La caiguda teló d´acer

0

Ja que estem treballant l´història contemporània, m´agradaria que treballarem la Guerra Freda (1945-1989) que es va donar després de la Segona Guerra Mundial, i que va dividir el món en dos, i més concretament Alemanya i la ciutat de Berlín. Aquest documental us aproparà a la realitat que es dona a la part socialista de Berlín, al Berlín Oriental, on la gent va viure durant més de 40 anys com si es trobara a dintre d´una presó, i que va quedar alliberada al 1989 amb la caiguda del mur de Berlín i la reunificació de l´Alemanya Oriental i Occidental.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=izxcwbnq4ws[/youtube]

Ara toca apropar-se més al que va significar la Guerra Freda i quines conseqüencies va tindre al món, per aquesta raó us propose la realització de la següent webquest que us farà coneixer en profunditat aquest període post-SGM

La Fi de La Guerra Freda

Per a finalitzar, us deixo una pel·lícula on podreu comprovar com va ser el canvi diari del Berlín Oriental amb la caiguda del mur. Tot està vist des d´un punt de vista còmic, segur que us agradarà…

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=8JrYDjs5gRU[/youtube]

Visions de la guerra civil per part d’escriptors catalans

0

Ja que estem treballant i veient de quina manera ens han afectat, alguns fets de la història contemporània, en concret la guerra civil espanyola és ben clar que en el marc de la cultura i en concret de la llengua catalana els resultats posteriors a la mateixa ens van portar a l’exili ja sigui interior com a l’exili exterior. Teniu aquí un document que ens en fa cinc cèntims I una galeria d’imatges del que va suposar. Recordeu aquella frase feta “val més una imatge que mil paraules” Que el llegir i l’observar ens facin reflexionar sobre allò que no hauria de tornar a passar.
I per si fos poc no hi ha cosa més escruixidora que poder consultar, veure i llegir una visió de la guerra civil a Catalunya, en llocs concrets, amb persones amb nom i cognoms i els diferents exilis.

L’ACTITUD DE QUATRE ESCRIPTORS CATALANS DAVANT LA GUERRA CIVIL (1936-1939). JOAN SALES, PERE CALDERS, AVEL·LÍ ARTÍS-GENER I MARIÀ MANENT.

IMATGES DE L’EXILI CATALÀ

HISTÒRIA LOCAL – LA GUERRA CIVIL A CATALUNYA. TESTIMONI ESCRUIXIDOR.

Testimonis de la guerra

0

Moltes són les persones que van viure i patir la guerra civil espanyola. En aquest vídeo podreu escoltar històries viscudes en primera persona que us permetrà saber més de com es varen produir els fets i a més a més es vol donar a conèixer la missió del Memorial Democràtic i difondre la tasca de recuperació de la memòria democràtica arreu del país.

Tot seguit disposeu del relat escrit de dos testimonis del barri de gràcia que aleshores tenien 8 i 11 anys.

Per acabar escolteu amb atenció aquest vídeo en relació a l’activitat del Museu d’Història de Catalunya “El Consell dels savis” on els alumnes de secundària pregunten a homes i dones sobre les vivències viscudes durant i després de la guerra.

Testimonis de la guerra

El relat de dos testimonis

El consell dels savis

Per grups, comenteu entre vosaltres el què més us ha impactat i perquè;  a continuació cada grup expressarà les seves opinions  als altres i  posarem en comú les opinions del grup classe.

 


La transició política: de l’Espanya de Franco a l’estat de les autonomies

0

La Dictadura del general Franco, el franquisme va ser un règim polític autoritari i dictatorial vigent a Espanya entre 1939 i 1975. Aquest règim va néixer amb la victòria militar a la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). El seu poder es va fonamentar en el control de tots els ressorts de l’Estat: cap d’estat, de govern, del partit únic, el Movimiento Nacional, i de l’exèrcit. Les corts franquistes no van tenir iniciativa legislativa perquè Franco concentrava el poder executiu i el legislatiu, trencant-se doncs el principi de separació de poders propi d’un règim democràtic. El règim tenia un potent aparell policíac que perseguia i reprimia qualsevol intent democràtic que pogués sorgir de la població civil. Els partits polítics eren clandestins així com també els sindicats. Culturalment era una societat molt pobre. Era l’Espanya de toros i flamenc.  Sota el lema ” Espanya, una grande i libre” van ser reprimides i aniquilades totes les manifestacions culturals pròpies dels diferents pobles d’Espanya sobretot les lligades a una llengua diferents de la castellana.  El règim disposava també del control dels mitjanns de comunicació  que utilitzava com aparell propagandistíc de primera magnitud.
Tot plegat va configurar un règim molt personalista que no va sobreviure a la mort del dictador, el 20 de novembre de 1975.

L’oposició al règim franquista

Catalunya sota el franquisme

La transició democràtica

 

La II Guerra Mundial

0

La Segona Guerra Mundial va ser un conflicte bèl·lic que va involucrar la majoria de les nacions del món, incloent-hi totes les grans potències, organitzades en dues aliances militars: els Aliats i les potències de l’Eix.

Vídeo introductori:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=h37h-vwK4Aw[/youtube]

Enllaç a la Viquipèdia

Feu una ullada a aquest arxiu fotogràfic del conflicte bèl·lic amb fotografies reals i autèntiques d’aquell període.

Ara que ja en sabem molt és el moment de treballar:

Webquest sobre la II Guerra Mundial

Benvinguts i benvingudes al nostre blog

0

Els vostres “profes” i “senyus” virtuals us donem la benvinguda a aquest viatge pels esdeveniments més rellevants del segle XX.

imatge profes

Go to Top