EINES,TEXTURES I GOMES D’ESBORRAR
LES EINES DE DIBUIXAR
Un cop al Taller de pintura, feu un clic a sobre l’eina Dibuixa . A la part inferior de la pantalla, apareix la safata amb les opcions de l’eina. Escolliu un color, fent clic a la paleta de colors
Proveu les diferents eines ( llapis, guix, ceres, retolador ), combinant-les amb les diferents opcions de gruix, i de formes. El punter adopta diferents formes segons l’eina triada.
LES TEXTURES DE PAPER
Podeu canviar la textura del fons de la vostra creació artística. Si després hi dibuixeu a sobre amb les Ceres, Retolador o Guix, veureu com es forma una imatge damunt de la textura.
Desplegueu el menú Agrega i escolliu l’opció Importar una textura de paper…
Seleccioneu una de les textures de la safata fent clic amb el ratolí. Dibuixeu un rectangle ple amb l’eina guix.
LES GOMES D’ESBORRAR
Si voleu fer algun retoc a la vostra creació artística, utilitzeu la goma petita Aquesta eina esborra allò que toqueu amb el punter del ratolí i en el seu lloc hi deixa un espai en blanc. La goma gran esborrarà tot el dibuix. Amb la goma petita podeu triar mida i forma.
Feu alguna prova
LES EINES DE PINTAR
LES EINES DE PINTAR
Amb les eines per pintar podeu aplicar un munt d’efectes realistes i surrealistes.
Feu un clic a sobre l’eina Pinta . i activeu, si no ho està, l’eina Pinzell, fent clic a sobre.
Proveu a pintar amb les diferents mides ( gruix ) i amb les opcions dels dos modes que ofereix el programa: el mode Realista i el mode Tocat de l’ala , que crea efectes molt variats
Aneu a la safata 04 de l’eina Pinzell, mitjançant les fletxes. Feu clic a l’opció de pintura Text ABC i desplaceu el punter del ratolí a l’àrea de dibuix. Mantenint premut el botó esquerre del ratolí, pinteu. Observeu que esteu pintant lletres. Amb aquesta opció les lletres esdevenen part de la imatge de fons. Un cop afegides a la vostra creació artística, no podeu canviar-les.
Podeu personalitzar aquesta opció. Per fer-ho:
Desplegueu el menú Eines i escolliu l’opció Editor de l’eina Text ABC… Us apareixerà una finestra diàleg, escriviu, per exemple Benvinguts al Kid Pix i posteriorment feu clic al botó Accepta.
Seleccioneu ara l’eina So artístic. Podreu usar el ratolí o la veu (amb un micròfon) per pintar efectes a la pàgina del Kid Pix.
Trieu el mode Desplaça amb el ratolí seleccionant la icona . Arrossega el so. Feu-hi clic i desplaceu el ratolí mentre parleu pel micròfon per crear diferents efectes.
Ara proveu el mode Mans lliures (sense ratolí) de la safata per activar l’efecte Pinta amb la veu. Parleu pel micròfon per veure les accions a la pàgina. Els efectes de so tindran lloc al centre de la pàgina, en forma de pauta de diferents colors (en funció de quina pauta heu seleccionat prèviament a la safata) i de diferents sons que provocaran efectes diferents. El ratolí no tindrà un impacte damunt d’aquest efecte.
Quan us acostumeu a pintar amb so, podeu provar d’usar un so diferent o unes sèries de sons a cada pàgina. Per exemple: trieu un poema i dieu una línia a cada nova pàgina usant l’opció Pinta amb so. A sota, l’escriviu amb l’alfabet dels segells. Obtindreu un fantàstic efecte visual del so de la poesia..
Per finalitzar exporteu la vostra creació en un fitxer Stand Alone Page (*.EXE) des del menú Fitxer | Exporta…
Aquest fitxer és un executable, per tant, per visualitzar el seu contingut no cal tenir instal·lat cap programa de dibuix.
La següent eina que provareu és l’Esprai.
Amb el mode Formes en 3D podeu dibuixar globus tridimensionals, llaminadures, formes o animalons. Amb els Pinzells animats podeu dibuixar globus, bombolles i criatures que ballen, volen, salten o es mouen amb gran rapidesa.
Utilitzeu el dos modes i pinteu amb diferents opcions de pintura.
Exporteu la vostra creació en format JPG des del menú Fitxer | Exporta.
LA MÀQUINA D’IDEES
Podeu començar amb una pàgina en blanc o usar la Màquina d’idees com si es tractés d’un llibre electrònic per pintar.
