especie2

Foto: Aspecte general

Foto: fulles

Foto: fruit

Nom vulgar:    ALZINA (Encina)
Nom científic:
  Quercus ilex
Data de recollida    15/02/2008
Lloc d’observació    ???
Altres dades    Úsos: La fusta de l’alzina és dura i compacta i s’utilitza per fer eines de pagès i fusteria . Les branques, des de temps immemorial, es fan servir per fer llenya i carbó vegetal de qualitat excel.lent

especie1

Foto: Aspecte general

Foto: fulles

Foto: fruit

Nom vulgar:    ALZINA (Encina)
Nom científic:
  Quercus ilex
Data de recollida    15/02/2008
Lloc d’observació    ???
Altres dades    Úsos: La fusta de l’alzina és dura i compacta i s’utilitza per fer eines de pagès i fusteria . Les branques, des de temps immemorial, es fan servir per fer llenya i carbó vegetal de qualitat excel.lent

especie3

Foto: Aspecte general

Foto: fulles

Foto: fruit

Nom vulgar:    ALZINA (Encina)
Nom científic:
  Quercus ilex
Data de recollida    15/02/2008
Lloc d’observació    ???
Altres dades    Úsos: La fusta de l’alzina és dura i compacta i s’utilitza per fer eines de pagès i fusteria . Les branques, des de temps immemorial, es fan servir per fer llenya i carbó vegetal de qualitat excel.lent

especie2

Foto: Aspecte general

Foto: fulles

Foto: fruit

Nom vulgar:    ALZINA (Encina)
Nom científic:
  Quercus ilex
Data de recollida    15/02/2008
Lloc d’observació    ???
Altres dades    Úsos: La fusta de l’alzina és dura i compacta i s’utilitza per fer eines de pagès i fusteria . Les branques, des de temps immemorial, es fan servir per fer llenya i carbó vegetal de qualitat excel.lent

especie 1

Foto: Aspecte general

Foto: fulles

Foto: fruit

Nom vulgar:    ALZINA (Encina)
Nom científic:
  Quercus ilex
Data de recollida    15/02/2008
Lloc d’observació    ???
Altres dades    Úsos: La fusta de l’alzina és dura i compacta i s’utilitza per fer eines de pagès i fusteria . Les branques, des de temps immemorial, es fan servir per fer llenya i carbó vegetal de qualitat excel.lent

especie6

Foto: Aspecte general

Foto: fulles

Foto: fruit

Nom vulgar:    ALZINA (Encina)
Nom científic:
  Quercus ilex
Data de recollida    15/02/2008
Lloc d’observació    ???
Altres dades    Úsos: La fusta de l’alzina és dura i compacta i s’utilitza per fer eines de pagès i fusteria . Les branques, des de temps immemorial, es fan servir per fer llenya i carbó vegetal de qualitat excel.lent

especie5

Foto: Aspecte general

Foto: fulles

Foto: fruit

Nom vulgar:    ALZINA (Encina)
Nom científic:
  Quercus ilex
Data de recollida    15/02/2008
Lloc d’observació    ???
Altres dades    Úsos: La fusta de l’alzina és dura i compacta i s’utilitza per fer eines de pagès i fusteria . Les branques, des de temps immemorial, es fan servir per fer llenya i carbó vegetal de qualitat excel.lent

especie4

Foto: Aspecte general

Foto: fulles

Foto: fruit

Nom vulgar:    ALZINA (Encina)
Nom científic:
  Quercus ilex
Data de recollida    15/02/2008
Lloc d’observació    ???
Altres dades    Úsos: La fusta de l’alzina és dura i compacta i s’utilitza per fer eines de pagès i fusteria . Les branques, des de temps immemorial, es fan servir per fer llenya i carbó vegetal de qualitat excel.lent

Esbarcer

Foto: Aspecte general

Foto: fulles

Foto: fulles

Nom vulgar: ESBARCER (Zarza)
Nom científic:
Rubus ulmifolius
Data de recollida 10 de març
Lloc d’observació Sant Pere. La Selva del Camp
Altres dades Arbust molt comú a la serra cobert d’agullons que forma bardisses pràcticament impenetrables. Aquesta rosàcia té les fulles dividides en foliols en nombre de 3 – 7 . Els foliols surten d’un mateix punt i presenten el marge dentat. Tenen l’anvers de color verd focs i el revers és cobert de una fina pil·lositat que li dona un aspecte blanquinós .Floració: de maig a juliol . Les seves flors són rosades o blanquinoses i s’agrupen en ramells. Fructifica entre els mesos d’agost i setembre . Els seus fruits, les mores, són en realitat conjunts de petites drupetes. La mora és comestible i presenta una tonalitat vermella ,quan encara no ha arribat a la maturita. Quan madura és de color fosc. La mora s’utilitza per fer melmelades i licors i en altres temps es feia servir per tenyir la llana.

Aritjol

Foto: Aspecte general

Foto: fulles

<

Foto: fulles

Nom vulgar:   ARITJOL (Zarzaparrilla)
Nom científic:
  Smilax aspera
Data de recollida   10 de març de 2008
Lloc d’observació   Sant Pere. La Selva del Camp
Altres dades   Liana amb espines que s’enfila a altres plantes per mitjà de circells . Fulles perennes, i lluents , esparses, que presenten 5 nervis principals al limbe, la fulla té una forma que recorda a la d’un cor . Presenta espines al marge de les fulles i a la tija.Floració: A la tardor . Les flors són verdes i grogues i formen ramells . És una espècie dioica .

Els seus fruits apareixen entre octubre i gener ., són carnosos, esfèrics i de color vermell. Els fruits formen raïms.

Usos: Amb els seus fruits es fan begudes refrescants. L’arrel d’aquesta planta té propietats estimulants i depuratives. Antigament l’arrel es va fer servir per tractar les malalties venèries. Dioscòrides en “De matèria medica” descriu les propietats anti – verí d’aquesta planta . Degut a aquesta suposada propietat molts emperadors romans com Claudi, Calígula o Domicià, prenien preparats d’aquesta planta amb finalitats preventives.