Aquests dies hem estat treballant la protecció del medi natural. Per finalitzar aquesta optativa estem realitzant uns treballs per equips sobre els parcs nacionals. En el mapa adjunt es pot observar la distribució dels catorze parcs nacionals de l’Estat espanyol. Clica sobre la imatge hi aniras a la web de la Red de Parques Nacionales del Ministerio de Medio Ambiente, Medio Rural y Marino.
POSA A PROVA ELS TEUS CONEIXEMENTS AMB ELS MAPES FLASH INTERACTIUS
DEURES PER AL PROPER DIMECRES 4/02/09
Per al proper dimecres 4/02/09 cal portar fetes les següents activitats:
- Llistat de les comunitats autònomes amb el nom del seu govern autonòmic i amb el nom de la capital de la comunitat autònoma.
- Fitxa 1 (mapa i preguntes)
- Fitxa 2 (mapa i preguntes)
LES DIVISIONS ADMINISTRATIVES DEL TERRITORI A L’ESTAT ESPANYOL
A la sessió d’avui hem estat explicant que el territori es divideix per a gestionar millor els recursos de què disposen. Hem parlat de municipis, comarques, províncies, comunitats autònomes, estats i unions d’estats. Per a més informació ves fins a la INTRODUCCIÓ
Inici del Segon quadrimestre
Avui dimecres 21 de gener hem iniciat la matèria optativa d’Espanya avui. Aquesta matèria ja la van realitzar vint afortunats i afortunades durant el primer quadrimestre (de setembre a gener). Ara sou vosaltres qui descobrireu els misteris d’Espanya d’aquí fins al mes de maig.Comença el viatge!!!
- Recordeu que heu d’aconseguir una còpia del dossier per al proper dimecres 28 de gener i portar feta la fitxa núm. 1.
Dossier d’Espanya avui (Segon quadrimestre)
LLIURAMENT DE LES FITXES
El proper dijous 18 de desembre, quan lliureu l’exàmen, haureu de lliurar les 10 fitxes fetes des del primer dia de l’optativa. A continuació podeu consultar el llistat:
- Les províncies
- La població
- Les àrees metropolitanes
- L’agricultura
- La pesca
- La indústria
- El turisme
- El relleu i els rius
- El clima i la vegetació
- Els espais naturals protegits
2on PARCIAL
El proper dijous 18 de desembre de 2008 farem el segon control parcial. Recordeu que l’exàmen serà del mateix estil que el primer parcial: aplicar allò treballat des de la fitxa 6 d’indústria fins a la fitxa 10 d’espais naturals protegits (que farem demà). Cal aplicar aquesta informació a una comunitat autònoma concreta el nom de la qual es dóna amb l’exàmen.
DEMÀ PRIMER CONTROL PARCIAL
Recordeu que demà dijous 30 d’octubre farem el primer parcial de l’optativa d’Espanya avui. Amb l’objectiu de preparar aquest parcial ens hem posat per parelles i a cada parella li ha tocat fer la síntesi d’una comunitat autònoma ja que al control apareix una pregunta que et demana explicar tot allò que ha aparegut a les cinc fitxes elaborades sobre una comunitat autònoma.
PAUTA PER A REALITZAR LA SÍNTESI
- FITXA 1: Quines províncies formen part d’aquesta comunitat autònoma?
- FITXA 2: Quants habitants viuen en aquesta comunitat autònoma i quin tant per cent suposa respecte del total de la població d’Espanya?
- FITXA 3: Descriu quantes ciutats dels diferents tamanys hi ha en aquesta comunitat i si hi és alguna de les principals àrees metropolitanes estudiades (Madrid, Barcelona, València, Màlaga, Cadis i Alacant)
- FITXA 4: Quina producció agrícola té aquesta comunitat autònoma dels productes estudiats en aquesta fitxa?
- FITXA 5: Quina importància té la flota pesquera d’aquesta comunitat autònoma?
SESSIÓ DEL DIJOUS 16/10
En aquesta sessió hem parlat de l’agricultura a Espanya i hem elaborat una taula amb les 5 principals províncies productores de cada producte analitzat: taronges, raïm, blat, olives i hortalises i com aquestes províncies es concentren en unes comunitats autònomes concretes.
US RECORDO QUE PER AL PROPER DIMECRES 22/10/08 HEU DE PORTAR FETA LA FITXA 5
Nota: la fitxa 5 la podeu trobar a l’apartat de geografia humana
Les àrees metropolitanes d’Espanya
Avui dimecres hem fet un repàs a les províncies que formen cada comunitat autònoma. Després hem parlat de què entenem per àrea metropolitana amb l’ajuda de la fitxa 3. En aquest mapa hem pogut distingir les principals àrees metropolitanes d’Espanya: Madrid, Barcelona, Màlaga, Cadis, València i Alacant.
Per demà, a classe treballarem la fitxa 4. En aquesta fitxa hem de diferenciar aquelles províncies que produeixen
- Cítrics
- Raïm
- Olives
- Hortalises
- Blat
Vosaltres mateixos heu de cercar el signe convencional que normalment representa aquests productes. Tanmateix, heu de distingir entre aquelles províncies que produeixen més i les que no produeixen tant. Una manera de distingir entre els que produeixen més i els que menys:
- Trobar el que produeix més d’aquell producte
- Trobar el que produeix menys d’aquell mateix producte
- Suma la quantitat del que més i la quantitat del que menys i el resultat d’aquesta suma, dividir-lo per 2
- Aquesta xifra serà la que establirà la diferència:
- les províncies que produeixen una quantitat per sobre d’aquesta xifra, el signe convencional el dibuixeu en gran
- les províncies que produeixen una quantitat per sota d’aquesta xifra, el signe convencional el dibuixeu en petit