Eric Andreu Carvajal

Es pot justificar una guerra?

41705_100000511760517_320821_n1

La guerra, sigui per el motiu que sigui que ha estat duta a terme, les persones que la fan saben que, en menor o major conseqüència, hi haurà molta que, segurament, alienes a elles i al conflicte, patiran les conseqüències de aquesta guerra.

Les persones que fan la guerra (no em refereixo les que la fan en primera persona com els soldats, sinó a els alts mandataris i els polítics que la “organitzen”) la veuen des de el punt de vista dels interessos i segurament no pensen en les conseqüències que els hi pot portar en el seu poble. En la història hi han agut casos en que fins i tot s’ha fet la guerra sense tindre en cap consideració el poble. Per aquests alts mandataris si que estarà justificada la guerra amb frases com: han envaït el nostre territori, volem més terres, ens han deshonorat… que per ells són totalment valides.

En canvi, si et poses a la pell de una persona que no té res a veure amb els conflictes que tenen aquests alts càrrecs, et veus en mig de un conflicte que t’està afectant, en menor o major grau i no pots i ni vols justificar el per què t’està perjudicant una guerra amb uns orígens desconeguts que no et tindrien que afectar en res, però en canvi, ets segurament el qui més pateixes les conseqüències.

En conclusió, la guerra és perfectament justificada per uns però totalment innecessària per altres, cosa que fa que es provoquin malentesos interns (com va passar en la Ia Guerra Mundial, on es va formar una revolució interna a causa del descontentament del poble rus davant de la guerra). Mai es trobarà una acord total a causa de que alts representants mai viuran la guerra i les seves conseqüències de primera mà. Si ho fessin, s’han adonarien de la brutalitat del que causen les seves decisions empreses, totalment justificades, segons ells.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *