Creació d’una graella d’avaluació (rubric)

Accediu a la web Rubistar. Si voleu generar un document en anglès, cliqueu l’opció Rubistar in English.

Cliqueu el botó Registrar-se i empleneu la fitxa corresponent d’alta d’usuari.

Trieu una de les rubrics i empleneu els camps corresponents a la descripció. Al camp Tipus, deixeu l’opció que hi ha per defecte, Provisional.

A l’apartat d’edició de la rubric, trieu quatre o cinc categories i editeu algun dels textos que apareixen.

Cliqueu la fletxa Enviar i observeu el resultat. Podeu tornar enrera si desitgeu fer algun canvi.

Trieu el format en què voleu desar la rúbrica. Podeu escollir entre una impressió, que us permetrà desar-ho en format pdf, o bé en format de pàgina web o bé en format de full de càlcul. Qualsevol de les opcions us permetrà inserir la taula en un document dissenyat amb el Google Pages. Feu la prova d’integrar la taula a la pàgina Avaluació de la vostra WebQuest. Ja la canviareu més endavant per la rubric definitiva. Si la deseu com full de càlcul o en format web, podreu també editar-la posteriorment.

Creació d’un compte Delicious

L’eina de catalogació Delicious permet catalogar pàgines web d’una manera ubiqua i en col·laboració. Us recomano el seu ús per a la recollida d’enllaços web sobre els temes que esteu tractant a l’aula.

Si observeu el Delicious del curs, veureu que és important afegir descriptors a les entrades i, si és possible, un petit resum, que, a mesura que el catàleg va augmentant, ajuda a identificar els recursos. També convé agrupar i classificar aquests descriptors.

Seguiu les instruccions següents per convertir-vos en usuaris d’aquesta eina tan útil.

 • Accediu a la pàgina d’acollida del Delicious i cliqueu Register.
 • Entreu la informació que se us demana i cliqueu el botó register.
  delicious2.gif
 • A la fase 2 de l’alta d’usuari us donen instruccions per instal·lar uns botons al navegador. Cliqueu el botó Install extensions now.
 • Tanqueu el navegador i verifiqueu el correu per poder activar el vostre compte. Cliqueu l’enllaç i a la pantalla del navegador us apareixerà la verificació.
 • A la barra d’icones del navegador en trobareu dues de noves, com indica la captura de pantalla.

botons_delicious.gif

 • El botó de l’esquerra dóna accés al delicious, el de la dreta us permet afegir al catàleg la pàgina que esteu visitant. Feu la prova: Obriu la pàgina del Moodle del curs, cliqueu el botó de la dreta, el de catalogació, i completeu la fitxa del recurs en la pantalla emergent. Quins descriptors assignaríeu al recurs? Escriviu un petit resum. Afegiu altres enllaços, per exemple el vostre espai web, el bloc del curs o qualsevol altra pàgina que sigui rellevant.

Com s’ha esmentat, el Delicious és una eina de treball col·laboratiu, perquè permet compartir els enllaços amb altres usuaris (Your Network), amb un sistema de sindicació, i la subscripció a descriptors d’interès (Subscription). Per exemple, si accediu al Delicious CLIL_Catalonia, on es cataloguen enllaços per a l’aprenentatge de continguts curriculars en anglès, i cliqueu aquestes opcions de sindicació i subscripció, veureu la utilitat que ofereixen.

Cliqueu el botó de l’esquerra per accedir al vostre compte i sindiqueu-vos (Your Network) a dos Delicious: vidalfrancesca i isaperez. Per fer-ho, escriviu els noms per separat i cliqueu la icona Add. Us apareixeran tots el enllaços que aquestes dues persones han catalogat.

Cliqueu l’enllaç Subscriptions i Edit; al camp tag, teclegeu un descriptor que us sigui d’interès i a continuació el botó Subscribe. Us apareixeran tots els enllaços que s’han associat a aquest descriptor a l’hora de catalogar-los.

Accediu al fòrum del curs Delicious i feu un missatge amb la URL del vostre Delicious.

Creació de pàgines web enllaçades

Accediu al vostre espai web de Google.

