2.7 La Gastronomia Dominicana

dominicana_comida

La cuina autòctona de la República Dominicana consisteix en receptes camperoles elaborades amb ingredients senzills. Els dominicans són poc donats a tastar coses noves, així que prefereixen la cuina casolana. La cuina de qualitat es concentra a Santo Domingo, a on els restaurants presenten tota la gamma de sabors internacionals.

Algunes de les receptes més típiques de la República Dominicana són les següents:

Entre els esmorzars destaca el “mangú”; puré de  plàtan amainat amb oli d’oliva que  a vegades acompanyen amb  formatge. També és un esmorzar molt típic la sopa de mondango, guisat  de calls amb all i tomàquet.

El pollastre fregit o rostit i el porc rostit són plats molt típics. Normalment acompanyats per arròs blanc o mongetes negres. 

La bandera nacional és considerat per molts dominicans com el plat nacional. Esta compost de carn de vedella tallada a tires i adobada, guarnida amb arròs, mongetes vermelles, plàtan fregit i amanida. Plat molt representatiu del país.

La carn de “chivo”esta present a moltes receptes, i durant el període de vacances  aquesta carn es adobada amb rom i especies.

Entre els acompanyaments podem destacar; la “batata” un moniato rostit, i el plàtan fregit tallat a tires, que acostumen a menjar entre hores o com a aperitiu. 

Com correspon a un país insular,no pot faltar el peix. El preferit a les taules dominicanes és el mer , el qual acostumen a preparar bullit i amb alls.

Els dominicans també adoren el “lambí”, un cargol marí, que preparen o bé en escabetx o guisat amb alls i tomàquet . Aquest és un plat que acostumen a servir-s’ho calent.

Una altre recepta que podem destacar són “los pastelitos”. Són petites empanades farcides de carn picada de vedella, pollastre o formatge, que acostumen a menjar com a primer plat.

A  la majoria dels  pobles de la República Dominicana, a la bora de les carreteres, es venen fruites tropicals com la “chinola” més coneguda com el “maracuyá”, cocos, pinyes, etc… Amb totes les quals es preparen  batuts elaborats amb llet o aigua. Es evident que un país amb tants conreus de  fruits, ha de destacar per una gastronomia elaborada amb fuites.

De la canya de sucre s’obtenen els excel·lents roms de la República Dominicana com; Barceló, Brugal i Bermudez . Una altre beguda típica és “ el aguardiente de caña”, un licor blanc i barato que entre els dominicans es coneix com el licor dels treballadors.

Els dominicans també beuen cervesa. La anomenada “President”, elaborada al país constitueix  una font d’orgull nacional.

Però la copa preferida dels dominicans, sense dubte, és el “ mamajuana”, un licor afrodisíac d’elaboració casera, que cura tots els mals segons els dominicans. Preparat amb trossos de fusta, pals, fulles i arrels diverses macerades amb rom.         

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *