Hola companyes i companys!
Com ja sabem, el Disseny Universal per a l’Aprenentatge (DUA) és un document estructurat en principis, pautes i punts de verificació que ens serveix per a fer una valoració del grau d’inclusivitat de les propostes que fem a l’aula. Cal recordar que la inclusió no tracta de fer adaptacions d’una proposta o activitat “mare”, sinó que fa referència al plantejament d’activitats i propostes suficientment obertes i flexibles per tal que resultin accessibles per a tothom i en les quals tot el nostre alumnat pugui tenir èxit.
El DUA està estructurat en 3 principis (proporcionar múltiples maneres de representació, proporcionar múltiples maneres per a l’acció i l’expressió, i proporcionar múltiples maneres de comprometre’s). Cadascun d’aquests principis està dividit en pautes, que es poden valorar a partir d’un seguit de punts de verificació.
En aquest cas vinc a parlar-vos d’una eina digital que ens permet anar un pas més enllà en el punt de verificació 1.1, que pertany a la pauta “Proporcionar diverses opcions per a la percepció”. Concretament es tracta d’una tipografia que es pot descarregar i instal·lar en qualsevol ordinador, i que està dissenyada específicament per a facilitar la lectura a les persones amb dislèxia. La tipografia es diu OpenDyslexic. El fet que les lletres siguin més gruixudes en la part inferior (heaviness, li’n diuen) fa que sigui més fàcil per les persones amb dislexia capgirar les lletres verticalment. A més a més, aquesta tipografia també proporciona una major separació entre lletres (cal tenir en compte que això es pot modificar amb qualsevol tipografia, fet que també pot ser interessant), i incorpora característiques més diferenciadores en les lletres més conflictives, com poden ser la p, la b, la q, la d… Aquesta tipografia va ser creada l’any 2011 pel dissenyador d’aplicacions mòbils Abelardo González.
A continuació us deixo una imatge en què podeu veure una comparació de diferents tipografies, entre les quals s’hi troba OpenDyslexic.
Espero que us hagi semblat interessant.
Fins la propera!