Creeu les pàgines per a les diferents parts de la vostra WebQuest de la manera següent:

captura_nou.gif Cliqueu aquesta icona per crear una nova pàgina, poseu-li el nom Introducció, cliqueu el botó Create and edit i deseu (save now). Torneu al Site Manager i repetiu aquesta acció per a la creació de quatre pàgines anomenades: Tasca | Procés | Avaluació | Conclusió

Obriu la pàgina principal de la vostra WebQuest i enllaceu les diferents parts de la mateixa als documents que heu creat. Deseu el document i assegureu-vos que els enllaços funcionen.


Creació d’un espai web

Accediu a l’aplicació Google Page Creator i identifiqueu-vos amb el vostre usuari gmail (iesjoanbosca@gmail.com) i la vostra contrasenya.

Trieu la URL i l’aparença i premeu el botó Create site. Us apareixerà una pantalla com la captura que veieu a continuació, amb la URL que heu triatal al costat de l’etiqueta Site Manager. Aquest enllaç us mostrarà la pàgina índex del vostre lloc web la que es mostra en groc i que encara no heu editat.

captura_editor.gif

Cliqueu damunt del document groc i accedireu a l’editor.

Editeu els diferens camps; podreu fer modificacions més tard.

 • A la part superior poseu el títol de la vostra WebQuest i al subtítol, la matèria, el curs…
 • Dels dos quadres de la part principal, utilitzeu l’esquerre per fer l’índex. Teclegeu aquí els noms de les parts de la WebQuest: Introducció | Procés | Avaluació | Conclusió.
 • Reserveu el quadre de la dreta per posar un text i una imatge introductòria.
 • A la part inferior, podeu posar-hi el nom del centre i el vostre nom.

Cliqueu la pestanya Preview a la part superior per visualitzar el resultat de la pàgina web.

Milloreu la pàgina amb les opcions de l’editor. Com a suggeriment, podeu:

 • canviar la font i mida del títol, subtítols, enllaços;
 • enllaçar el vostre nom al vostre correu electrònic o el nom del centre a la pàgina web corresponent; Per fer-ho, seleccioneu el text, cliqueu el botó link i seleccioneu l’opció Web Address o Email address;
 • cercar una imatge que il·lustri el tema i inserir-la a la pàgina web; per fer-ho, obriu una finestra nova del navegador, cerqueu la imatge a Internet i deseu-la al vostre ordinador. Poseu el cursor al lloc on voleu inserir la imatge i cliqueu el botó Image. Navegueu per cercar el fitxer i un cop penjat, seleccioneu-lo i cliqueu Add Image. Us apareixerà una pantalla emergent on podreu rotar i retallar la imatge. Cliqueu OK i la imatge quedarà integrada a la pàgina web.

Visualitzeu de nou el resultat i si n’esteu satisfets/es, cliqueu Save now.

Accediu al vostre espai web clicant la URL que teniu al costat de Site Manager.

Feu una intervenció al fòrum WebQuests del Moodle indicant la URL del vostre espai web.

Creació d’un bloc

Començarem per la creació d’un bloc, que farà de portafoli per enregistrar els aprenentatges que feu al llarg del curs, o qualsevol altre aspecte o opinió que vulgueu manifestar.

Per fer-ho, accediu a la pàgina de creació de blocs de la xtec. Cliqueu a “Crea el teu bloc” i empleneu els camps corresponents al nom d’usuari de la xtec, sense el domini, per exemple fvidal, i la contrasenya d’usuari.

bloc_validacio.gif

A la pàgina següent us demanaran la URL del bloc i el nom del mateix. En podreu crear d’altres posteriorment.

Accediu a la pàgina de creació de blocs de la xtec i identifiqueu-vos. A la part dreta de la pantalla veureu el vostre Bloc en vermell. Cliqueu-lo i us apareixerà aquest comentari, que és el d’entrada genèric per a tots els blocs.

Comentari

Torneu a la pàgina inicial. Cliqueu la icona que hi ha al costat del nom del vostre bloc, les eines, que us permet accedir al mòdul d’edició.

eines

Primer de tot, associeu descriptors al vostre Bloc per tal que no surti en vermell. Per fer-ho, Cliqueu el menú Opcions i el submenú Descriptors. Podeu associar-ne més d’un, per exemple: secundària, TIC, aprenentatge…

Cliqueu el menú Gestiona i editeu el comentari Hola!, substituint el text per les vostres expectatives referents al curs. Premeu el botó Desa i visualitzeu el resultat al vostre Bloc.

Quan hageu creat el vostre bloc, feu un missatge al fòrum Blocs del Moodle, indicant la URL i el vostre nom.