
La castanyada és una festa tradicional catalana que se celebra el dia 1 de novembre però que amb el temps, a la pràctica, s’ha traslladat al 31 d’octubre.
Consisteix en un àpat en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada. La beguda típica de la castanyada és el moscatell.
Antigament, havent sopat, se celebrava la castanyada, menjar familiar dedicat als morts i que era record dels antics menjars funeraris. Es feia el sopar habitual i seguidament es menjaven les castanyes rostides al foc de la llar, així com els “panellets” o altres dolços propis del dia, i es bevia vi que havia de ser dolç o blanc. Les castanyes s’abocaven damunt de la taula i tothom anava agafant a la seva discreció.
Aquest costum de menjar castanyes (que d’altra banda és el fruit típic de l’estació juntament amb altre fruita seca: ametlles, avellanes…), es complementa amb la de consumir un tubercle semblat a la batata: el moniato. A poc a poc farà la seva aparició un dels personatges més carismàtics i entranyables d’aquesta època: la castanyera.
A les escoles, normalment, els nens fan panellets, balls tradicionals catalans, mengen castanyes i fan activitats relacionades amb aquesta festa.
Andrea Prieto i Andrea Valcàrcel 4t B
