ESMORZAR DIA DE L’ART: PA AMB OLI

Els pagesos examinen els seus sembrats acostant-hi l’orella. Trenquen una espiga i senten al palmell de la mà el pàlpit tebi de la vida; perquè el blat hagi arribat a la saó és necessari  de sentir, al palmell de la mà, el que es produeix en agafar una espiga madura, tan infinitament delicada al tacte que el gra se separa del boll i de l’espiga per simple contacte dels dits. És l’època de la sega.

La sembra”, fragment

Cap arbre no guanya l’olivera en noblesa.

Per poc sensible que hom sigui a la botànica, sembla, però, ésser cert que un olivar, un paisatge d’oliveres, projecte sobre l’esperit humà una apetència d’ordre i de calma.

Colles de gent envaeixen el terme per collir les olives. Sota els arbres, homes i dones, formant rodona, arrupits a terra, n’omplen cabassos i cistells.

Després les olives són portades al trull i són premsades en les premses elèctriques. Veure caure el filet d’oli d’un groc tan tendre, tan menut, tan pueril, s’ha convertit en un considerable espectacle.

I mentrestant els olivars han quedat, altra vegada, en la solitud de sempre, tebis de silenci clar, cobrint amb el brancatge trèmul el secret de les seves hores, dels seus dies, dels seus anys.

“La collita de les olives”, fragment

Josep Pla

Llibre de lectura

UN ESMORZAR NATURAL

A les taules del pati hi trobareu els ingredients i els estris per preparar-vos un bon esmorzar de pa amb oli. Gaudiu de l’elaboració i mengeu tranquil·lament les llesques ben sucades. L’esmorzar estarà ambientat amb la cançó popularitzada “Volem pa amb oli”.

Pa

oli d’oliva

sal

sucre de canya

xocolata per ratllar

nous trencades

Esmorzar Dia de l’Art

Inspirat en l’obra de H. Matisse

Curs 2009-2010

Aquest article s'ha publicat dins de GENERAL i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.