OBRES, OBRES…

Sra. Alcaldesa, m’agradaria que, quan facin unes obres pel carrer o en edificis, les facin bé i ràpid perquè, els obrers comencen la feina i després no es veu que l’acabin gaire depressa. Es queden parades un dia,  una setmana o més, sense raó aparent. Voldria, que les acabessin aviat perquè quan passagem o anem al col·legi veiem les obres sense obrers, abandonades i ens causen molèsties per passar. Tambè demanariem que no es facin tantes  construccions perquè en trobem moltes sense acabar. Quan hi ha obres es fan molts de sorolls.

Gràcies per tot el que  has fet per la nostra ciutat.

Xènia Artacho. 6è. Montfalgars

El menjador de l’escola

El menjador de l’escola Montfalgars és  gran. El sostre és molt alt i ressonava molt. Des de l’any passat, tenim unes plaques de color blau al sostre i unes de grogues a les parets. Aquestes plaques han ajudat a disminuir el soroll perquè, ara, el nostre menjador està més ben insonoritzat.

Cada dia una cuinera i dos ajudants ens preparen el dinar. Són d’una empresa de restauració que contracta l’Associació de Pares i Mares de l’escola.

A l’hora de dinar tenim tres torns. El primer, és el dels nens i nenes d’infantil que dinen a les 12h i després tenen una estona d’esbarjo fins les 3h. El segon torn és el dels nens i nenes de 3r i 5è. Mengen a la 1h i tenen una hora d’esbarjo. El tercer torn és el meu, som nens i nenes de 1r, 2n, 4rt i 6è. Dinem a les 2h i tenim l’ hora d’esbarjo abans de dinar.

Els més grans de cada torn (menys els petits) hem de fer de caps de taula, és a dir, ajudar a parar, desparar, netejar la taula, repartir el menjar, escombrar si cal i pujar les cadires. Els caps de taula tirem les sobres de menjar dels plats en un cubell per la recollida orgànica. En tenim un altre per les altres deixalles.

Al meu menjador es menja de tot i variat. Cada dos mesos ens donen el menú diari. Per exemple aquest mes de març menjarem:

4 dies ous, 7  pasta, 6  verdura, 13  carn, 4  peix, 13  fruita, 7  làctics (flam o iogurt) i 8  llegums o arròs.

El plat que més agrada és la pasta, però també agrada l’arròs. El plat que menys agrada són els cigrons i les llenties. A l’escola ens quedem a menjar entre uns 170 i 180 nens i nenes cada dia.

Marina Montenegro. 6è. Montfalgars

Restaurants a Santa Eugènia

A Santa Eugènia hi  ha pocs o molts restaurants, segons com es miri, i és que el nostre barri no és un barri de llocs de treball, d’oficines, tallers o fàbriques on la gent que hi treballa ha de dinar ràpid per tornar al treball de la tarda. El nostre barri és més aviat dormitori, on la gent va a casa a dormir després del treball diari en un altre lloc. Fet aquest aclariment, hem de dir que ens hem mogut pels restaurants i llocs on es pot menjar i n’hem tret aquestes conclusions amb les enquestes que ens han contestat. La majoria fan cuina catalana i de mercat. Els preus dels menús van des de  5’5 euros fins 10 euros i la majoria no tenen menú infantil. El restaurant que obre abans, ho fa a les 7 del matí mentre que el que obre més tard ho fa a la 13’30. El que tanca abans ho fa a les 14’30 i el que tanca més tard, tanca a les 12 de la nit. Algun només obre els vespres. La majoria dels restaurants tenen dia de descans els dilluns. El més nou té 4 mesos i mig  i fa poc ha canviat de direcció, el més vell té 17 anys. I en el que va ser una gran i antiga masia ara hi ha dos restaurants. Cap restaurant permet animals, i la majoria no tenen espai per a fumadors. Les especialitats acostumen a ser els arrossos, els pinxos i la carn a la brassa. El que fa menys menús en fa aproximadament  uns 10-15 i el que en fa més uns 50 menús al dia. Ens ha cridat l’atenció que tots són molt nets i diuen que la cuina és ràpida.

Sofia Jarillo i Marina Montenegro. 6è. Montfalgars

Cremem les nostres deixalles

El passat  febrer per Dijous Gras vam anar a Campdorà,  concretament a la incineradora.  Ens van explicar una molt bé el funcionament de la incineradora de deixalles de Girona i rodalies i de casualitat, va venir un camió carregat  que es va parar en una bàscula molt gran per pesar-hi la càrrega. Es pesa tot i després s’hi resta el pes  del camió. Aprofitant el moment ens van pesar a nosaltres i no us imagineu el que pesàvem entre tots… 1300 kg!!!  Després d’aixó vam seguir amb la visita, ens van portar davant d’una porta molt gran i quan la van obrir ens vam quedar bocabadats hi havia una pinça enorme que agafava les deixalles i les deixava perquè no s’acumulessin en el mateix lloc i també les anava ficant dins dels forns. També hi feia molta pudor. Llavors vam entrar a les oficines on van explicar tot el procés de la incineradora. Em va quedar clar que generem moltes escombraries i costa molt desfer-nos-en. Quan va acabar aquesta visita vam traslladar-nos a la Devesa i vam estar jugant molta estona fins l’hora de dinar. Tothom va portar moltes coses bones per menjar: coca, patates, truita, llom arrebossat… Acabats de dinar vam fer una gincana molt divertida amb un piló de proves on les encarregades van ser les nostres mestres. Va ser una excursió molt divertida si no fos pel fred que va fer durant tot el dia.

Àlex Bussé  i David Jaramillo. 6é. Montfalgars.

Llocs on menjar al barri de St. Narcís i rodalies

Els alumnes de 5è i 6è de l’escola Cassià Costal hem fet d’investigadors al barri de St. Narcís i rodalies per saber quants restaurants tenim a prop de casa nostra i les seves característiques. Déu n’hi do els que hi ha. Són aquests (i perdoneu els que ens hàgim pogut deixar):

Can Manolo, a la carretera de Barcelona, fa poc que ha tancat. Era de la mateixa empresa del Restaurant Asador Can manolo), La Tasqueta, El molí, Bar Rosselló, Bar Omega, Bar Ca la Ruth, El Cabrit, Restaurant-Bar Catalunya, Snack Bar, Restaurant Empúries, Ca l’Àngel, Cal Fuster, Bar-Restaurant 106, Los Fogones, Bar-Restaurant Panamà, Bar Venècia, Kebab Girona, Bar del GEIG, Bar Valladolid, El Racó de l’Epi i en Blas, Fuji San Restaurant (japonès wok), Restaurant Vitrall, L’Avellaneda,… en total 23 establiments, dels quals destaquem:

Restaurant Empúries, on podeu trobar un tipus de menjar casolà: llenties, macarrons, peix a la brasa… per un preu de 9,5€. Obren a les 7h del matí, a l’estiu tenen una terrassa i els caps de setmana posen els partits de futbol.

Umaru Dembaka. 5è.

El Molí, és un restaurant que es va inaugurar l’any 1980. El propietari es diu José López. Fan cuina catalana i el preu del menú és de 11€. Serveixen uns 100 menús al dia.

Paula Fernández i Guillem Alba. 5è.

La Tasqueta, aquest restaurant és obert des del 17 de juny del 2009. Té dos propietaris: En Ramon i en Joan. Els seus menús són de cuina mediterrània, a un preu de 9.50 €. Solen servir uns 200 menús al dia. Tenen una cuinera que surt a TV Girona.

Faisal Bender i Víctor González. 5è.

Restaurant Roselló, la propietària es diu Maria Carme. La cuina és mediterrània i casolana. Depenent dels dies, poden arribar a fer 400 menús. A aquest bar hi ha menjat en Tomeu Penya, un cantautor català de les illes Balears. Es obert des del 3 de març del 2003, fa 7 anys.

Joana Roura i Esmeiris Sánchez. 5è.

Bar-Restaurant Panamà, és un bar situat a St. Narcís, concretament a la Plaça Europa. És un bar força petit. Van obrir l’any 2000. La propietària es diu Isabel. El preu del menú és força econòmic: 8’70 €. Fan menjar ràpid i plats combinats molt variats. Per aquest bar hi ha passat l’Ari, una cantant de hip-hop.

Kebab Girona, és un restaurant de St. Narcís, també a la Plaça Europa, al costat del Panamà. El restaurant es força gran. Es va obrir el 2009. El propietari es diu mal ik Javiad. El menú val 5 o 6 € i fan menjar paquistaní.

Restaurant Venècia, és un bar situat a l’Avinguda St. Narcís. És força gran. Es obert d’aquest any. El propietari es diu José. El menú costa 10€ i fan cuina mediterrània. Hi mengen unes 60 persones /dia.

Restaurant Catalunya, situat a l’Avinguda St. Narcís. És gran. Obert el 2009. El propietari es diu Eugenio. Menú 9.50 €. Cuina casolana. 60 menús diaris.

Restaurant Ca l’Àngel, situat a l’Avinguda. St. Narcís. Es va obrir el 1969, fa ja uns quants anys. El propietari es diu Àngel Redondo. El menú costa 9.90 €. La cuina que fan és casolana. Serveixen uns 150 menús diaris. Per aquest restaurant hi ha passat uns quants famosos, com ara: en Migueli, un ex-jugador del Barça, polítics, com Solé Tura i Joaquim Nadal, Soriano del Barça, José Mª García, conegut locutor de ràdio.

Restaurant Vitrall, obert des del 2004, es troba a l’Avinguda St. Narcís. La propietària es diu Teresa. Fan un menú de 10€ i cuina ràpida. Serveixen uns 200 menús diaris.

Santi Catrofe, Anna Riera, Nil Bautista. 5è.

L’Avellaneda, es troba a la carretera de Barcelona 483, és una antiga masia del segle XII-XIII. A la catedral de Girona hi ha pergamins que la situen com a torre Feliu. L’Avellaneda ha donat nom a tot el barri on es troba. Actualment L’Avellaneda és un bar-estanc que està regentat per la família Busó Perpiñà, el dirigeixen l’ Imma Busó Perpiñà i en Joan Molina Casadevall.

Antigament l’Avellaneda era una fonda i ara fa 20 anys que és un bar-restaurant. Es dedica a fer esmorzars amb forquilla, dinars, berenars i sopars a la carta. La cuina és casolana i típicament catalana, els plats més recomanats són les carns a la brasa, plats guisats, cargols a la llauna i el bacallà.

Serveixen uns 300 menús al dia entre esmorzars, dinars, berenars i sopars, ja que està obert de les 8h del matí a les 11h de la nit.

Marc Perpiñà, 5è