preguntes que els ajudaran a enfocar la cerca. Cada equip cercarà informació sobre una d’aquestes espècies: ós polar, orangutan de Borneo, lleopard de les neus, linx ibèric, pingüins de Galàpagos.

Una vegada cada parella hagi completat la guia, ho comentarà amb l’altra parella de l’equip per contrastar la informació i obtenir una versió final. Amb tota la informació, els demanarem que elaborin una petita infografia amb Canva que hauran de presentar als seus companys i companyes. Per a elaborar la infografia comptaran amb part d’aquesta sessió i una altra sessió, al final de la qual es faran les presentacions.

Espero que us hagi semblat interessant!

Fins la propera!

Aplicacions didàctiques de La meva XTEC

Hola a totes! En aquesta entrada us porto un videotutorial d’una aplicació de Google que podem utilitzar amb el nostre compte d’XTEC que ens pot ser molt útil com a mestres. Concretament estic parlant de programar l’enviament de correus electrònics. Això ens pot servir per poder respondre correus a l’hora que volguem però que el destinatari el rebi en una hora raonable del nostre horari laboral. Espero que us sembli útil!

Fins la propera!