Per entendre com són i d’on vénen aquests peculiars mamífers, podem visionar aquest vídeo:
També, entre d’altres, hem trobat un excel·lent video de National Geographic, en anglès, on veiem com és l’ornitorinc, en anglès: platypus

L’ornitorinc és, juntament amb les quatre espècies d’equidna, una de les cinc espècies vives de monotremes, és a dir, els únics mamífers que ponen ous enlloc de donar a llum cries.
El cos de l’ornitorinc i la seva cua estan coberts per un pelatge marró espès, aquest pelatge atrapa una capa d’aire que manté l’animal en calor (hem de pensar que passa molt de temps dins l’aigua, unes 12 hores, per buscar aliment).
Té unes potes palmejades , que li seveixen per nedar, i un gran bec. Quan neixen tenen unes dents, però se’ls cauen molt aviat, deixant unes plaques còrnies amb què molen el menjar. El seu pes varia entre 700 i 2.400 grams, i els mascles són més grans que les femelles, i mesuren uns 50 cm., mentre les femelles en mesuren uns 43 cm.
Tenen una temperatura corporal d’uns 32 º C. que contrasta amb els 37 º C. de la resta de mamífers. això deu ser degut a una adaptació per aguantar condicons ambientals dures en èpoques passades.
COM I ON VIUEN?
L’ornitorinc és semiaquàtic, això significa que viu a l’aigua i a la terra, però està més temps a l’aigua per caçar l’aliment. Viu en petits rierols i rius, en una zona que va des de les fredes zones muntanyoses de Tasmània i els Alps australians, fins a les jungles tropicals de les costes de Queensland, tant al nord com a la base de la península de Cape York. A l’interior d’Austràlia la seva distribució no és ben coneguda; està extingit a Austrália meridional (és a dir, al sud), tret d’una població introduïda a Kangarro Island. Ja no habita a gran part de la conca de Murray-Darling, possiblement a causa del declivi de la qualitat de la’igua, provocat per la tala i la irrigació a gran escala. al llarg dels sistemes fluvials, la seva dsitribució és impredictible, sembla estar absent a alguns rius relativament sans, però continua vivint en altres bastant degradats (el curs baix del riu Maribyrnong, per exemple)
