L’hora de dinar

Pel grup de Geganters, l’hora del dinar, a més de satisfer una de les necessitats bàsiques com és menjar, també és un acte de creixement personal, col·lectiu i social.

Durant aquestes estones a més d’adquirir hàbits d’autonomia, afavorint i respectant al màxim la iniciativa i la capacitat pròpia de cada nen i nena; també es donen situacions on adquirir de diversos aprenentatges.

A l’hora de preparar-se per dinar, els nens i nenes participen activament de totes les tasques a fer, rentant-se les mans, parant taula, anant a la cuina a buscar el seu dinar, posant-se l’aigua, compartint la gerra amb els companys/es, escurant els plats i endreçant les seves coses. 

Procurem en tot moment un ambient amable i acollidor on els infants es trobin a gust i on sentint respectades les seves necessitats de menjar, entenent que han de poder prendre les seves pròpies decisions, tals com: vull menjar sol, no vull menjar més, vull beure aigua…

També s’inicien relacions amb els iguals i es comparteixen complicitats, rialles i converses interessants, que fan de l’estona del dinar una estona de coneixença entre iguals i de passar-ho bé.

A més de ser un bon moment per establir relacions de confiança entre iguals; l’hora de dinar esdevé un espai d’aprenentatge important. Algunes de les tasques que es porten a terme permeten als infants treballar treballar diferents aspectes matemàtics i motrius, com ara:

  • Posar una cullera i forquilla per cada  nen o nena
  • El got està ple, està buit 
  • Els plats nets van a un lloc, els bruts en un altre
  • Portar el plat ple mantenint l’equilibri
  • Classificar les deixalles per posar-les en el contenidor corresponent
  • Posar el pitet dins la bossa

Reptes que una vegada assolits potencien l’autonomia i l’autoestima dels infants.

Moments tots que formen part de les vivències, que dia a dia es donen entre les petites grans personetes al nostre espai de menjador, i que fan que per grans i petits sigui una estona per estar encara més a prop els uns dels altres.

 

 “La relació amb l’infant, es construeix durant les atencions individuals (canvi de bolquers, el menjar, rentar la cara, les mans…) Només quan el nen/a està satisfet, amb un tracte amorós i atent per part de la mare, el pare o l’educadora, sols llavors l’infant petit es mourà i explorarà el mon amb alegria.”

                                                                                    Emmi Pikler

 

 

 

Ariadna Riera

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *