Pràctica laboratori-3. Detecció i hidròlisi del midó de Solanum tuberosum.
El midó és la principal molècula de reserva de glúcids o hidrats de carboni dels vegetals. Està format per la unió de moltíssimes molècules de glucosa, que com sabreu és la principal molècula per la obtenció d’energia per part de molts dels èssers vius, obtenció d’energia que es realitza a les mitocòndries de les cèl·lules en el procés de la RESPIRACIÓ CEL·LULAR.
Ja que més de la meitat dels carbohidrats que ingerim estan constituïts per midó, és evident que el funcionament correcte de l’amilasa (l’enzim que trenca o hidrolitza el midó) és imprescindible pel funcionament del nostre cos, en aquest cas per obtenir energia de la glucosa mitjançant la respiració cel·lular a les mitocòndries.
L’amilasa com ja em dit és un enzim (un tipus de proteïna) secretat per les glàndules salivals i també pel pàncreas que “trenca” la molècula de midó, és a dir hidrolitza el midó, alliberant les molècules de glucosa de que estat fet el midó. Aquestes molècules de glucosa estaran així disponibles per les cèl·lules de tot el cos.
En aquesta pràctica comprovaràs com la amilasa salival trenca els enllaços entre les molècules de glucosa que hi han en el midó, en aquest cas del tubercle de la patatera, que te com a nom científic Solanum tuberosum.
💡 Una manera molt fàcil de seguir el funcionament, és a dir l’activitat de l’amilasa sobre el midó, és utilitzant lugol com a indicador. El lugol és un reactiu que conté iode, quan afegim unes gotes en una solució que conté midó, aquesta pren ràpidament una coloració violeta. No es tracta d’una reacció química, sinó que la molècula d’iode té la mida justa per col·locar-se per entremig de la molècula de mido. Si aquesta molècula es trenca, com passa quan l’amilasa hidrolitza el midó, la coloració violeta desapareix.
➡ ACTIVITAT
1. Per començar aquesta pràctica, abans hauràs d’informar-te del contingut nutricional del tubercle de patata i de QUÈ ÉS i COM ÉS la molècula de midó ❗ . Aquestes dades les hauràs de portar el dia de la pràctica per tal de ser avaluades.
Trobaràs informació ràpida de la patata i del midó a la wikipedia. Si no trobés la informació nutricional potser tindràs que anar a una wikipedia en un altre idioma, pensa que l’anglès és l’idioma principal per comunicar ciència.
💡 Si tens instalat el pluggin chime podràs veure la molècula de glucosa clicant sobre aquest enllaç glucosa.pdb
2. En el següent enllaç et pots descarregar el guió de la pràctica