Francisco Sabatés Esperanza, el tercer represaliat (article editat a la revista escolar Cadena Perpètua núm. 47)

Els últims anys s’ha parlat molt de la necessitat de recuperar la memòria històrica de molts aspectes del nostre passat més recent, la Llei 52/2007, de 26 de desembre, por la qual es reconeixen i amplien drets i s’estableixen mesures en favor dels que patiren persecució o violència durant la guerra civil i la dictadura, n’és un bon exemple de la plasmació legal d’aquesta preocupació.

Aquesta preocupació no és nova per nosaltres. El curs 1998-1999 el nostre centre feia quatre cursos que funcionava i ho havia fet sota el nom d’Extensió IES Santa Perpètua. Érem molts els que pensàvem que ja era arribada l’hora de trobar un nom més adient pel centre, un nom que el dotés de una major personalitat i l’integrés plenament en la localitat i la seva realitat social.

La direcció va obrir un concurs per fer propostes i, certament en van sorgir moltes (Frederica Montseny, Montserrat Roig, Can Folguera, Fermí Vinyals, Tierno Galván i un llarg etcètera). Aquells dies es celebrava a Santa Perpètua un acte en reconeixement als deportats als camps d’extermini nazis i també es va erigir un monument en memòria d’aquestes persones. D’aquí va sorgir la idea de proposar com a nom del centre el d’algun habitant de Santa Perpètua que hagués mort en un camp d’extermini i des de l’associació Amical Mauthausen ens van proporcionar els noms de Josep Rovira i Projecte Forns, de forma que també es va incorporar la proposta de posar al centre el nom de Rovira-Forns.  Finalment es va realitzar una votació entre el professorat i l’alumnat del centre i es va decidir adoptar aquest últim nom.                   

 

Actualment hem descobert que existeix un tercer perpetuenc represaliat  en el camps d’extermini nazis. És tracta de Francisco Sabatés Esperanza, que pel que sembla va néixer a Santa Perpètua de Mogoda el 9 de setembre de 1903.

 

En el llibre Els Catalans als camps nazis l’escriptora Montserrat Roig no el nomena i segurament, Amical de Mathausen no el va proposar com a nom per l’institut perquè en alguns llistats consta com a sabadellenc. No en sabem molt més d’ell, i és possible que de ben petit marxés a viure a Sabadell. En qualsevol cas creiem que és una obligació rescatar-lo de l’oblit i fer el possible per saber-ne alguna cosa més de la seva història personal. Pel que sabem tenia el número 3396 al camp XI-A (Altengrabow) i que va morir l’11 de novembre de 1941 al camp d’extermini de Gusen (Austria)[1]

 

La recuperació de la memòria històrica ha de passar obligatòriament per rescatar de l’oblit homes i dones com Francisco Sabatés que foren víctimes de la barbàrie nazi. No oblidar-los és necessari per posar unes sòlides bases per construir el futur.

 

Des d’aquestes pàgines volem fer una crida a qualsevol persona que pugui aportar més informació sobre Francisco Sabatés Esperanza.


[1]    Journal Officiel de la République Française. Secrétariat d’État aux Anciens Combattants et Victimes de Guerre. 24 mars 1993.

 

One thought on “Francisco Sabatés Esperanza, el tercer represaliat (article editat a la revista escolar Cadena Perpètua núm. 47)

  1. raquel

    com vam riure alguns des de la ignorància amb la proposta de la fina (frederica montseny). tot i que, en aquell moment, hauria tingut cert sentit tenint en compte el fet que fos anarquista i que completés els seus estudis de manera autodidacta llegint literatura i teatre -riures d’inspectors i de profes que van patir els inicis de la E.S.O.-. del senyor sabatés esperanza també se’n podria haver aprofitat el segon cognom. en fi. frivolitats apart, jordi, tienes esto muy abandonado. ¡haz algo con tu blog! para una vez que entro…
    abrazo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *