Salvete! Χαίρετε! Enguany, la gens clàssica de 4t d’ESO i de 1r de Batxillerat ens hem presentat al concurs nacional que organitza l’associació Madrid Capital del Mito: Gymkhana Mitológica. Els 16 alumnes que n’han format part, amb l’acompanyament de les dues professores de Clàssiques de l’institut, ens hem batejat com Els Heràclides, fills del mateix Hèracles, cèlebre heroi grecoromà.
El concurs ha consistit en superar un seguit de quatre proves (amb dues proves cadascuna) que seguien com a fil conductor la mitologia grecoromana, no només posant a prova els nostres coneixements vers aquesta, sinó també les nostres habilitats com a models, fotògrafs, pintors, compositors, coreògrafs, editors i propietaris d’una agència publicitària. Si no et vols perdre cap detall segueix llegint!
Ens vam endinsar en el que anomenaven “laberint de mites” un 4 de febrer i n’hem sortit un 14 de maig. Cada principi de mes rebíem les instruccions per la prova i disposàvem de tres/quatre setmanes per dur-la a terme i enviar-la. Ha estat una veritable Odissea, però ens ha proporcionat molt aprenentatge i moments divertits. Comencem!
La primera tasca va consistir en, primer, buscar tres escenes, representades en una ceràmica grega, un mosaic romà i una pintura (de qualsevol època), relacionades amb la famosa Guerra de Troia. Aquestes havien d’estar conservades en un Museu o jaciment arqueològic de la Península Ibèrica. Un cop triades les tres representacions Els Heràclides havíem d’escollir una i representar-la.
Després de la recerca i el tractament de les diverses obres d’art vam escollir el mosaic del sacrifici d’Ifigènia, que es troba al Museu d’Arqueologia d’Empúries. Aquí podeu veure l’original i la representació.
A cada prova es podia aconseguir un màxim de 50 punts i nosaltres en vam sumar 47,50!
Abans de passar a la segona prova no podem passar per alt que, per tal de participar a la prova tots els membres d’Els Heràclides, vam fer una segona representació (tot i que, per normativa, només va ser enviada i puntuada al concurs la primera), aquest cop posant-nos en la pell dels principals protagonistes de l’episodi del judici de Paris. Mireu quin goig!
La segona prova va arribar al cap de poc. Aquest cop havíem de seguir el camí a través de les tragèdies gregues. Ens van proposar tres enigmes el resultat dels quals es tractava del títol d’algunes de les tragèdies dels escriptors tràgics grecs per excel·lència: Sòfocles, Èsquil i Eurípides. Un cop resolts i treballats ara érem nosaltres el que havíem de crear el nostre propi enigma que tingués com a resposta un personatge de la mitologia grecoromana. A veure si sou capaços de resoldre’l: Un dios se me llevó y el otoño apareció.
Aprofitant que degut a la situació de pandèmia portem mascaretes i els actors de tragèdia grecs portaven màscares, ens van proposar decorar les nostres mascaretes amb una escena d’alguna de les tragèdies en què intervenen el personatge d’Èdip i de la seva família. Aquesta fou la nostra proposta, amb el títol γνῶθι σεαυτόν, “coneix-te a tu mateix”:
En aquesta prova vam obtenir 32,75, gens malament!
Us ensenyem altres imatges dels alumnes de 1r de batxillerat, que també van fer la seva proposta i va quedar així de bé:
Un cop passat l’equador del concurs, l’exigència i dificultat augmentava, però com a autèntics fills d’Hèracles estàvem disposats a superar les proves que fessin falta.
Com ja havíem fet un repàs mitològic a través dels autors grecs, ara era el torn dels llatins. Havíem de resoldre uns mots encreuats tot dient qui foren els personatges que havien sofert les metamorfosis que s’indicaven (pertanyents a l’obra Les Metamorfosis, d’Ovidi).
A la segona part d’aquesta prova érem nosaltres els que patíem una transformació i ens convertíem en cantautors. Així doncs, cada grup de la gens clàssica va composar i interpretar la seva pròpia cançó de tema mitològic i, amb l’ajuda dels professors de música del centre, vam triar la que pensàvem que més s’esqueia al que se’ns demanava: l’escollida va ser la de 4t d’ESO. Us deixem les dues propostes musicals!
Apol·lo i Dafne (4t ESO)
Narcís (1r Batxillerat)
La puntuació va ser de 43,75!
Ja vèiem la sortida del laberint! A la quarta i última prova se’ns demanava, per una banda, investigar l’itinerari que va fer Enees, les aventures del qual explica Virgili a l’Eneida, i dir els noms actuals de cinc països pels quals passa la ruta de l’heroi troià i quines llengües oficials s’hi parlen actualment.
D’altra banda, havíem de realitzar una ingeniosa campanya publicitària per donar a conèixer el patrimoni arqueològic de la Hispania romana. Així, vam escollir el temple d’August de Bàrcino, que està lligat a la història del nostre pare Hèracles. Si voleu saber perquè doneu-li al play!
Vine a conèixer el temple d’August!
En aquesta última prova vam obtenir 34 punts!
Amb tot, dels 200 punts que es podien assolir n’hem aconseguit 158 i hem quedat en 13ª posició. Enhorabona Heràclides!