Encara ens mengem les Mones de sempre!

A les nostres terres les mones tradicionals estan fetes d’una massa que es pasta amb força, es deixa reposar i es farceix amb cabell d’àngel. Són les mones que porten un ou dur que marca l’edat del destinatari. Quina sort continuar una tradició que ens transporta a la infantesa! Fer, tastar i, sobretot, olorar les mones és una de les activitats que marquen les nostres vacances de Setmana Santa.

HUMMMMMMM QUE BO!!!!!!!!!!!!!

Ulldecona, breu història.

Dels primers habitants coneguts del terme d’Ulldecona queden els onze abrics neolítics, situats a la serra de Godall (prop de l’Ermita de la Pietat), que formen el conjunt més important de Catalunya i que, com tot l’art rupestre llevantí van ser declarats al 1998 Patrimoni de la Humanitat per la Unesco..


A algunes de les moles de la serra de Montsià i de la serra de Godall hi ha vestigis d’assentaments ibèrics, entre els que destaca el poblat dels Castellets o la Ferradura.
Hi ha certes dades que proven el pas dels romans: el traçat de la via Augusta, que passava per la Miliana i Sant Joan del Pas. També s’han trobat indicis de viles rurals.
Del pas dels àrabs, ens queden les construccions més antigues del castell d’Ulldecona i algunes poques construccions de caire pagès.
El castell d’Ulldecona fou conquerit l’any 1148 per Ramon Berenguer IV i concedit posteriorment a l’ordre de l’Hospital que va construir els edificis més emblemàtics: la torre rodona, l’església i la torre quadrada.
La primera carta de població de la vila d’Ulldecona data de l’any 1222 i estava situada a l’interior del recinte emmurallat del castell.

L’any 1274 el poble d’Ulldecona es trasllada a la Foia, al lloc on ara hi és. Al 1373 s’inicia la construcció de l’església parroquial de Sant Lluc, que es va consagrar el 1421.
La Comanda d’Ulldecona (de l’ordre de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem) va exercir el seu poder sobre un ampli territori durant més de cinc segles. Durant aquest temps es van produir a
Un capítol dramàtic de la història d’Ulldecona són les guerres que l’han afectat: la dels Segadors, les guerres Carlines i l’ultima Guerra civil, que han costat a la població importants pèrdues econòmiques i humanes.

Passeja per Ulldecona.

La Punta de la Banya i el Trabucador

Una de les experiències més agradables que he tingut  aquest estiu, ha estat el descobriment de La Badia dels Alfacs vista des del mar.

Amb una petita embarcació passejar per les muscleres de S. Carles, recórrer la costa fins les Cases d’Alcanar, anar a pescar la moixarra, a fer canuts, els estols  de flamencs, les canyes de pescar, l’esquer, les passejades amb bicicleta, les postes i les sortides de sol,  banyar-te a les platges gairebé solitàries i d’aigües cristal·lines de la Punta de la Banya o del Trabucador és tota una experiència.


No hem d’oblidar tampoc la magnífica cuina marinera que podem trobar a La Ràpita, Les Cases, La Casa de Fusta, Els Montells….. Arrossos negres, a banda,  paelles, tot tipus de marisc i peix,  i els millors llagostins.

Ah! I si no tens barca,  pots llogar-ne una  a La Ràpita, no són gaire cares i no necessites cap titulació.


La Punta del Fangar

Si les imatges estàtiques t’han agradat, mira aquestes en moviment.