El crespinell

Nom científic: Sedum sediforme.
Família: Crassulàcies.

El crespinell gros o ungla de gat és una planta herbàcia de tija gruixuda i una mica lignificada a la base que fa 20-60 cm d’alçada.

Les fulles són carnoses i cilíndriques, acabades en punta.

Floreix durant els mesos de juny-agost.
Les flors són de color groc verdós i estan agrupades en inflorescències a l’extrem de les tiges.

Tenen 5-8 pètals.
El fruit és verdós.
Es reprodueix per llavors.
Viu en terres seques i assolellades de la terra baixa i la muntanya mitjana.
Al nostre país hi ha unes 20 espècies diferents de crespinells. Alguns són:

Sedum dasyphyllum (viu a les fissures de les roques)

Sedum album (viu sobre roques calcàries i teulades)

Sedum acre (viu sobre terres calcàries)

Sedum hirsutum (viu sobre roques granítiques)

Quant a Ferran

Mestre jubilat, aprenent de naturalista i col·laborador de Biodiversidad Virtual i del CBMS (Catalan Butterfly Monitoring Scheme) a l’itinerari d’Alòs de Balaguer.
Aquest article ha estat publicat en crespinell, herbes, plantes. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a El crespinell

  1. Josep diu:

    La meva sogra les posàva amb vinagre i les menjàvem tal qual. Així doncs si no vaig errat són comestibles.

  2. Ferran diu:

    Hola, Josep. No sabia això que comentes. Cercant, he trobat aquesta recepta que explica el que tu dius.
    https://www.agrocultura.org/lorenga-i-el-crespinell/
    Moltes gràcies per la teva aportació.
    Salutacions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *