Volem aprendre a mesurar… i res millor que fer-ho amb alguna cosa molt molt propera…per què no el passadís de l’escola, per on passem tots diverses vegades cada dia?
I com ho fem? Doncs vam decidir que fer-ho tots alhora era massa complicat, així que vam formar diferents grups. Cada grup va escollir com mesurar el passadís. Van prendre notes de les mesures. Finalment ho vam compartir a classe. Totes les mesures van sortir diferents entre si, tot i que prou semblants.
Anem una mica més lluny, hem comentat que cada grup va escollir com mesurar el passadís, i això no deixa de ser un problema on cada grup pensa i escull una estratègia per a resoldre’l. Estem resolent problemes!!!
Fem olives
El 25 de novembre, un dia després de collir les olives a la vinya del Sr Benjamí, vam salar a l’aula algunes de les olives que havíem recollit.
Déu n’hi do la feina que se’ns va girar!! Mira que semblava senzill i tanmateix no ho va ser ni de lluny!
A més, això de manipular olives embruta molt.
Però va ser divertit, tots els romans i romanes van disfrutar molt!!
Anem a Can Bogunyà
El dia 20 de desembre, per complementar la nostra visita a les oliveres i veure què es feia amb els 45 kilos d’olives que havíem recollit, vam anar al Trull de Can Bogunyà.
Aquesta és una masia històrica de Castellar, que data de l’any 1750.
Vam tenir la sort de poder comptar de nou amb un guia excepcional, el senyor Benjamí (avi del Marc), que ens va explicar tots els ets i uts del procés, des de que s’aboquen les olives fins que s’aixafen, se separa l’aigua de l’oli…
Els nens i nenes van quedar sorpresos de l’olor tan forta que desprenia el Trull, i bocabadats davant les enormes moles que es fan servir per aixafar les olives.
Qui ens anava a dir que aquell oli tan bo amb el que suquem el pa amb tomàquet s’aconsegueix després de tantes hores de feina! Què bonic és descobrir com passen les coses!
Ja de tornada vam passar pel mercat i gaudir del pessebre nadalenc.
Volem agraïr des d’aquí al senyor Benjamí la seva amabilitat i paciència durant les hores que ens va dedicar.
Anem a recollir olives
El passat 24 de novembre, la classe dels Romans vam anar a veure i viure de prop una de les tasques agrícoles més habituals dels nostres avantpassats romans: la recollida d’olives.
Per tal fi, vam anar a la vinya de l’avi del Marc.
La forma de recollir les olives era força artesanal, amb xarxes i picant amb pals…..tot i que els pals funcionaven amb electricitat!!! Si ens veiessin els romans!
També vam descobrir que aixafant les olives sortia un líquid que ens embrutava les mans i ens tacava la roba: l’oli.
Ens ho vam passar molt bé!, entre tots vam recollir cap a 45 kgs d’olives!
COLÒNIES, dia 18 de febrer
COLÒNIES A EL COLLELL – DIA 18 DE FEBRER DE 2011
ENTREGA DE DIPLOMES ALS CAVALLERS
COMIAT AMB FOTO DE GRUP
COLÒNIES, dia 17 de febrer
COLÒNIES A EL COLLELL – DIA 17 DE FEBRER DE 2011
ESMORZAR
ACTIVITATS MATÍ SEGON DIA
UN MOMENT DE RELAX
DINAR SEGON DIA… AMB SORPRESA
JOCS DE MITJA TARDA
PREPARATIUS PEL SOPAR DE GALA
LA GRAN SORPRESA
FIESTA DISCO
I PER FI, A DORMIR… O NO
COLÒNIES, dia 16 de febrer
COLÒNIES A EL COLLELL – DIA 16 DE FEBRER DE 2011
ARRIBADA
MENJADOR
HABITACIONS
PUFFY
COMENCEM LES ACTIVITATS
SOPAR
ELS MURALS DE BARCINO
Hem estat treballant fent uns murals per grups de tot el que vam aprendre sobre Barcino a la visita al Museu d’Història de Barcelona, especialment com estava distribuïda la ciutat romana.
Els murals els hem exposat al passadís per tal que tota l’escola el pugui llegir i gaudir.
VISITA A BARCINO
El dia 10 de novembre la classe dels Romans vam anar a Barcelona a descobrir com era Barcino, la ciutat en l’època dels romans. L’autocar ens va deixar a prop de la Plaça Catedral, a la Via Laietana. Una breu passejada ens portà fins a la Plaça del Rei on està ubicat el Museu d’Història de Barcelona, al bell mig del Barri Gòtic. Això ens va permetre també gaudir de la bellesa dels edificis medievals de Barcelona.
Un cop al museu, el primer que va sorprendre als nens i nenes va ser que les restes de Barcino estan situats al subsòl, a sota del que després va ser la ciutat medieval. Vam veure les muralles, com eren els carrers i les places. Realment hem heretat un munt de coses dels Romans, fins i tot tenien clavegueres!
A més, vam poder apropar-nos a com era la vida comercial de la ciutat, tot visitant la tintoreria i la bugaderia i observant com feien el vi.
Una visita molt interessant per a tots, que reflectirem amb l’elaboració d’un mural a l’aula.
BENVINGUTS AL BLOC DEL ROMANS!
Enguany el nostre curs som la classe dels Romans.
I com vam decidir-ho?
Entre tots/es, després de pensar-hi una bona estona, vam fer una llarga llista de possibles noms.
Després d’algunes votacions van quedar dos finalistes:
– Els romans
– Les fades i els follets.
El tema estava molt igualat.
Després de que cadascú donés la seva opinió, es va fer una votació final i per majoria vam decidir que seriem els Romans.
Així va néixer el nostre nom, tots/es estem molt contents/es amb ell i amb moltes ganes de desenvolupar el nostre projecte sobre el gran Imperi Romà.
“Ave” !!! famílies de la “Polis”de IIn A del Sol i la lluna, que comencem a treballar!!!
“Alea jacta est” !!!