PROJECTE SOBRE EL PA
Dijous, 26 d’abril
Comencem un nou projecte, resultat d’un treball més global que portem a terme a tot el cicle d’educació infantil. L’eix dels projectes aquest tercer trimestre gira entorn “l’alimentació saludable”.
L’equip de P3 hem decidit treballar el pa. És un aliment molt present i molt proper en l’alimentació dels nostres infants, i per tant tot el que aprenguem d’ell seran aprenentatges significatius, o sigui coherents i per a tota la vida.
També perquè ens agrada l’amor pel pa, per la semblança entre l’ofici de forner i el de mestre. Un bon pa és el resultat d’amasar amb tendresa els ingredients adequats. També és el resultat de l’art en adaptar-se als temps, al ritme, que el pa necessita per a fermentar i crèixer.
Aquí us presentem una part molt petita del treball que hem pogut recollir sobre el que hem treballat a l’aula.
Benvinguts al món del pa a P3A.
FEM PA AMB LA… MERCÈ!!! (…o com gaudir del pa fet a casa)
Divendres, 27 d’abril
Avui ens ha visitat “la Mercè” per ajudar-nos a fer pa a l’escola.
-Jo pensava que era una noia! (Abril)
La Mercè és una panificadora de pa que ve del país de Moulinex. Amb ella hem gaudit d’una gran experiència: observar i fer pa a casa (a classe). Tot plegat és una vivència única veure com d’uns pocs ingredients ha sortit un pa calentó que ens hem pogut menjar. Tots hem participat mirant, tocant, olorant i posant a la panificadora un per un cada ingredient. I arriba l’hora de connectar la màquina del pa.
A l’arribar a la tarda tota la classe feia molt bona olor a pa. Era el moment de desemmotllar-lo i menjar-lo. Tot plegat l’amanim i el mengem amb delit amb un bon raig “d’oli de Verdú” i un polsim de sucre de canya.
Bon profit!!!
EN NIL ENS PORTA DIFERENTS TIPUS DE PA!!!
Dimecres, 2 de maig
Avui en Nil ha arribat a l’escola amb una cistella farcida de pans (wuaaauuu!) i una bonica nota a l’agenda. Gràcies família Franquelo González!!!
“Ja que esteu treballant el pa us posem un cistellet amb diferents tipus de pa. Per tocar, olorar, menjar, pintar, per experimentar, tant com volgueu sobre el pa.
Hi ha un:
– panet de pa integral (rodonet).
– Panet de xapata (quadrat).
– Panet de pipes (allargat).
– Petit trosset de pa negre de multicereals.
– Picos de pa.
– Pa de motllo.
– Pa torradet integral.
– Pa blanc (mig). A Màlaga, que és on jo vaig nèixer, se’n diu “mollete”. És típic d’Andalusia. Porta farineta per sobre i és d’un color blanc inconfundible.
Us hem posat també un trosset de pa fet en un autèntic forn de llenya. (com es feia abans amb pala llarga de fusta). Ens l’ha fet expressament un conegut que té forn a casa seva (el va construir ell mateix!).
Que disfruteu, gaudiu i sobretot experimenteu: olorar, acariciar, provar, sentir!!! Ummm!!! Quin dia més bonic”
EL RACÓ DELS PANS
Mica en mica en creat el nostre raconet de tipus, mides i formes de pa. N’hem tingut de tots tipus i colors: barra de pa, gallega, xapata, rodó de mig, rodó gran, pa de Viena, pa de motllo, pa de pagès, panet, baguette, llonguet, pa de cereals, pa sense sal…
VISITEM EL FORN DE CA L’ENRIC
dijous, 3 de maig de 2012
Aquestes són les quatre ratlles que ens ha inspirat la visita d’aquest matí. Impreses en un full de paper, i acompanyades d’un parell de dibuixos dels infants de P3A, les farem arribar al Joan de Ca l’Enric:
Avui és un dia especial. Sortim de l’escola Riera avall. Fa estona que un homenet encorbat, amb un somrís mig amagat i amb ulls d’haver vist mig món ens espera a la cantonada amb el carrer de les Flors. És en Joan, el forner de Ca l’Enric, un forner de tota la vida que encara fa el pa “com s’ha fet sempre”.
