Història de la vida a la Terra

Aqui us deixo penjat el documental que no ens va donar temps d’acabar de veure a classe sobre la història de la vida a la Terra.

Imatge de previsualització de YouTube

 

Els peixos abissals

Us deixo aquí un documental sobre els éssers vius que viuen al mar a fondàries on no arriba la llum solar. És en anglès, però val la pena donar-li un cop d’ull.

 

Imatge de previsualització de YouTube

Hem fet àtoms!

Divendres al laboratori vam construir àtoms de plastelina: de ferro, de sodi, potassi, alumini, carboni… vam conèixer els protons, els neutrons, els electrons…    i algú fins i tot va parlar de quarks.

També vam repartir la taula peròdica dels elements. Avui us penjo una cançó, bastant antiga, que presenta tots els elements de la taula. A veure si us animeu i fem un cor de ciències.

Imatge de previsualització de YouTube

(Ah!, si esteu interessats en la lletra, la teniu aquí)

De què estan fets els éssers vius?

Us penjo les fotos de l’activitat de divendres…

 

 

 

Ara us toca a vosaltres penjar els resultats.

Buscant el punt de fusió i el punt d’ebullició de l’aigua

Aquí teniu els gràfics que vam fer a classe a partir de les dades que vau obtenir al laboratori en la pràctica dels canvis d’estat de l’aigua.

És un arxiu Libre Office Calc, per tant, necessitareu tenir instal·lat el programa per obrir-lo.

He penjat els grups de l’Erika, el David, la Cristina i el Mauri que són els que vam fer a classe (recordeu que tant el grup de l’Erika com el del Mauri van pujar la intensitat de la placa calefactora a mitja pràctica, cosa que es nota a les gràfiques!).

Si els altres grups em feu arribar les dades, o els fulls de càlcul amb gràfica ja fets, us els penjaré també.

Els canvis d’estat

Per il·lustrar els canvis d’estat a nivell de la teoria cineticomolecular, us penjo aquest vídeo que vam veure a classe.

Imatge de previsualització de YouTube

 

Mireu-lo amb atenció, i fixeu-vos bé en els canvis de temperatura indicats pel termòmetre a l’esquerra.

També us poso l’altre vídeo, el del nitrògen líquid.

Imatge de previsualització de YouTube

Mesurar per comprendre

http://flash.xtec.cat:8081/c82f55a9a8182f61b7aa_fcaee1189493832b620acf6b57f5f46a.mp4

El vídeo que us penjo aquesta setmana té a veure amb el que estem treballant a classe aquests dies: les unitats de mesura. Qui va inventar el metre? Quines unitats es feien servir abans?

La vostra participació aquesta vegada consisteix en fer-nos arribar unitats de mesura de longitud, massa, capacitat… que no apareguin al vídeo. Probablement els avis en coneixeran unes quantes. Digueu el seu nom, per a què servien i quina seria la seva equivalència actual.

La nit de la recerca

El 28 de setembre, a totes les ciutats europees se celebra la nit de la recerca, i es fan activitats per conèixer l’activitat dels científics. A Barcelona també.

Us poso el link per si voleu fer un tomb pel Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona i participar en alguna de les propostes.

http://rn12bcn.wordpress.com/category/activitats/

Hi ha una gimkana, xerrades, exposicions…

Si aquesta tarda o vespre hi aneu, pengeu les vostres impressions aquí…

 

Uns quants científics… amb bata i sense

L’altre dia parlàvem de quina era la imatge que teníem dels científics. Els dibuixos que vau fer ens mostraven en la major part dels casos homes, vestits amb bata blanca i treballant a un laboratori, però vam descobrir que en el món de la ciència hi ha moltes dones (de fet, les dones són majoria a les carreres de ciències ), que es pot ser científic vestit amb texans, levita o escafandra, i que es pot treballar a un observatori astronòmic, a la selva, al fons del mar o a la casa de cadascú.

A la pàgina http://www.recercaenaccio.cat/agaur_reac/AppJava/ca/projecte/070618-el-cientific-dib/galeries.jsp podeu veure el resultat de la mateixa pregunta a altres alumnes de Catalunya.

Avui us penjo un vídeo (llarg) amb la vida d’alguns científics famosos: Copèrnic, Darwin, Marie Curie…  alguns amb bata, i alguns sense.

Imatge de previsualització de YouTube

Coneixeu el nom d’algun científic actual? A quin àmbit de la ciència es dedica?

 

Benvinguts al bloc de ciències

L’Elisabet, l’Elisenda, la Mercè i el Xavi us donem la benvinguda a aquest bloc. Nosaltres serem els vostres profes de ciències al llarg d’aquest curs.

Però… què és això de les ciències?

Doneu un cop d’ull al següent vídeo per mirar de posar una mica les coses en clar.

 

 

Imatge de previsualització de YouTube

 

 

I vosaltres, què espereu de la classe de ciències? Com creieu que hauria de ser una classe de ciències?