Aquest matí ens ho hem passat molt bé compartint un bon esmorzar. Tothom a portat la fruita que més li agradava i hem pogut fer una bona macedònia.
Recordeu quan ens la menjàvem ? Tota la fruita es conservava igual que en el moment de pelar-la i trossejar-la? Què li passava a la poma?
Per què s’enfosqueixen el trossos de poma?
Us interessaria saber perquè passa això? I què podem fer per evitar-ho?
Us proposo investigar-ho. Aquí van una sèrie de interrogants que ens poden ajudar a resoldre-ho:
Quin procés s’encarrega de transformar els aliments?
Sabeu de què estan formats els aliments?
Heu sentit parlar de química?
I de reaccions químiques?
Sabeu que aquest any és “L’any de la química”? i que igual que vosaltres moltíssimes persones d’arreu del món es qüestionen coses igual que nosaltres? I que gràcies a la seva curiositat la ciència i la humanitat pot avançar?
Nosaltres aquests dies també serem uns científics encuriosits per entendre allò que no sabem per poder arribar a ser persones crítiques i sàvies.
Per grups podeu discutir aquestes i altres preguntes que us pugueu fer sobre aquest tema. Després ho posarem en comú tota la classe.
LA NOSTRA CONVERSA INICIAL
Desprès de pelar, trossejar les diferents fruites hem observat durant una estona què passava. Per grups s’ han formulat diferents qüestions i dubtes.
La posada en comú del grup classe s’ha iniciat amb una pregunta concreta:
Si deixem aquesta fruita a la classe durant dos dies, te la menjaries?
La reproducció d’aquesta conversa és entre tota la classe no d’un alumne en concret. (Ha participat pràcticament tothom i amb molt interès)
– No perquè estaria podrida
– Per què no te la menjaries si estigués podrida?
– Perquè em faria mal a la panxa
– I per què et faria mal a la panxa?
– …perquè hi ha uns bacteris que em farien mal
– I com ho saps, com són aquests bacteris?
– Són dolents
– Hi ha bacteris bons i bacteris dolents?
– ….
– El nostre cos té bacteris?
– Si, estem plens de bacteris
– Llavors per què aquests ens farien mal?
– Aquests són estranys
– Què passa quan entra una cosa estranya que el nostre cos no reconeix?
– Que reacciona, es igual que quan un nen o nena et pega i a vegades nosaltres reaccionem pegant
– Podríem dir que el nostre cos fa una reacció química?
– …
Ara estem a punt per posar en comú les reflexions del nostre grup i si cal entre tots reformular-les.
1- Per què algunes fruites es podreixen i d’altres no?
I estem d’acord amb la pregunta?
No, perquè totes es podreixen
Com podríem dir-ho?
Per què algunes fruites es podreixen abans que d’altres?
2- Per què algunes fruites s’encongeixen i d’altres s’enfosqueixen?
3- La fruita sense pelar també s’enfosqueix i s’asseca?
Deixem la pregunta però alguns opinen que no faria falta fer-la perquè segur que també passa encara que més lentament
4- Quins components tenen les fruites?
Es comenta que si tenen nutrients, vitamines, aigua, sucre?
5- El fred elimina les bactèries?
6- Per què quan es podreixen canvien de color, olor, gust…?
Aquesta pregunta la tornen a plantejar d’una altra manera:
7- Quin procés químic fan les fruites que les fa canviar d’aparença?
8- Per què la fruita necessita la pell?
9- L’aigua podria conservar la fruita?
10- Què es podria fer perquè no s’enfosqueixi?
Una nena molt decidia diu que sap la resposta: amb llimona! A casa li posem llimona!
Decidim entre tots que potser a casa saben moltes de les respostes, ho preguntaran i el proper dia ho comentarem entre tots.
Es decideix que comprovarem al laboratori l’afirmació que la llimona evita que la poma s’enfosqueixi.
EXPERIMENT 1
Per què s’enfosqueix la poma quan la tallem? Hi ha alguna manera d’evitar-ho?
MATERIAL:
– una poma – una llimona – un ganivet – un exprimidor – dos plats – paper i llapis
PROCEDIMENT:
– Enumerar els plats
– Esprémer la llimona i reservar els suc
– Pelar la poma i tallar-la en trossos més o menys iguals
– Repartir els trossos de la poma pels dos plats
– Ruixar els trossos del plat Nº 2 amb el suc de la llimona
– Esperar mitja hora i observar els resultats
Quan hem acabat l’experiment responem a les preguntes:
què faig?
què passa?
com ès que passa?
Finalment ens hem decidit representar el que havíem après
Mentrestant us deixo unes pàgines web molt interessants sobre el tema:
http://www.valorafegit.net/naturals/nutricio_salut/nutricio_salut_conservacio.html
http://www.xtec.es/~jgirabal/materialsgeolo/aplicacionsal.pdf
http://www.xtec.es/cfapalaudemar/moduls/mct/m15_unitat_5.pdf
Enciclopèdia de la ciència 2.0
Recorregut: Ciències naturals / reaccions /reaccions químiques
Enciclopèdia de la Naturalesa:
Recorregut: Micromón / bacteris
https://sites.google.com/site/tecnologiaiesjv/services
Recorregut: mètodes químics
hola Irene m’he divertit molt fent aqueen el experiment a veure que passara l’experiment dels gots!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hola Irene sòc el Miguel ja he vist les pagines web però hi ha una pagina que no entenc.
Adeu!!!!!!!!!!!!!!
Irena m’ha agadrat molt l’experiment de la patata. El tros de patata que li haviem posat sal semblava gelatina i l’altre tros era dur com una pedra, li vaig dir a un cosi meu i quasi vomita pel fastic que li donava aquell experiment.Adeu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hola Irene sóc la Tabita, no puc portar res de els tres aliments a la classe ja t’ho explicarè molts petons.
Hola Irene soc l’Alison, aquell dia va ser molt entretengut i vam aprendre que com la llimona és un antioxidant natural.
Hola Irene, soc el Yoab, m’han agradat els experiments que vàrem fer, el que mes m’ha agradat a sigut el ensucrat, a sigut molt bona la melmelada i molt dolÇa, adeeeu classe.
Hola Irene he fet fotocopies de unes de les pagines webs, perque m’ha semblat bé.
ho sento a la paraula fotcòpies i pàgines
Hola Irene va ser molt divertid aquell día, m’el vaig pasar molt bé.
Hola Irene))) Ens han agradat molt les teves clases de química . Fer experiments és molt més interessant que amb el llibre. MOLTES GRACIES. Molts petons.
Irene, gracies per posar aquestes pàgines van mol bé per estudiar!!!
Alison es una bona ide fer fotocòpias.
Hola Irene soc ‘l Erica he mirat les pagines, estan bé crec que ara sabria respondre mes pregunte no ho se, he estudiat de veritat peró pels controls em poso mes nerviosa i mes que si per la tarda es: LA CASTANYADA!!!