Evidentment es tracta d’una minoria, però mentre encara hi hagi gent que utilitzi l’esport de manera lesiva cap els nens/es, al meu parer, un, ja és multitud.
VULL UN NEN/A GRAN 2a. Part
NO T’AGRADA EL FUTBOL?
VULL UN NEN/A GRAN 1a. Part
GUIRIGALL
guirigall: m. [LC] Confusió de molts que parlen, criden, etc., alhora.
EL PERQUÈ DE TOT PLEGAT
L’esport és una eina pedagògica molt potent, especialment durant la infància, i hauria de ser una font d’autoestima pels nens/es; un lloc on es poguessin posar a prova les seves virtuts, progressos i limitacions; un espai de socialització; i en definitiva, un lloc on poder créixer com a persones.
LA PILOTA ÉS L’EXCUSA
La pilota és l’excusa pretén ser un lloc de reflexió i de cerca de recursos per tota aquella gent, que s’estima l’esport base i l’entén com un gran mitjà per educar en valors. L’esport ens brinda una ocasió excel·lent per transmetre tot un seguit de capacitats als nens i nenes com són: el sacrifici, la companyonia, el respecte, la tolerància, la cooperació,la perseverança, l’acceptació, l’auto coneixement…. Entre moltes d’altres qualitats i que es troben contraposades amb l’egoisme, la queixa, el pessimisme, l’enveja, la falta de respecte, la ignorància, la mandra, l’ immobilisme…Que també formen part de les nostres vides i que juntament amb les expectatives, positives o negatives, que dipositen els pares/mares sobre els nens/es que practiquen un esport i del tarannà de les institucions de les quals formen part. Fan de tot això un còctel amb una mescla molt complicada d’equilibrar, per tots aquells/es que avui en dia dediquen hores i hores del seu temps de manera altruista o semi altruista, a educar en valors amb l’excusa d’una pilota.
Una de les dificultats que es presenten en molts esports són la falta d’adaptacions de les competicions, reglamentació, material, mides etc…
Massa sovint s’equiparen els esports d’alta competició dels adults amb els dels més menuts i no tant menuts. No es separa amb prou determinació el món dels adults del dels nens/es i això fa que es traspassin certes vicissituds que provoquen frustració i falta de motivació dels nens/es que practiquen algun esport. Una d’elles és la competitivitat, avui en dia tots els nens/es han de ser competitius,jo mateix estic d’acord amb aquesta afirmació. Però no amb tot el preu que comporta mal aplicada en l’esport base. Perquè s’acostuma a associar competitivitat amb guanyar, i la derrota amb frustració i falta de motivació. I amb pro d’aquesta falsa competitivitat es fa el que sigui per guanyar.
Fer equips separant els “bons” i els “dolents”, donar menys minuts a alguns jugadors/es, fer-los jugar els anomenats minuts de les escombraries, donar-los un rol secundari dintre dels seus equips, no apostar per un joc atractiu que afavoreixi el contacte de la pilota i l’associació continuada per a poder progressar amb la pilota, establir rols de manera prematura, el porter, l’extrem, el defensa…
En definitiva tot un seguit d’estímuls que van en contra de l’autoestima dels nens/es i de la tant anhelada competitivitat.
Per poder assolir-la s’han d’acompanyar les diferents etapes maduratives dels nens/es d’uns continguts esportius adequats per a cada edat i d’una competició amb un reglament que afavoreixi el seu desenvolupament i maduració com a esportistes.
Evidentment per això fa falta molta pedagogia i formació per ajudar als entrenadors, pares/mares i tothom qui forma part d’un entorn esportiu amb nens/es. Que l’esport ha de ser una font d’enriquiment i enfortiment de l’autoestima dels nens/es i no pas una font de frustració. No pas un lloc on hi dipositem totes les nostres pors i misèries, on hi projectem el que voldríem ser o el que no em pogut ser. Els nens/es tenen la necessitat de ser compresos pels adults i es per això que tenim la responsabilitat de guiar-los en la busca de la seva identitat i personalitat.