La màquina d’idees és una col·lecció de plantilles organitzades per àrees curriculars o temàtiques. Hi ha manualitats, projectes, calendaris, cartes i mapes
Feu un clic a sobre l’eina Màquina d’idees i trieu una imatge. Acoloriu-la utilitzant diferents opcions de l’eina Galleda Una vegada acolorida la imatge, la podeu imprimir des del menú Fitxer, opció Imprimeix…
A la finestra Imprimeix aquest dibuix, trobeu els diferents modes d’impressió que permet el programa:
• Pàgina sencera:
• Al revés: la imatge a pàgina sencera però invertida. (Podeu fer servir aquesta opció si voleu imprimir una imatge del Kid Pix per estampar, per exemple, el dibuix a una samarreta)
• Pòster. El Kid Pix imprimirà un tros de la vostra creació en cada full de paper. Després haureu d’enganxar els diferents trossos per formar el pòster. Podeu indicar 2 x 2 o 3 x 3.
LES EINES DE LA BIBLIOTECA: Adhesiu, Animació
ADHESIU
Feu clic a sobre l’eina Adhesiu
Escolliu-ne un i arrossegueu-lo a l’àrea de dibuix de la vostra creació anterior. Podeu desplaçar l’adhesiu fent clic al damunt i arrossegant-lo, canviar la mida i girar-lo de dalt a baix i d’esquerra dreta. Proveu.
El podeu esborrar fent clic al damunt i prement la tecla Supr.
Els Adhesius no esdevenen part de la imatge de fons si no és que els fusioneu. Per fusionar (integrar l’adhesiu a la imatge de fons), feu-hi clic al damunt i tot seguit desplegueu el menú Eines i escolliu l’opció Fusiona adhesius…Us apareixerà una finestra diàleg, feu clic al botó Selecciona, si voleu aplicar l’acció només a l’adhesiu seleccionat o a Tot (si teniu més d’un)
ANIMACIONS
Feu un clic a sobre l’eina Animacions.
Trieu-ne una i arrossegueu-la a l’àrea de dibuix de la vostra creació anterior. Per desplaçar-la, feu clic al damunt i desplaceu el punter del ratolí. Feu clic per deixar-la anar. Podeu canviar la mida.
Per poder visualitzar l’animació sense interrupcions, feu clic al botó . Per aturar-la, torneu a fer clic al mateix botó. Feu clic al botó per visualitzar-la amb interrupcions. Cada cop que feu clic, l’animació avançarà fins al quadre següent.
Si voleu eliminar una animació, feu-hi clic al damunt i premeu la tecla Supr.
Per visualitzar la vostra creació artística feu clic al botó Comença , cada animació de la pàgina cobrarà vida. Feu clic al botó Atura quan vulgueu fer una pausa.
LES EINES DE LA BIBLIOTECA: Segells de goma i sons
SEGELLS DE GOMA
Feu un clic sobre l’eina Segells de goma.
Escolliu un segell i a continuació cliqueu a la vostra creació artística. Una vegada estampat, podreu desfer aquesta acció mitjançant l’eina Desfer. No es poden esborrar.
Teniu tres mides per triar, però observeu que queden una mica pixelats si utilitzeu la més gran.
SONS
Feu un clic a sobre l’eina Sons.
Escolliu una carpeta i feu clic sobre les imatges. Podreu sentir els sons de la biblioteca. Trieu un so i arrossegueu-lo fins a l’àrea de dibuix.
Per escoltar el so afegit, feu clic a la icona . Si voleu aturar-lo, feu clic a Per esborrar un so afegit al dibuix, feu clic al botó Sense so
A més, el mateix programa permet:
• Importar un so (fitxer wav).
• Enregistrar so.
Per importar un so (fitxer wav) desplegueu el menú Agrega i escolliu l’opció Importar un so…
Us apreixerà la finestra diàleg. Cerqueu un fitxer amb extensió wav. Activeu la casella Afegeix també a la Biblioteca, si voleu utilitzar-lo en altres ocasions. Aquest so quedarà emmagatzemat a la biblioteca de sons, concretament a la carpeta Els meus sons.
Per tal d’enregistrar sons hauríeu de disposar d’un micròfon connectat a la placa de so.
Feu clic al botó Micròfon de la safata dels sons. Us apareixerà una nova safata. Feu clic al botó vermell per començar a enregistrar. El botó blau atura el procés.
Per escoltar el so premeu el botó verd. Per desar-lo, feu clic al botó desa i posteriorment li poseu un nom.
