Dia Internacional de les Matemàtiques, el dia Pi

El Mmaca (Museu de matemàtiques de Catalunya)

Celebra el Dia Internacional de les Matemàtiques, el dia Pi, amb l’emissió d’una conferència col·lectiva amb diferents visions sobre el número Pi.

L’emissió es farà pel seu canal de Youtube demà dia 14 de març a les 3:14. No podia ser en un altre dia ni hora. (3/14 3:14)

Us convidem a veure’l.

Pi-Xerrada 2021

 

Bon any 2021!

Des del departament de matemàtiques us desitgem un BON ANY 2021! Esperem que vingui ple d’abraçades.

Per anar escalfant els motors us poso el problema que crea cada any el professor Ignasi del Blanco per felicitar l’any nou  i que es troba publicat al web del Cesire (àmbit matemàtic).

Heu de col·locar les xifres de l’1 al 9 a les nou caselles de color de manera que es compleixin les condicions següents:

 • El resultat de la primera fila és 100
 • Totes les xifres a col·locar estan ordenades de petita a gran excepte el subtrahend de la primera fila
 • l resultat de la fila quarta és superior en una unitat al de la fila segona

Ah! I, per cert, feliç fila cinquena!

Setmana de la Ciència al Cosmocaixa

El Cosmocaixa ens fa arribar aquesta informació.

SETMANA DE LA CIÈNCIA 2020, A COSMOCAIXA
CosmoCaixa s’afegeix a la celebració de la Setmana de la Ciència 2020 i et convida a unes jornades de portes obertes. Els dies 18, 19, 25 i 26 de novembre, de 16 a 20 h, podràs gaudir de l’exposició “Print3D”, la Sala Univers, el Bosc Inundat i el Mur Geològic de manera gratuïta, acompanyat pels nostres educadors i amb totes les mesures de seguretat.

La capacitat és limitada. Per poder assistir-hi et recomanem reservar les entrades on-line en la franja horària que prefereixis.

Reservar entrades

 

El truc de TikTok

Fa uns dies em va arribar a través d’un alumne un vídeo de TIkTok d’un professor rus que ensenyava a sumar fraccions amb diferents denominadors d’una manera molt senzilla. Tant senzilla que sembla impossible que els professors ens capfiquem en ensenyar-ho d’una altra manera. Serà que els russos son més llestos?

Molts vídeos amb el mateix truc es poden trobar al youtube.

Li’n diuen el mètode de la papallona (pel dibuix que queda un cop fas el procès). Si us hi fixeu en tots els exemples que trobareu, inclòs el del professor rus de TikTok, els denominadors compleixen que el seu màxim comú divisor és 1, és a dir, no tenen factors en comú.

La papallona s’estampa estrepitosament si en el denominador hi tenim un 35 i un 5, per exemple. Segons aquest mètode hauríem de posar un 175 de denominador, i amb el mètode del mínim comú múltiple hi posarem un 35. Es pot fer amb la papallona? Sí, però els números que surten son molt més grans del necessari i segurament haurem d’entretenir-nos a simplificar més sovint.

La tècnica de calcular el mínim comú múltiple, optimitza el procès. És clar, però, que cal aprendre a calcular-lo i a pensar una mica. Quin mal hi ha?

Lurdes

Benvinguts al curs 20-21

Des del departament de Matemàtiques us donem al benvinguda al curs 20-21.

De moment us informen de les activitats que es fan entorn a les matemàtiques arreu de Catalunya i que recull el CESIRE (àmbit de matemàtiques CREAMAT)

FORMACIÓ i JORNADES

 • Els dies 13, 14 i 15 de Novembre de 2020 es celebrarà el congrés d’Educació matemàtica C2EM 2020, que en aquesta edició tindrà un format virtual. El congrés acollirà aportacions de professorat des de l’etapa d’infantil fins a la universitat. També hi haurà espais de debat i altres propostes que permeten la interacció amb els participants. Des del CESIRE estem segurs que serà l’esdeveniment més important de l’educació matemàtica d’els propers anys, i us animem a participar-hi.  Inscripcions i més informació.
 • El proper dissabte 3 d’Octubre es celebrarà la III Jornada STEM a l’Espai, dedicada a l’intercanvi d’experiències didàctiques relacionades amb l’univers i l’espai. La jornada tindrà un format virtual. Es celebra bianualment dins el marc de la Setmana mundial de l’espai. Inscripcions i més informació.
 • Durant el confinament des del CESIRE es van fer dos cursos telemàtics enfocats a les competències matemàtiques. Podeu accedir a les sessions de formació en obert
 • Al web del CESIRE de l’àmbit de matemàtiques hi trobareu altres informacions, a mesura que les universitats respectives les vagin publicant, sobre les xerrades-taller de la FME-UPC, la Facultat de Matemàtiques i informàtica de la UB, o els Dissabtes de Matemàtiques de la UAB, així com d’altres jornades sobre ensenyament de les matemàtiques, cursos de formació, etc.

ACTIVITATS PER ALUMNAT

 • Us convidem a consultar, per tal d’organitzar el curs, el nostre calendari d’activitats matemàtiques per a alumnat on teniu una relació dels diferents concursos matemàtics, tallers, etc. que es realitzen al llarg de l’any (calendari de concursoscalendari de tallers i calendari de premis).
 • La FEEMCAT organitza de nou el Programa Bojos per les matemàtiques, curs adreçat a l’alumnat de 1r de batxillerat. (més informació).
 • La primera setmana d’octubre s’obrirà la inscripció al vídeoMAT 2020 .Us animem a utilitzar els vídeos a classe i sobretot a participar amb els vostres alumnes en aquesta edició. Ben aviat us enviarem un correu específic amb més informacions (Web vídeoMAT)
 • Ja podeu descarregar el Calendari matemàtic 2020-21 elaborat per Societat d’Educació Matemàtica Al-Khwarizmi (descàrrega)
 • S’ha obert la inscripció a visites i tallers del MMACA a la seva seu de Cornellà, que aquest any es complementa amb una àmplia oferta de tallers per fer al vostre centre. També convé estar atents a altres activitats del MMACA (tallers, exposicions, xerrades…) seguint el seu web  o compte de twitter (@MMACA_cat).
 • El Centmat (Centre  d’Aprenentatge CientíficoMatemàtic de les Illes Balears) ens fa tres propostes interessants a través del seu canal de youtube:
  • Pim-pam-mates. Activitats per educació infantil i primària.
  • Contagiant idees. Per fer des de casa.
  • MSI: Maths Scene Investigation. Vídeo-reptes per alumnes de secundària.
 • A la web del Cangur aniran actualitzant la informació sobre la celebració de la prova, que es preveu pel 18 de març de 2021. Trobareu més informació sobre el TeleCangur,  l’Olitele, els Problemes a l’esprint, la Marató de problemes o l’Olimpíada Matemàtica al web del Cangur (enllaç).
 • El proper 17 de setembre BubblyMaths organitza la Global Math Lesson 2020, una lliçó sobre estadística i salut, adreçada a nenes i nens de tot el món. La lliçó tindrà una durada de 30 minuts i en aquesta edició es centra en la figura de Florence Nithingale, de qui celebrem el 200 aniversari del naixement. La lliçó s’acompanya una proposta d’activitat d’aula: Un role-play al que pot participar tot l’alumnat, des de l’aula o des de casa. (enllaç)