Les formigues i el cervell

En què s’assembla una colònia de formigues a un cervell? Sembla ser que el mateix tipus de relacions que lliguen a les formigues amb les seves colònies són les que permeten a las neurones produir el comportament del cervell. L’estudi dels comportaments de les formigues porta a deduir que el comportament de cadascuna de les unitats no està restringida a ella mateixa, sinó a les múltiples connexions amb la resta del sistema. A més a més, la dinàmica de la vida d’una colònia de formigues té molts aspectes en comú amb molts sistemes complexes.

Unitats molt simples generen comportaments globals molt complicats. De la mateixa manera que les neurones s’uneixen a altres de manera que poden produir pensaments, o les cèl.lules s’uneixen unes amb les altres per a produir teixits en un embrió en creixement, les formigues ens mostren com una part senzilla és capaç de produir sistemes vius complexes i connectar-se a més amb el món exterior.

Les plagues de meduses

Deprés de veure aquest vídeo , contesta aquestes preguntes:

1. A quines cases atribueix l’augment de meduses?

2. Quines solucions proposa?

3. Quines altres causes creus que poden afavorir la proliferació de meduses?

…i parlem més de meduses

Cada vegada més sovint s’observa la presència de meduses a la vora del mar.Aquesta situació és deguda a dos factors importants. D’una banda, a la menor presència de depredadors de meduses a alta mar. I de l’altra, a l’elevada temperatura de l’aigua del mar que, com que no plou, no es refreda i tampoc no rep l’aigua més freda que desemboca dels rius. La realitat és que observem moltes meduses de mides diferents, vives o mortes, o fins i tot restes de tentacles que poden ser actius, és a dir, urticants si se’ls toca.Les meduses són molt transparents, cosa que els facilita el camuflatge. Hi ha moltes espècies diferents i de mides molt variades, però algunes són específiques de la Mediterrània.

 

 

 

 

 

Les meduses

Els celenterats són invertebrats aquàtics que tenen una obertura envoltada de tentacles. Poden tenir forma de sac (pòlips) o d’ombrel.la (meduses). Els pòlips estan fixats al sòl. Les meduses són nedadores i tenen els tentacles ala vora de l’ombrel.la.

Els celenterats es caracteritzen per tenir cèl.lules urticants, que serveixen per defensar-se i també per paralitzar les preses. Aquestes cèl.lules contenen un líquid irritant i un filament enrotllat. Quan entren en contacte amb una presa el filament s’estira i li inocula el líquid. Les preses queden paralitzades, són engolides pel celenterat i digerides a la cavitat corporal. Els residus són expulsats per l’obertura que fa funcions de boca i anus.