D’on venim

La fàbrica

La fàbrica

Antigament l’espai que ocupa aquest centre era una indústria de seda, d’aquí el seu nom. Està ubicada en un espai rehabilitat que és patrimoni històric de la ciutat, i que es va aconseguir després d’una llarga reivindicació veïnal a finals dels anys setanta. La fàbrica tèxtil de La Sedeta va ser edificada per l’empresa Pujol i Casacuberta, societat creada l’any 1899. L’any 1915 hi treballaven uns quatre-cents obrers i obreres del barri. Va ser una de les primeres indústries d’Europa en produir, amb telers mecànics, teixits de seda cruaShantung“. D’aquesta activitat procedeix el popular nom de La Sedeta tot i que també produïa teixits de llana.

La fàbrica

La fàbrica

“La Sedeta per al barri” va ser una campanya popular de llarg recorregut. L’any 1953 havia començat el trasllat de l’antiga fàbrica fora del casc urbà, els veïns de la zona es van proposar recuperar per a ús públic (quasi 7.000 metres quadrats d’extensió).

El 26 de maig de 1978, a primera hora del matí, es va enderrocar la xemeneia de l’antiga fàbrica: “Volem equipaments”, “Pisos no” i “La Sedeta per al barri”. Finalment la reivindicació va tenir els primers fruits, ja que l’Ajuntament de Barcelona va adquirir el solar a finals de 1978. L’octubre de 1980, el Consell del districte va netejar el solar i va pagar una tanca per protegir-lo.

L’edifici és un clar exemple de l’arquitectura industrial de principis de segle. El projecte respectava el plantejament general del conjunt arquitectònic i proposava de reconstruir només allò que estava en mal estat. Els espais exteriors es van habilitar com a pati escolar i plaça pública. Es van conservar les façanes de les ales de l’antiga fàbrica que donaven als carrers de la Indústria i de Sicília, que es van convertir en l’actual Escola, l’Institut i el Centre Cívic. Es va conservar la façana del carrer de Sant Antoni Ma Claret, darrere la qual es troba un amfiteatre i la plaça pública. La urbanització i recuperació de l’edifici industrial i la seva plaça, van portar l’obra a ser finalista del premi FAD d’arquitectura l’any 1983.

L’any 1982 es va inaugurar l’Escola La Sedeta. Va començar el segle com una fàbrica i es va acabar com a una escola de vuit unitats d’EGB, amb parvulari (P.4 i P.5).

Un any després (1983) es va inaugurar l’Institut de Batxillerat La Sedeta.

En 1982 es va inaugurar l’edifici destinat a centre cívic i només es va restaurar, ja que les naus de l’antiga fàbrica responien a una bona construcció.

L’estiu de l’any 2006, i després d’una llarga reivindicació tant d’ambdós centres com del barri es va dur a terme la reforma integral del pati que compartim amb l’Institut.

Amb quasi 40 anys en funcionament, desitgem poder continuar molts anys més amb la mateixa força.