Torneu a la safata de sons fent clic al botó Micròfon. Feu clic a la zona de les carpetes, seleccioneu la carpeta Els meus sons, a la safata hauria d’aparèixer el vostre enregistrament.
Exportar la creació en format SWF
Podeu exportar una còpia de la vostra creació artística. D’aquesta manera, qualsevol usuari/ària que no tingui el programa Kid Pix podrà veure-la. A més, vosaltres mateixos podreu obrir-la amb un altre programa.
Accediu al menú Fitxer | Exporta…, a l’apartat Tipus: escolliu Flash File (*.swf), poseu-li un nom i per últim premeu el botó Desa.
L’EINA TEXT
L’eina de text permet afegir text a una creació, dibuixant un quadre de diàleg i escrivint el text, o afegint a la imatge els segells en forma de lletres, si es treballa al mode Menuts.
Feu clic a sobre l’eina Text . A la part inferior de la pantalla apareix la safata de text.
Feu clic al lloc de l’àrea de dibuix que voleu que us aparegui el quadre diàleg de text. Tot seguit escriviu el text a dins del quadre.
Quan el text es troba en un quadre de diàleg, podeu fer els següents procediments:
• Tipus de lletra i format:
Podeu canviar el tipus de lletra, la mida, l’estil i l’alineació. Useu l’eina Colors per canviar el color del text.
• Revisió ortogràfica:
Desplegueu el menú Eines i escolliu l’opció Ortografia… Si el Kid Pix troba una paraula desconeguda, podeu canviar la paraula o deixar-la. També permet afegir-la al vostre diccionari personal (perquè el Kid Pixla reconegui la propera vegada que aparegui), fent clic al botó Agrega.
• Audició del text escrit
Podeu escoltar el text escrit fent clic al botó Audició del Text.
En el cas que no l’escolteu, comproveu els altaveus. També podria ser que estigui desactivat l’audició del text en el programa. Aneu al menú Controls | Activa l’audició del text.
Si teniu més d’un quadre de text, podeu escoltar-los, des de dalt cap a baix i d’esquerra a dreta, fent clic al botó . Canvieu la veu d’audició des de la casella Veus.
Feu proves
L’eina Text al mode Menuts
Desplegueu el menú Controls i escolliu l’opció Activa el mode Menuts.
Feu clic a sobre l’eina Text . A la part inferior de la pantalla apareix la safata de text.
Feu clic a qualsevol lletra de la safata per escoltar com es diu. Si voleu veure més lletres i números, feu clic a les fletxes de la safata del text.
Feu clic a una lletra i arrossegueu el punter del ratolí fins l’àrea de dibuix per estampar-la. Les lletres esdevindran part de la imatge de fons. No podeu fer una revisió ortogràfica, canviar l’aparença del text o fer que el vostre ordinador expressi en àudio allò que heu escrit.
Si us equivoqueu podeu utilitzar l’eina Desfer .
Una vegada estampada, podeu acolorir-la utilitzant l’eina Galleda.
EINES: batedora i manipula
La Batedora barreja la vostra creació de forma automàtica. Podeu barrejar tota la creació amb la Megabatedora o únicament algunes parts amb la Minibatedora.
Feu clic a l’eina Batedora .Treballeu amb una creació amb una imatge de fons per veure millor l’efecte.
Feu clic a la Megabatedora i escolliu un motiu per barrejar tota la creació. Aneu canviant de motius i observeu les barreges.
Tot seguit, feu clic a la Minibatedora (aquesta barreja només l’àrea que arrossegueu amb el ratolí). Escolliu gruix i motius i divertiu-vos amb els resultats. Treballeu amb una creació amb una imatge de fons i un adhesiu
L’EINA MANIPULA
Useu l’eina Manipula per recollir elements i desplaçar-los, retallar-los, copiar-los i enganxar-los.
Feu un clic a sobre l’eina Manipula . Us apareixerà la safata, tot seguit, feu clic a la Mà.
Seleccioneu l’adhesiu que teniu a l’àrea de treball i feu clic al botó còpia . Tot seguit, feu clic al botó enganxa . Observeu que teniu una copia del mateix. Desplaceu-lo a un altre lloc, i li canvieu la mida.
Feu clic a l’eina Tisores, us apareixerà la safata de l’eina. Useu l’eina per retallar una part de la vostra creació artística i enganxar-la en un altre lloc. Feu clic a les diferents opcions i comproveu els resultats.
Per a més informació i ampliació:
http://www.xtec.es/satis/ra/kidpix/kidpix/index.htm