Ja podeu consultar les solucions del problema del mes de març i de febrer.
El d’abril ja es a punt. Animeu-vos a fer-lo.
Ja podeu consultar les solucions del problema del mes de març i de febrer.
El d’abril ja es a punt. Animeu-vos a fer-lo.
El Mmaca (Museu de matemàtiques de Catalunya)
Celebra el Dia Internacional de les Matemàtiques, el dia Pi, amb l’emissió d’una conferència col·lectiva amb diferents visions sobre el número Pi.
L’emissió es farà pel seu canal de Youtube demà dia 14 de març a les 3:14. No podia ser en un altre dia ni hora. (3/14 3:14)
Us convidem a veure’l.
Des del departament de matemàtiques us desitgem un BON ANY 2021! Esperem que vingui ple d’abraçades.
Per anar escalfant els motors us poso el problema que crea cada any el professor Ignasi del Blanco per felicitar l’any nou i que es troba publicat al web del Cesire (àmbit matemàtic).
Heu de col·locar les xifres de l’1 al 9 a les nou caselles de color de manera que es compleixin les condicions següents:
El Cosmocaixa ens fa arribar aquesta informació.
SETMANA DE LA CIÈNCIA 2020, A COSMOCAIXA
CosmoCaixa s’afegeix a la celebració de la Setmana de la Ciència 2020 i et convida a unes jornades de portes obertes. Els dies 18, 19, 25 i 26 de novembre, de 16 a 20 h, podràs gaudir de l’exposició “Print3D”, la Sala Univers, el Bosc Inundat i el Mur Geològic de manera gratuïta, acompanyat pels nostres educadors i amb totes les mesures de seguretat.
La capacitat és limitada. Per poder assistir-hi et recomanem reservar les entrades on-line en la franja horària que prefereixis.
Fa uns dies em va arribar a través d’un alumne un vídeo de TIkTok d’un professor rus que ensenyava a sumar fraccions amb diferents denominadors d’una manera molt senzilla. Tant senzilla que sembla impossible que els professors ens capfiquem en ensenyar-ho d’una altra manera. Serà que els russos son més llestos?
Molts vídeos amb el mateix truc es poden trobar al youtube.
Li’n diuen el mètode de la papallona (pel dibuix que queda un cop fas el procès). Si us hi fixeu en tots els exemples que trobareu, inclòs el del professor rus de TikTok, els denominadors compleixen que el seu màxim comú divisor és 1, és a dir, no tenen factors en comú.
La papallona s’estampa estrepitosament si en el denominador hi tenim un 35 i un 5, per exemple. Segons aquest mètode hauríem de posar un 175 de denominador, i amb el mètode del mínim comú múltiple hi posarem un 35. Es pot fer amb la papallona? Sí, però els números que surten son molt més grans del necessari i segurament haurem d’entretenir-nos a simplificar més sovint.
La tècnica de calcular el mínim comú múltiple, optimitza el procès. És clar, però, que cal aprendre a calcular-lo i a pensar una mica. Quin mal hi ha?
Lurdes
Des del departament de Matemàtiques us donem al benvinguda al curs 20-21.
De moment us informen de les activitats que es fan entorn a les matemàtiques arreu de Catalunya i que recull el CESIRE (àmbit de matemàtiques CREAMAT)
FORMACIÓ i JORNADES
ACTIVITATS PER ALUMNAT