A Maials hi ha una manera especial de veure la vida. Potser és l’herència de la nostra terra esquelètica, secana i dura, com deia Machado.
Estem abocats a un sentiment vital davant l’actitud d’enfrontar-nos al món. No és un sentiment de nostàlgia de temps passats, ni d’angoixa ni depressió. És una manera inconscient de veure i viure els esdeveniments i fins i tot hi hauria algú que podria negar l’existència d’aquest sentiment.
La gent s’aboca directament a l’acte de viure en primera persona. Sense sentiments d’alegria, tristesa o autocompasssió que facin d’intermediaris entre l’acte de viure i l’estat d’ànim. Viure sense subterfugis directament i ja està. Em refereixo al pagès que durant el dia treballa la terra i al tard anirà a donar menjar als animals que té per sanejar l’economia familiar i que a l’estiu quan minva la feina anirà a l’horta a collir fruita…
El mateix amb la dona que va a collir olives i ametlles, al tard s’arregla per anar a comprar i en tornar a casa fa les feines i el sopar i el dinar de l’endemà.
Dins d’aquest clima es fa difícil que sorgeixin inclinacions cap a la poesia, l’art o qualsevol altra qualitat que ens faci destacar. Aquest tarannà discret, senzill, immensament humil, d’acceptació ens aboca a l’anonimat.
És una manera de veure la vida que fa que evitem el reconeixement. No seria propi nostre buscar situacions de fama, poder, prestigi…
Potser el nostre paper està predestinat o ens comportem així per la història que ens pesa com una carga a través de generacions.
Per no anar més enrere; les guerres carlines, la guerra civil i la postguerra d’una banda; i de l’altra; la duresa pròpia del territori: sequera, gelades, collites mal pagades…
Crec que tot això fa que el poble sigui el que és i nosaltres siguem els que som. Almenys sembla que és el que acceptem com a destí amb tota naturalitat, sense negar-nos la possibilitat de ser feliços.
Pep-ita