Ens convida a entrar al forn per la porta gran, que ja té tancada, doncs el seu pa s’acaba cap a les 9h. del matí. Ras i curt la visita ha estat una experiència única doncs ja no queden forns d’aquesta mena a casa nostra. Pels infants de P3A potser serà un record que se l’emportarà el vent però sempre podrem dir que algun dia vam estar en un forn on el pa tenia alguna cosa d’antic, un forn on es feia pa genuí amb molta humilitat i amor. Tanta com la que en Joan, i la seva dona “la Pepi”, ens han ofert ensenyant-nos tots els racons i secrets: el taulell on cada dia despatxa el pa, els farcells de branques d’alzina, els sacs gegants de farina, la màquina que amassa el pa, el forn ben calent… Fins i tot ens ha tret del mateix forn dos pans encara calentonets que ens ha tallat (a mà!!!) i encara ens han regalat dues teules de xocolata per esmorzar. Wuaaau! Això ha estat formidable.
Gràcies Joan, gràcies Pepi. Sabem que fa anys que podrieu estar jubilats. Us agraïm que avui ens hagueu obert les portes de “casa vostra” amb tanta generositat. Ens agradaria que la visita d’avui hagi estat un reconeixement al vostre ofici, que avui dia ja es va perdent en pro del que vosté ens ha revelat com a “establiments de venda de pa”.
Gràcies de nou per cada fornada que nit a nit feu llevar dins el vostre forn. I que per molts anys els petits infants que avui s’han escolat dins el vostre obrador com ratonilets buscant farina puguin anar creixent veient com el vostre forn continua fent un pa “de debó”.
Rafel Muñoz
Roser Colomer
i 19 infants de P3 de l’escola Sobirans
“LA FLECA” DE L’ÈRIC.
Divendres, 4 de maig
L’Èric P. ens porta un llibre dedicat a “la fleca” i tot el que amb ella es relaciona: els ingredients per fer el pa, el procés d’el·laboració, l’enfornat, la pastisseria i la seva venda al mostrador. Tot de la mà d’una simpàtica vaca fornera i tot un reguitzell d’animalons. Ho hem aprofitat per recordar la visita al forn de Ca l’Enric.
EL FORNER FRANCESC
Aquesta tarda ens ha visitat en Francesc, el pare d’en Marcel de P3B. Durant molts anys ha treballat de forner en un forn industrial… un d’aquells que no paren de fer “baguettes”, més de 3.000 en un dia!!! Ens ha portat diferents fotos del forn que està a Badalona, i ens ha convidat a visitar-lo un altre dia.
EL PA MARROQUÍ DE LA MÀLAK
Dilluns, 7 de maig
És fantàstic quan una activitat desperta tant d’interès i entusiasme. Avui ha estat un d’aquests dies. La Buxara, mare de la Màlak, es va oferir a fer-nos pa com el fan al Marroc. El pa que tota la vida han fet i menjat a casa. El pa és un gran valor que encara conserva la cultura marroquina, l’essència de quelcom molt ancestral que es traspassa de generació en generació dins el context familiar.
Per a nosaltres ha estat una oportunitat de veure com es fa el pa a mà i davant els nostres ull. També ha estat un pont per acostar-nos a una cultura tan propera i desconeguda. Hem estat conversant entorn del pa, i escoltant com es diu pa o gràcies en marroquí (jops, xucran).
El resultat final, si a més te’l pots menjar, ja és massa. Potser per això el pa d’avui estava tan i tan bo, que no ha sobrat ni una engruna.
I un apunt emotiu ha estat quan l’Olívia s’ha aixecat i s’ha acostat a la Màlak i li ha dit:
– Està boníííssim! Moltes gràcies.
Ha estat un bon ensenyament pels seus companys que s’han encomanat d’aquesta actitud i ràpidament han repetit aquest gest.
Moltes gràcies Màlak.
hola!!! Sóc la mama del Eric, quina sort tenen aquest nens de poger disfrutar d’un forn de pa i de poder disfrutar de fer pa a la mateixa clase , poder tocar, olorar, tasta….
M’agradan molt les fotos gracies Rafel.
Gràcies a tu Esther, per la teva empenta, la teva col·laboració i pels teus comentaris al bloc 😉
Apa, que ja tens més fotos… el projecte del pa va arribant al seu fi.