Blog per a l'alumnat de 3ESO de l'Institut Cubelles
CONTINGUTS
La matèria de socials a 3ESO s’organitza al voltant de quatre blocs temàtics: l’organització política del territori, l’estudi de la població, la ciutat i les activitats econòmiques.
I. L’ORGANITZACIÓ POLÍTICA DEL TERRITORI
- L’Estat. Definició. Elements de l’Estat. Funcions de l’Estat. Tipus d’estats segons qui governa, segons la posició de la religió, segons la participació ciutadana. Separació de poders: executiu, legislatius i judicial. Criteris per la delimitació de les fronteres. Estats centralitzats/descentralitzats.
- ONU. Objectius principals. Organismes especialitzats: FAO, UNESCO, OMS. Dret de veto. Conflictes entre estats: causes.
- Divisió territorial d’Espanya: municipis, províncies i comunitats autònomes. Divisió territorial de Catalunya: cal afegir les comarques i les vegueries.
- Unió Europea. Països membres. Fases d’ampliació. Institucions europees i seus: Comissió Europea, Parlament europeu i Tribunal Europeu de Justícia.
II. LA POBLACIÓ
- Diferenciació entre població i poblament.
Taxes demogràfiques: natalitat, fecunditat, mortalitat, mortalitat infantil, creixement natural o vegetatiu, creixement real. Mapa del creixement de la població mundial (creixement vegetatiu per països). - Estructura de la població. Piràmide de població.
- Gràfic del model de transició demogràfica. Fases i comportament de la natalitat, de la mortalitat i del creixement vegetatiu a cada fase.
- Densitat de població. Mapa mundial de densitat de població. Factors que afavoreixen el poblament.
- Migracions. Definició i tipus segons la motivació, el caràcter, la durada, la destinació. Mapa dels fluxos migratoris actuals al món.
III. POBLAMENT URBÀ
- Evolució de la població urbana i rural al món a partir de 1950.
- Tipologies urbanes: àrea urbana, àrea metropolitana, conurbació, regió metropolitana i megalòpoli.
Tipus de plans urbans: irregular, ortogonal i radiocèntric. - La divisió funcional de la ciutat: funcions urbanes presents al centre i a la perifèria.
- Els problemes socials de les ciutats dels països desenvolupats: el llindar de la pobresa. El quart món.
- Els problemes mediambientals urbans: contaminació atmosfèrica i la generació de residus.
- Els agents socials urbans: propietaris, promotors immobiliaris, ciutadans, empresaris i institucions i organismes públics.
- El planejament urbanístic: el sòl urbanitzat, urbanitzable i no urbanitzable
- Els elements del paisatge urbà: camins, límits, fites, nodes i barris.
IV. L’ACTIVITAT ECONÒMICA I LA TRANSFORMACIÓ DEL TERRITORI
- L’activitat econòmica: definició, fases i sectors de l’activitat econòmica.
- Els sistemes econòmics: de subsistència, comunista i capitalista.
- La Revolució agrícola. Característiques i conseqüències.
- Elements dels paisatges agrícoles: parcel.les (forma i aprofitament), sistemes de reg, espècies conreades, hàbitat i xarxa viària.
- L’agricultura tradicional, la de plantació i l’agricultura de mercat. Característiques i problemàtiques.
- La pesca: corrents marins i caladors. Sobrepesca i esgotament dels recursos pesquers. L’Aqüicultura.
- L’activitat industrial: Factors de localització de l’activitat industrial. Tipus d’indústries. Deslocalització. Polígons industrials i parcs tecnològics.
- Les activitats terciàries o els serveis. La classificació dels serveis. La terciarització de l’activitat econòmica. El comerç. Les organitzacions internacionals de comerç. Els transports. El turisme.
- La globalització econòmica. El paper de les multinacionals.
Deixa un comentari