L’hora del descans

Dormir és una activitat essencial en els infants.

 

Els grups de 1 a 2 anys, els Bastoners i els Grallers, es porta a terme de la següent manera:

Les necessitats individuals de descans de cada infant són respectades, i mentre hi ha qui no té tanta necessitat de son, n’hi ha d’altres que necessiten dormir diverses vegades durant el matí i després dels àpats.

Pel que fa als més petits, cada infant disposa d’un llit de baranes amb el seu objecte personal: el xumet, una mocador, un peluix molt significatiu per a ell, etc. Quan l’infant té son, se’l posa adormir i se li fa l’acompanyament que necessiti en aquell moment, com ara: moixaines, cançons o simplement el gest d’una abraçada.

A l’aula dels Grallers (infants de 0-1), en la que els infants ja es desplacen sols, gatejant o caminant, la nostra filosofia d’escola basada en el moviment lliure i la capacitat dels nens i nenes de reconèixer les necessitats pròpies, ens porta a respectar els seus temps i ritmes; per tant, deixem que siguin ells els que escullin en quin moment necessiten descans.

Cada infant disposa del seu matalàs amb els seus objectes personals, a l’espai del dormitori. Aquest, no el trobem alçat sinó que està damunt la mateixa superfície del terra. Això permet que siguin ells mateixos els que s’hi desplacin autònomament i que quan es desperten puguin abandonar l’espai per ells sols, sense dependre que un adult els vagi a buscar.

El fet de tenir un espai de descans on poden accedir de manera autònoma, fa que moltes vegades també i accedeixin només per allunyar-se una estona dels llocs on hi ha més moviment, fomentant així l’autonomia en la presa de decisions. 

“L’infant que ha augmentat la seva pròpia independència amb l’adquisició de noves capacitats, només pot desenvolupar-se normalment si té llibertat d’acció.“

Maria Montessori 

 

Raquel Blancafort i Lurdes Torres

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *