LA TAULA PERIÒDICA

Construim la nostra taula periòdica

PROPOSTA DIDÀCTICA PER A ALUMNES DE FÍSICA I QUÍMICA DE 3er D´ESO

La taula periòdica és un dels pilars de la Química. Com sabeu, és una disposició dels elements químics en forma de taula, ordenats pel seu nombre atòmic (nombre de protons), tot tenint en compte la seva configuració electrònica i les seves propietats químiques.

Anem a intentar estudiar la taula periòdica de forma dinàmica i divertida, i també d´una manera constructiva.

Primera tasca: Cada alumne elaborarà una targeta amb un element químic de la taula periòdica, i amb tota la informació important referent a aquest element. Les targetes les elaborarem de la següent manera:

Com elaborar les targetes amb els elements

Per saber quina informació posarem a cada targeta prendrem els següents exemples:

Exemples de targetes d´elements químics

Segona tasca: Ara que tenim les targetes amb tots els elements químics, entre tots les ajuntarem per construir la taula a sobre d´un mural. Ens haurem de posar d´acord per situar cada element en el seu grup i període. Per fer-ho més fàcil, farem grups d´alumnes que tinguin elements químics pertanyents al mateix període de la taula periòdica. Quan tinguem el mural acabat el penjarem a la nostra aula, per poder-lo consultar al llarg del curs.

Tercera tasca: Comprovarem el què hem après jugant, per parelles, al joc:

El joc de la taula periòdica

Beneficis d´aquesta proposta didàctica:
-Els alumnes construeixen el seu propi coneixement i això fa que augmenti la seva motivació i participació

-Treballen els continguts de la taula periòdica, però també altres matèries transversals: plàstica (per construir les targetes i fer el mural final), informàtica (quan utilitzen el programa per fer les targetes), llengua catalana (expressió escrita de les targetes), matemàtiques (per ordenar els diferents elements) i anglès (per jugar al joc final)

Inconvenients d´aquesta proposta didàctica:
Cal dedicar 3 sessions de classe, a més del temps que els alumnes han de dedicar a casa per acabar de construir les targetes. Tenint en compte que el currículum que hem de fer, no hauríem de dedicar tant de temps a treballar aquests continguts.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *