El món trobadoresc

Assignatura: català

Miniatura del lèpoca medieval

Escriu una narració ambientada en el món trobadoresc. Recorda que els trobadors van existir durant l’edat mitjana per les contrades de Catalunya, occitània i nord d’Itàlia. La història ha de contenir lèxic dels conceptes estudiats (alba, pastorel·la, sirventès, plany, debat, trobador, joglar, dama, gilós, lausengier, cavallers, clergues…)

Tingues cura del lèxic i utilitza paraules precises per referir-te a la indumentària, instruments, habitatges de l’època, oficis…

Extensió: 250 paraules

L’amant de la dama

Un bon matí de setembre, en Pere, un trobador molt conegut d’Aragó, escrivia un poema d’amor per la seva estimada dama, Leonord. Continue reading “El món trobadoresc”

Història de vida lingüística

Assignatura català

Escriu un text on expliquis les llengües que coneixes, quines habilitats tens amb cadascuna d’aquestes llengües, com i quan les has après, els usos quotidians que fa de les diferents llengües, la identificació com a bon o mal aprenent d’aquests idiomes…

Història de vida lingüística

Al món hi ha centenars de llengües diferents, jo a casa meva sempre n’he parlat dues. Des de petita, els meus pares em van ensenyar el català i el castellà. Jo parlo català amb el meu germà, el meu pare i tota la seva família, perquè són de Lleida. En canvi, amb la meva mare i la família que tinc de part seva, parlo en castellà, perquè són de Galícia. De part de la meva mare, també tinc família al Canadà, i per comunicar-me amb ells he d’utilitzar l’anglès, perquè encara que sàpiguen una mica de castellà no hi estan acostumats. Per això a les escoles s’estudia també l’anglès, i des dels set anys porto estudiant-lo a l’escola.

Amb els meus pares, sempre ens en sortim quan anem de vacances, perquè saben bastants idiomes que no crec que pugui arribar a aprendre’ls tots. L’any passat, a segon, teníem Alemany com a optativa a l’escola. Jo la vaig agafar per veure què tal se’m donava. La veritat es que no se’m donava gaire bé, però vaig aprendre l’essencial. Després vam estar deu dies d’intercanvi amb els nois i noies alemanys aquí i després vam marxar nosaltres cap al seu país.
Jo tinc amics amb els que parlo en castellà, amb els que parlo català i amb els que parlo totes dues llengües. Em sento còmode parlant les dues, però potser més el català perquè és el que més es parla on visc.

Paula D.