Els pagesos examinen els seus sembrats acostant-hi l’orella. Trenquen una espiga i senten al palmell de la mà el pàlpit tebi de la vida; perquè el blat hagi arribat a la saó és necessari de sentir, al palmell de la mà, el que es produeix en agafar una espiga madura, tan infinitament delicada al tacte que el gra se separa del boll i de l’espiga per simple contacte dels dits. És l’època de la sega.
“ La sembra”, fragment
Cap arbre no guanya l’olivera en noblesa.
Per poc sensible que hom sigui a la botànica, sembla, però, ésser cert que un olivar, un paisatge d’oliveres, projecte sobre l’esperit humà una apetència d’ordre i de calma.
Colles de gent envaeixen el terme per collir les olives. Sota els arbres, homes i dones, formant rodona, arrupits a terra, n’omplen cabassos i cistells.
Després les olives són portades al trull i són premsades en les premses elèctriques. Veure caure el filet d’oli d’un groc tan tendre, tan menut, tan pueril, s’ha convertit en un considerable espectacle.
I mentrestant els olivars han quedat, altra vegada, en la solitud de sempre, tebis de silenci clar, cobrint amb el brancatge trèmul el secret de les seves hores, dels seus dies, dels seus anys.
“La collita de les olives”, fragment
Josep Pla
Llibre de lectura
UN ESMORZAR NATURAL
A les taules del pati hi trobareu els ingredients i els estris per preparar-vos un bon esmorzar de pa amb oli. Gaudiu de l’elaboració i mengeu tranquil·lament les llesques ben sucades. L’esmorzar estarà ambientat amb la cançó popularitzada “Volem pa amb oli”.
Pa
oli d’oliva
sal
sucre de canya
xocolata per ratllar
nous trencades
Esmorzar Dia de l’Art
Inspirat en l’obra de H. Matisse
Curs 2009-2010