Hem decidit investigar i experimentar al laboratori elaborant pa, així podrem observar que és el que passa al seu interior.
A les classes de coneixement i informàtica investigarem i elaborarem treballs relacionats amb el pa.
Partim d’aquest text i aquestes qüestions:
“Si existeix un aliment comú a totes les taules ( o quasi totes) , és sens dubte el pa. Un producte amb un parell de milers d’anys d’història sobre les seves esquenes. El pa ha estat un aliment quotidià per a la majoria de les civilitzacions. Els egipcis tenien més de 15 paraules diferents per a designar el pa i els pastissosA l’Antic Testament, hi ha al•lusions contínues al pa, al blat, a la farina i al pa àzim, pa fermentat… No obstant, el pa ha sofrit molt pocs canvis al llarg del temps. Els seus ingredients bàsics són farina, aigua, llevat i sal, que es pasten, es deixen fermentar i es couen al forn. Els forns dels nostres pobles encara conserven aquest procés amb els mateixos ingredients, tot i que s’ha vist mecanitzat en algunes de les seues parts S’origina per un procés de fermentació que es produïx gràcies al llevat que, a conseqüència del seu metabolisme, aporta a la massa el diòxid de carboni que proporciona esponjositat”.
- Què saps de la farina?
- Quina funció penses que fa l’aigua en l’elaboració del pa?
- Saps qué és un llevat?
- Per a qué serveix el llevat en l’elaboració del pa?
- Qué penses que vol dir procés de fermentació?
- Descriu la imatge que apareix en aquest text.
- Perquè penses que hi ha forats a la molla del pa que apareix a la imatge?
I arribem a aquests coneixements previs: