Avui us vull presentar una tècnica complementària que ha demostrat ser extremadament efectiva per vèncer la “procrastinació” (anar rondinant i perdent el temps), sobradamente coneguda pels productius més experimentats. Es denomina Tècnica “Pomodoro”, i va ser inventada per Francesco Cirillo a la fi dels anys 80.
La Tècnica Pomodoro consisteix a dividir el treball en blocs de temps fixos –generalment de 25 minuts. Cada 25 minuts es fa una pausa de 5 minuts, i cada 4 cicles de treball –alguns els anomena “pomodoros”–, es pren una pausa llarga. Aquesta tècnica es basa en la idea que les pauses freqüents ajuden a millorar l’habilitat mental i eliminen l’estrès generat per la falta d’acció i de control.
Per controlar el temps, Francesco utilitzava originalment un temporitzador de cuina en forma de tomàquet, d’on li ve el nom de la tècnica – pomodoro significa tomàquet en italià 😉 – En realitat, és perfectament possible treballar amb un dels molts temporitzadors de programari que existeixen, encara que potser un temporitzador real, que calgui girar manualment i que soni quan acabi el temps, sigui més efectiu des del punt psicològic. Segons el propi Francesco, l’acció física de girar el temporitzador confirma la nostra determinació de voler fer la tasca.
Un avantatge addicional d’aquesta tècnica, quan s’ha utilitzat durant un temps, és que ens permet estimar l’esforç o durada de les tasques comunes en termes de “pomodoros” o blocs de 25 minuts. D’aquesta forma ens resultarà més fàcil planificar el treball i decidir què és el que podem fer un dia en concret.
Fuente: elgachupas.com