8 de març a Llengua i cultura gregues

El dia 8 de març és el dia internacional de la Dona, on tradicionalment s’han destacat diversos fets puntuals: la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857, l’incendi de la fàbrica Cotton o el de la Triangle Shirtwaist Company, de Nova York, el dia 25 de març de 1911.

Amb l’esclat de la Primera Guerra Mundial, la pau es convertí en el leitmotiv de les celebracions del Dia Internacional de la Dona. I el 8 de març (segons el nostre calendari) de 1917 les dones russes, que feia anys que també ho celebraven, van sortir al carrer en demanda d’aliments i pel retorn dels combatents. Aquest va ser l’inici del moviment que acabaria amb la dimissió del tsar i la proclamació de la República. A partir d’aquest moment, el Dia Internacional de la Dona quedà fixat en la data del 8 de març.

Reivindicació de millors condicions de treball i de vida, i de drets polítics i manifestacions en favor de la pau, són alguns dels temes que es troben en l’origen de la celebració del dia 8 de març com a Dia Internacional de la Dona.

Amb el ressorgiment del feminisme, a finals dels anys seixanta i setanta, tornà a implantar-se la celebració d’aquesta data, que van acabar de corroborar les Nacions Unides, el 1977, en declarar el 8 de març com a Dia Internacional de la Dona.

L’alumnat de Llengua i cultura gregues arrel del dia senyalat, han preguntat a classe, com vivien les dones a l’antiga Grècia, està clar que tenen petites pinzellades de sabers, però volen investigar, reflexionar i sobretot aprendre i transmetre aquest coneixement. Per tant, estem davant d’una situació d’aprenentatge idònia ja que se’ns planteja un repte.

Hauran d’investigar doncs en primer lloc, tot allò que està relacionat amb la vida privada a l’Antiga Grècia, és a dir, l’orgánització familiar,  la casa, l’escola, l’organització social i sobretot el tractament de la dona en les diverses polis gregues.

Article següent →

1 Comentari

Deixa un comentari